0 0
Najłatwiejszy Obiad – Piersi Kurczaka Pieczone z Warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Najłatwiejszy Obiad – Piersi Kurczaka Pieczone z Warzywami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kurczak

– to prawdziwy ulubieniec w kuchni. Dlaczego? Bo można go przyrządzić na tysiące sposobów, a zawsze wychodzi smacznie i zdrowo! Dziś zapraszam Was na kulinarne safari, gdzie wędrujemy po krainie soczystego mięsa, aromatycznych przypraw i kolorowych warzyw.

 

 

 

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami

to prawdziwa uczta dla podniebienia i dla zdrowia. Wyobraź sobie soczyste kawałki kurczaka, delikatnie zrumienione na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne smaku. Teraz dodaj do tego mieszankę ulubionych warzyw: marchewkę, por, seler, cebulę, cukinię, ziemniaki – wybór należy do Ciebie!

 

To danie to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów.

Warzywa dodają mu nie tylko koloru, ale i zdrowotnych właściwości. Czy wiesz, że marchewka jest bogata w beta-karoten, który wspomaga zdrowie oczu? A por to skarbnica witamin z grupy B, wspierających naszą odporność! Dodając do tego chude, białe mięso kurczaka, otrzymujemy pełnowartościowy posiłek, który dostarcza nam energii na cały dzień.

 

 

Możesz użyć również innych warzyw,

doskonale sprawdzą się tu również buraki, kalarepa, kapusta, brukselka i wiele innych.
To tylko od Ciebie zależy jak urozmaicisz danie. Ja tym razem dała te warzywa, które po prostu miałam w domu, ale za każdym razem skład jest nieco inny, chociaż zawsze marchewka i pietruszka są podstawą.

Po upieczeniu w ten sposób warzywa są słodkie i zachwycają smakiem, w żadnym razie nie są mdłe.
Dzięki marynacie nie trzeba ich już dodatkowo doprawiać.

Kurczak,

jako źródło białka, jest niezastąpiony w diecie każdego, kto dba o swoje zdrowie. Jest chudy, łatwy w przygotowaniu i nadaje się do wielu różnorodnych potraw. Dzięki niemu możemy cieszyć się smakiem i satysfakcją, jednocześnie dbając o naszą formę.

Jeśli jeszcze nie próbowałeś/aś pieczonej piersi z kurczaka z warzywami, to najwyższy czas to zmienić! To nie tylko pyszny posiłek, ale i prawdziwe dobrodziejstwo dla Twojego organizmu. Przygotuj ten prosty, a zarazem wyjątkowy przepis, i pozwól sobie na chwilę kulinarnego rozpieszczenia. Zdrowo, smacznie, kolorowo – to wszystko znajdziesz w tym wyjątkowym daniu z kurczaka i warzywami.

 

 

Kurczak Pieczony z Warzywami

Składniki:

  • 3-4 piersi z kurczaka (ze skórą lub bez)

  • oliwa

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyż papryki słodkiej

  • 1 łyż papryki ostrej (opcjonalnie)

  • 1-2 łyżki soku z cytryny

  • 2-3 łyżki masła

 

Warzywa:

tyle ile lubimy i takie jakie lubimy

  • 3-4 marchewki

  • 3-4 pietruszki

  • seler

  • cebula

(Visited 115 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W misce łączę oliwę z przyprawami i sokiem z cytryny, mieszam dokładnie.
Mięso nakłuwam ostrym nożem.

W przyprawach obtaczam piersi, dokładnie.
Przykrywam miskę i odstawiam na noc do lodówki.

Jeśli nie mam zbyt dużo czasu to chociaż zostawiam mięso na 2-3h w chłodnym miejscu, żeby przeszło przyprawami.

2
Done

Warzywa obieram, myję i dokładnie wycieram.
Następnie kroję na średniej wielkości kawałki.

Ważne aby warzywa były suche, dzięki temu w czasie pieczenia, pieką się a nie gotują w wodzie i soku.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 185 st. C. z termoobiegiem.

Piersi z kurczaka wkładam do rękawa do pieczenia, dodaję masło i ok. 1/4 szkl. wody.
Zamykam dokładnie rękaw, nacinam kilka maleńkich dziurek (żeb w czasie pieczenia powietrze nie rozerwało rękawa).

Wstawiam do piekarnika na ok. 45-50 min.

4
Done

Warzywa wrzucam do miski z marynatą po kurczaku. Obtaczam dokładnie warzywa w tym co zostało.
Przekładam na blachę do pieczenia.

Wstawiam do piekarnika i piekę 45-50 min.

5
Done

Jeśli piekę kurczaka i warzywa w jednym piekarniku:

Mam piekarnik z dwiema niezależnymi komorami, ale jeśli nie masz takiej opcji, włóż kurczaka na wyższą puókę piekarnika, a warzywa na niższą.

W połowie pieczenia zamień blachy i warzywa umieść wyżej, a kurczaka niżej.

Piecz do ładnego zrumienienia warzy.

Dorota

Kotlety Pożarskie
previous
Kotlety Mielone z Indyka – Kotlety Pożarskie
next
Golonki z Indyka Pieczone
Kotlety Pożarskie
previous
Kotlety Mielone z Indyka – Kotlety Pożarskie
next
Golonki z Indyka Pieczone

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »