0 0
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Boczku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Polędwica Wieprzowa Pieczona w Boczku

  • 3 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Polędwica wieprzowa pieczona w boczku, w śliwkowo-musztardowej glazurze. Zdecydowanie polecam na świąteczne i uroczyste obiady.

Pracy nie jest dużo, a danie prezentuje się doskonale. Mięso w tym przepisie nie jest ani trochę słodkie, powidła nadają skórce chrupkości, ale nie słodyczy.

Czas pieczenia polędwicy zależy od jej grubości, ale również od tego jak dobrze wypieczone mięso lubimy. Ja miałam ok. 400 g, więc spory kawałek mięsa, po ok. 25 min, pieczenia polędwica była lekko wypieczona, ale rozpływała się w ustach. Jeśli lubicie mięso mocno wypieczone pozostawcie polędwicę w piekarniku nieco dłużej. Najczęściej kieruję się zasadą 8-10 min pieczenia na 100 g mięsa.

Zimną polędwicę następnego dnia, krótko obsmażyłam na małe z obu stron, była wciąż miękka i pyszna, polecam, spróbujcie.

Smacznego 🙂

 

Polędwica Wiprzowa

Polędwica Pieczona w Boczku

Składniki:

  • ok. 400 g polędwicy wieprzowej
na marynatę:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 100 g/10 plastrów surowego boczku
  • olej do smażenia
ponadto:
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
(Visited 693 times, 9 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Polędwicę umyć, oczyścić ze ścięgien. Odłożyć.
W miseczce wymieszać powidła z musztardą. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.

2
Done

W miseczce przygotować mieszankę przypraw, cukier, papryki, sól dokładnie wymieszać.
W mieszance dokładnie obtoczyć polędwicę.

3
Done

Następnie polędwicę owinąć dokładnie w boczek, pospinać wykałaczkami, żeby się nie rozwijał.
Na patelni rozgrzać olej, położyć na nim polędwicę i smażyć do zrumienienia. Przewrócić mięso na drugą stronę, a tę obsmażoną szczodrze posmarować powidłami z musztardą.
Ciągle smażyć do zrumienienia.

4
Done

Przygotować żaroodporne naczynie.
Przełożyć do niego obsmażoną polędwicę, posmarować powidłami drugą stronę. Naczynie z mięsem przykryć folią aluminiową.
Piec 20 min, odkryć i posmarować powidłami, przykryć i smażyć jeszcze 10 min.
Polędwica po 25 min, jest mięciutka i rozpływa się w ustach, ale mięso jest tylko lekko dopieczone, jeśli lubimy dobrze wypieczone powinniśmy zostawić ją w piekarniku kolejne 5-7 min.
Czas pieczenia dla 400 g kawałka mięsa, jeśli mamy większą lub mniejszą polędwicę czas należy zmienić.
Liczę ok. 8-10 min na 100 g mięsa.

5
Done

Upieczone mięso wyjąć, odczekać 5-7 min, zanim zaczniemy je kroić.
Kroimy polędwicę w grube plastry.
Smacznego :)

Dorota

Zupa Kalafiorowa
previous
Zupa Kalafiorowa
Ciasto Orzechowe z Czekoladą
next
Ciasto Orzechowe – Najlepsze
Zupa Kalafiorowa
previous
Zupa Kalafiorowa
Ciasto Orzechowe z Czekoladą
next
Ciasto Orzechowe – Najlepsze

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię