• Home
  • Chleb
  • Ciabatty – Prawdziwe Włoskie Bułki
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciabatty – Prawdziwe Włoskie Bułki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciabatty – Prawdziwe Włoskie Bułki

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Prawdziwe włoskie Ciabatty, lekkie i puszyste w środku z chrupiącą rumianą skórką. Ciabatty wyrastają kilka razy po każdorazowym rozciąganiu ciasta. Im więcej napowietrzania ciasta,
tym poźniej w bułkach będzie więcej dziurek, a miąższ będzie delikatniejszy.

Ciabatty robi się bardzo łatwo i przyjemnie, ciasto jest delikatne i największą radością rozciągałam je za każdym razem, to doskonała zabawa, więc polecam.

Bułki doskonale się przechowują, ale nie wkładajcie ich do foliowych woreczków, a owińcie w lnianą lub bawełnianą ściereczkę, dzięki temu następnego dnia po upieczeniu
wciąż będą doskonałe.

Polecam 🙂

 


Ciabatta

Prawdziwe Włoskie Ciabatty

Składniki:

400 g mąki pszennej (typ 0)

320 ml. ciepłej wody

0,5 łyżeczki (2,5 g) suchych drożdży

30 ml. oliwy z oliwek

1 łyżeczka (5g) soli

(Visited 3 920 times, 29 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W plaskim naczyniu (szklanym lub plastikowym) przygotować ciasto.
Wlać wodę, wsypać drożdże i sól, zamieszać, następnie partiami wsypywać mąkę dokładnie mieszając.

Powinno powstać lepkie ciasto.
Naczynie przykryć folią lub przykrywką od naczynia i odstawić do wyrastania (temperatura pokojowa) na 20-30 min.

2
Done

Po pierwszym wyrastaniu:

Ciasto odkryć, polać oliwą i zawijać rozciągając, najpierw końce, poźniej brzegi (tak jak na filmie).
Odstawić do drugiego wyrastania na 20-30 min. w temperaturze pokojowej.

3
Done

Po drugim wyrastaniu:

Powtórzyć zawijanie ciasta, rozciągając, napowietrzając.
Odstawić do trzeciego wyrastania na 20-30 min. temperatura pokojowa.

4
Done

Po trzecim wyrastaniu:

Powtarzamy cały proces, ostatni raz.
Odstawić do 4 wyrastania na 20-30 min. temperatura pokojowa.

5
Done

Po 4 wyrastaniu:

Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką. Formujemy coś na kształt kwadratu lub prostokąta.
Ciasto dzielimy na 4-6-8 lub tyle części ile chcemy.

Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.C. grzałki góra/dół

Ciabatty pieczemy 15-18 min.

Studzimy na kuchennej kratce. Przechowujemy całkowicie wystudzone, przykryte lnianą ściereczką (nie wkładamy do folii).

Najsmaczniejsze lekko ciepłe, lub odświeżone w tosterze.
Smaczego :)

7
Done

Dorota

Drożdżówki z serem i truskawkami
previous
Drożdżówki z Truskawkami i Serem – przepis z filmem
next
Leczo z Kiełbasą – przepis z filmem
Drożdżówki z serem i truskawkami
previous
Drożdżówki z Truskawkami i Serem – przepis z filmem
next
Leczo z Kiełbasą – przepis z filmem

3 komentarze Ukryj

przepis dla pracowitych i cierpliwych , ale podejmę się tego wyzwania i odezwię się tutaj znowu 🙂
Pozdrawiam
EDyta

Tylko tak się wydaje, tak naprawdę robi się je bardzo łatwo, tylko to kilkukrotne wyrastanie zajmuje trochę czasu. Ja stawiam sobie miskę z ciastem w kuchni, nastawiam minutnik i co 30 min, przez 3 min rozciągam i zwijam ciasto. To naprawdę banalnie łatwe i szybki. Polecam i czekam na wrażenia 🙂

Cześć,
bardzo dziękuję za ten przepis, bardzo ważne, że z know how w formie video. Spróbowałem wyszło genialnie. Nie jadłem tak dobrych bułek w żadnej piekarni. Jedyna zmiana w stosunku do Twojego przepisu to wypiek na kamieniu do pizzy granitowym, ale to nie jest element kluczowy. Najważniejsze to unikanie zagniatania ciasta i jego napowietrzanie. Wypiek czasochłonny,a ale nie wymaga tak ciężkiej pracy jak dla przykładu prawdziwy dobry makowiec. Przygotowanie ciasta można pogodzić z innymi czynnościami związanymi z robieniem obiadu czy kolacji . Jest to przepis na prawdę dla przeciętnych użytkowników kuchni nie trzeba być od razu Pascalem czy Okrasą, aby wyszło. Wszystkiego dobrego. Trzymam kciuki za powodzenie Twojego bloga.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię