Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny makaron z kremowym, słodkim serkiem mascarpone i truskawkami. Prawdziwa wiosenna uczta. Makaron z truskawkami to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Mama robiła go bardzo często,a le kiedyś nie można było dostać w Polsce mascarpone, więc makaron był ze śmietaną. Ja jednak mogąc wybierać, zdecydowanie wolę mascarpone, jest kremowe, jedwabiste w smaku i delikatne.
Najsmaczniejszy jest makaron przygotowany przed podaniem, ale jeśli zrobicie zbyt dużo sosu, przechowujecie go w lodówce.
Polecam.
Makaron z Truskawkowym Mascarpone
Składniki dla 2 osób:
400 g makaronu
150 g serka mascarpone
200 g truskawek
3 łyżki cukru
Sposób wykonania makaronu:
Makaron ugotować do miękkości, al’dente moim zdaniem tu nie pasuje .
Truskawki dokładnie umyć.
Owoce z cukrem dokładnie zmiksować, dodać mascarpone i ponownie krótko zmiksować. Powinna powstać puszysta, jednolita masa.
Ciepły makaron wymieszać z serkiem truskawkowym, udekorować całymi truskawkami i natychmiast podawać.
Smacznego!
Więcej przepisów na dania i ciasta z truskawkami znajdziecie tutaj:
Przepisy na dania z makaronem znajdziecie tutaj:
6 komentarzy Ukryj
Wspaniały przepis!
Mmm, smak dzieciństwa podrasowany serkiem, trzeba wypróbować 🙂
Doskonale zgadłaś, dokładnie o to chodziło:)
Dla mnie to genialny pomysł. Od małego nie przepadam za makaronem z białym serem. Za to mascarpone uwielbiam w każdej postaci 😀
najlepszy letni obiad 🙂
A ze mnie niektórzy się śmieją, bo jem makaron z kompotem truskawkowym 🙂