• Home
  • Dzieci
  • Kotlety Mielone z Indyka – Kotlety Pożarskie
0 0
Kotlety Mielone z Indyka – Kotlety Pożarskie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety Mielone z Indyka – Kotlety Pożarskie

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Przepis na klasyczne kotlety pożarskie, czyli mielone z indyka. Doskonałe na rodzinny obiad. Możecie z powodzeniem przygotować większą ilość kotletów i przez kolejne dni tylko odgrzewać je na obiad.
Ja kotlety odgrzewam,w garnuszku lub na patelni rozpuszczam 1-2 łyżeczki masła, układam kotlety i na małym ogniu, pod przykryciem smażę je przez ok. 10 min. W trakcie podsmażania można kotlety przewrócić na drugą stronę. Pamiętajcie jednak aby płomień pod garnkiem był bardzo maleńki bo zależy nam na podgrzaniu, a nie zrumienieniu kotletów.
Kotlety można również podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1-2 min.

Polecam!!!

 

Kotlety Pożarskie  

Składniki:

  • 700 g. piersi z indyka
  • 1 mała cebula pokrojona
  • 1 mała czerstwa kajzerka
  • 1 małe jajko
  • sól i pieprz
  • woda do namoczenia kajzerki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka tartej bułki

Sposób przygotowania:

Myjemy indyka , osuszamy i kroimy na kawałki.

Pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia na 2-3 łyżkach oleju. Bułkę namaczamy w mleku.

Mięso, przestudzoną cebulę i przyprawy wrzucamy do malaksera i mielimy dokładnie, ale nie zbyt długo, aby nie zrobić całkowitej papki.

Jeśli używamy maszynki do mięsa, masę doprawiamy po zmieleniu. Dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę (nie odciskamy jej zbyt mocno, powinna być wilgotna bo to nadaje kotletom puszystość).
Dokładnie mieszamy.

Olej rozgrzewamy na patelni. Kotlety formujemy mokrymi rękami, obtaczamy w tartej bułce i obsmażamy na oleju z dwóch stron.

W osobnym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i masło, przekładamy zrumienione kotlety, przykrywamy i na małym ogniu/grzaniu dusimy przez ok. 30-40 min. W między czasie nie podnosimy przykrywki, żeby nie wypuścić pary.

Kolety podajemy z ziemniakami i surówkami.

Smacznego 🙂

 Kotlety Pożarskie
(Visited 22 143 times, 2 visits today)

Dorota

Makaron z Sosem Gorgonzola
previous
Makaron z Sosem z Gorgonzoli i Szpinaku i Grillowanym Kurczakiem
Faworki czyli Crust
next
Ciasteczka Cytrynowe – a’la Faworki
Makaron z Sosem Gorgonzola
previous
Makaron z Sosem z Gorgonzoli i Szpinaku i Grillowanym Kurczakiem
Faworki czyli Crust
next
Ciasteczka Cytrynowe – a’la Faworki

8 komentarzy Ukryj

mnie zastanawia jak to możliwe, żeby trzymać kotlety pół godziny w tłuszczu, przecież się przypalą, a może dzięki pokrywce wytworzy się para i one będą się bardziej dusić niż smażyć? tylko czy wystarczy tej pary… mam zawsze problem z obsmażaniem mięsa, tłuszcz zawsze mi się przypali (do smażenia używam klarowanego masła lub masła i oliwy)
nie czepiam się, tylko mnie to zastanowiło, szukam właśnie przepisu na mielone z indyka 🙂
Basia

Basiu, po obsmażeniu kotlety dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem i wtedy nie ma siły żeby się spaliły. Ponadto nie trzyma się ich w tłuszczu tylko tłuszcz jest na dnie a w czasie duszenia wytwarza się para i uwalniają soki z mięsa i cała ta mieszanina w połączeniu z tłuszczem daje bardzo pyszny sos. Myślę, że masło klarowane jest świetne do smażenia krótkiego, ja używam go do smażenia ryb albo polędwicy, ale kotlety wymagają mnie wyrafinowanego tłuszczu i tutaj najlepiej sprawdza się olej np. rzepakowy. Oczywiście w czasie obsmażania bułka z kotletów trochę się zbiera na patelni i lekko przypala, ale wtedy wystarczy przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i nalać nową porcję oleju. Pozdrawiam:)

Kotlety drobiowe są zawsze trochę bardziej suche niż te z mięsa wołowego bo prawie nie ma w nich łuszczu. A pulchności nabierają dzięki bułce namoczonej koniecznie w wodzie a nie w mleku. Jeśli będziesz po obsmażeniu, dusić kotlety w garnku, pod przykrycie i dodasz do duszenia łyżkę masła to nie będą wcale suche.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię