Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Prawdziwa domowa zupa pomidorowa, z domowym przecierem pomidorowym ze świeżych pomidorów, duszonym z szalotką i czosnkiem.
Zupa jest intensywnie pomidorowa i ma piękny czerwony kolor, nie jest ani trochę kwaśna.
Zupę pomidorową przygotowujemy na bazie esencjonalnego rosołu drobiowo-warzywnego. Najsmaczniejsza jest na wywarze z warzyw i mięsa, a nie ugotowana na kostce rosołowej. Warto zupę ugotować od początku do końca samodzielnie, nie jest to trudne, wystarczą przyprawy i węzełek ze świeżych przypraw takich jak natka pietruszki, koperek i liście selera.
Węzełki ze świeżych przypraw przygotowuję sobie jesienią i zamrażam. Po kilka gałązek związuję razem kuchenną nicią i wkładam do zamrażarki, żeby zimą mieć gotową taką prawdziwą, naturalną przyprawę. Jest idealna do zup i sosów, a nawet do gulaszu.
Gotując zupę pomidorową zdarza się, że zupa się warzy/rozwarstwia, co robić, aby temu zapobiec?
Aby zupa pomidorowa się nie warzyła, należy po dodaniu do zupy przecieru pomidorowego jedynie ją podgrzać, nie gotować jej już intensywnie i na dużym ogniu.
Co robić żeby śmietana dodana do zupy pomidorowej nie warzyła się?
Wielu z nas lubi ,,zabielaną” zupę pomidorową, czyli dodaje do zupy kilka łyżek śmietany lub jogurtu greckiego. często jednak śmietana w zupie się warzy. Dzieje się tak kiedy do gorącej zupy dodamy zimną śmietanę (szczególnie tłuste śmietany lubią się ważyć). Najlepiej przez zabieleniem zupy włożyć do kubeczka kilka łyżek śmietany wlać do niej odrobinę zupy i wszystko razem wymieszać, tak żeby nie było w śmietanie grudek (można dodać odrobinę mąki pszennej ok. 1/4 łyżeczki, która zagęści śmietanę). Smietanę wlewamy na talerz, a nie bezpośrednio do garnka, dopiero na talerzu zalewamy ją zupą i mieszamy.
Dlaczego zupa pomidorowa jest kwaśna?
Często zupa jest kwaśna z powodu przecieru którego używamy, w przecierach sklepowych znajduje się ocet, kiedy zupę doprawioną przecierem gotujemy intensywnie zaczyna ona nabierać
kwaśnego smaku. Dlatego po dodaniu przecieru, zupę pomidorową jedynie podgrzewamy, a nie gotujemy. To samo jeśli chodzi o odgrzewanie, podgrzewamy zupę delikatnie na małym ogniu, a nie zagotowujemy. Delikatnie podgrzewana nie będzie ani kwaśna, ani się nie rozwarstwi.
Spróbujcie jednak ugotować zupę na domowym przecierze ze świeżych pomidorów, nic jej nie dorówna 🙂
Przepisy na zupy

Zapraszam na KuchniaDoroty TV
Zupa Pomidorowa z domowym przecierem pomidorowym
Składniki na zupę pomidorową:
ok. 3-3,5 l wody
ok. 300 g mięsa z kurczaka (u mnie skrzydełka)
1 duża włoszczyzna bez kapusty (3 duże marchewki, 2 duże pietruszki, 1/3 selera, 1/2 dużego pora)
5 ziaren ziela angielskiego
3 średnie liście laurowe
6 ziaren pieprzu czarnego
1,5 łyżeczki soli
3 gałązki selera +3 gałązki natki pietruszki + 3 gałązki koperku – związane nicią
3 szklanki domowego przecieru pomidorowego lub 200 ml ze sklepu
Sposób przygotowania zupy pomidorowej:
Do dużego garnka włożyć umytego kurczaka, wszystkie suche przyprawy i wiązkę z świeżych przypraw. Całość zalać zimną wodą, przykryć i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować zdjąć z powierzchni szare szumowiny (wyrzucić), zmniejszyć płomień pod garnkiem, zupa powinna tylko ,,mrugać”. Gotować ok. 30 min.
Warzywa umyć, obrać pokroić na kawałki, wielkość nie ma znaczenia można pokroić w kostkę jeśli lubimy w zupie pomidorowej dużo warzyw, lub w duże kawałki jeśli będziemy je przed podaniem wyjmować.
Do wywaru mięsnego wrzucić warzywa, ponownie doprowadzić do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować ok. 30 min., do chwili kiedy warzywa będą miękkie.
Do tak przygotowanego rosołu/bazy dodać ok. 2 szklanek domowego przecieru pomidorowego, zamieszać, spróbować jeśli jest zbyt mało pomidorowa dodać jeszcze 1 szklankę. Zamieszać, spróbować jeśli to konieczne doprawić solą. Z przecierem gotować na małym ogniu tylko 3 min.
Można zupę pomidorową zabielić śmietaną lub jogurtem grecki.
Podajemy czystą lub z ryżem lub makaronem (ja używam drobnego makaronu muszelki nr 26. Lubella)
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na zupy znajdziecie tutaj:
Pomysły na to z czym zupę podać:
Jeden komentarz Ukryj
Witam jakie proporcje śmietany?