Polędwica wieprzowa pieczona w boczku, w śliwkowo-musztardowej glazurze.
Zdecydowanie polecam na świąteczne i uroczyste obiady.
Pracy nie jest dużo, a danie prezentuje się doskonale. Mięso w tym przepisie nie jest ani trochę słodkie, powidła nadają skórce chrupkości, ale nie słodyczy.
Czas pieczenia polędwicy zależy od jej grubości, ale również od tego jak dobrze wypieczone mięso lubimy.
Ja miałam ok. 400 g, więc spory kawałek mięsa, po ok. 25 min, pieczenia polędwica była lekko wypieczona, ale rozpływała się w ustach.
Jeśli lubicie mięso mocno wypieczone pozostawcie polędwicę w piekarniku nieco dłużej. Najczęściej kieruję się zasadą 8-10 min pieczenia na 100 g mięsa.
Zimną polędwicę następnego dnia, krótko obsmażyłam na małe z obu stron, była wciąż miękka i pyszna, polecam, spróbujcie.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 400 g polędwicy wieprzowej
- na marynatę:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 100 g/10 plastrów surowego boczku
- olej do smażenia
- ponadto:
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
przygotowanie
Polędwicę umyć, oczyścić ze ścięgien. Odłożyć.
W miseczce wymieszać powidła z musztardą. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.
W miseczce przygotować mieszankę przypraw, cukier, papryki, sól dokładnie wymieszać.
W mieszance dokładnie obtoczyć polędwicę.
Następnie polędwicę owinąć dokładnie w boczek, pospinać wykałaczkami, żeby się nie rozwijał.
Na patelni rozgrzać olej, położyć na nim polędwicę i smażyć do zrumienienia. Przewrócić mięso na drugą stronę, a tę obsmażoną szczodrze posmarować powidłami z musztardą.
Ciągle smażyć do zrumienienia.
Przygotować żaroodporne naczynie.
Przełożyć do niego obsmażoną polędwicę, posmarować powidłami drugą stronę. Naczynie z mięsem przykryć folią aluminiową.
Piec 20 min, odkryć i posmarować powidłami, przykryć i smażyć jeszcze 10 min.
Polędwica po 25 min, jest mięciutka i rozpływa się w ustach, ale mięso jest tylko lekko dopieczone, jeśli lubimy dobrze wypieczone powinniśmy zostawić ją w piekarniku kolejne 5-7 min.
Czas pieczenia dla 400 g kawałka mięsa, jeśli mamy większą lub mniejszą polędwicę czas należy zmienić.
Liczę ok. 8-10 min na 100 g mięsa.
Upieczone mięso wyjąć, odczekać 5-7 min, zanim zaczniemy je kroić.
Kroimy polędwicę w grube plastry.
14 komentarzy
Wyśmienita pieczeń, goście byli zachwyceni
Bardzo się cieszę, szczególnie, że my również ją bardzo lubimy 🙂
robiłem już 4 razy , przekazałem nawet przepis w kręgi rodzinne , wszystkim smakuje 🙂
SUPER!!! Bardzo się cieszę 😀
Pyszna poledwica i proste wykonanie, jutro robię kolejny raz. Polecam
Wykałaczki wyjmujemy już po upieczeniu?
Raczej taki, kiedy mamy już pewność, że boczek nie będzie oddzielał się od mięsa.
Polędwiczkę smarujemy powidłami dwukrotnie.Raz przed wlożeniem do piekarnika a drugi raz po 20 min.pieczenia.Tak to zrozumiałem.
Polędwiczki obsmażamy na patelni już owinięte boczkiem? Potem obsmazone smarujemy powidłami i do piekarnika, a po 20 min znowu powidła? Proszę mi dokładnie wytlumaczyc
Powidłami smarujemy już obsmażoną stronę. Najpierw obsmażam jedną stronę polędwicy zwiniętej w boczek, przewracam smaruję tę obsmażoną stronę. Potem przekładam do naczynia, posmarowaną stroną do dołu, a do góry tą obsmażoną i teraz smaruję powidłami. Przykrywam i wstawiam do piekarnika.
Mam nadzieję, że teraz jest już jaśniej.
Bardzo dziękuję, wszystko jasne, pozdrawiam
Super, cieszę się. Pozdrawiam ciepło 😀
chciałabym podać ta polędwiczka do ziemniaczkow i.mam do Pani pytanie jaki pasowałby do niej sos
Najlepszy byłby sos pieczeniowy, czyl najpierw robimy beszamel, a na koniec wlewamy do niego sos który wytopił się w czasie pieczenia mięsa. Zawsze tak robię i to jest najlepsze rozwiązanie.