Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Polędwica wieprzowa pieczona w boczku, w śliwkowo-musztardowej glazurze. Zdecydowanie polecam na świąteczne i uroczyste obiady.
Pracy nie jest dużo, a danie prezentuje się doskonale. Mięso w tym przepisie nie jest ani trochę słodkie, powidła nadają skórce chrupkości, ale nie słodyczy.
Czas pieczenia polędwicy zależy od jej grubości, ale również od tego jak dobrze wypieczone mięso lubimy. Ja miałam ok. 400 g, więc spory kawałek mięsa, po ok. 25 min, pieczenia polędwica była lekko wypieczona, ale rozpływała się w ustach. Jeśli lubicie mięso mocno wypieczone pozostawcie polędwicę w piekarniku nieco dłużej. Najczęściej kieruję się zasadą 8-10 min pieczenia na 100 g mięsa.
Zimną polędwicę następnego dnia, krótko obsmażyłam na małe z obu stron, była wciąż miękka i pyszna, polecam, spróbujcie.
Smacznego 🙂
Polędwica Pieczona w Boczku
Składniki:
- ok. 400 g polędwicy wieprzowej
na marynatę:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 100 g/10 plastrów surowego boczku
- olej do smażenia
ponadto:
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania: |
2
Done
|
|
3
Done
|
|
4
Done
|
Przygotować żaroodporne naczynie. |
5
Done
|
14 komentarzy Ukryj
Wyśmienita pieczeń, goście byli zachwyceni
Bardzo się cieszę, szczególnie, że my również ją bardzo lubimy 🙂
robiłem już 4 razy , przekazałem nawet przepis w kręgi rodzinne , wszystkim smakuje 🙂
SUPER!!! Bardzo się cieszę 😀
Pyszna poledwica i proste wykonanie, jutro robię kolejny raz. Polecam
Wykałaczki wyjmujemy już po upieczeniu?
Raczej taki, kiedy mamy już pewność, że boczek nie będzie oddzielał się od mięsa.
Polędwiczkę smarujemy powidłami dwukrotnie.Raz przed wlożeniem do piekarnika a drugi raz po 20 min.pieczenia.Tak to zrozumiałem.
Polędwiczki obsmażamy na patelni już owinięte boczkiem? Potem obsmazone smarujemy powidłami i do piekarnika, a po 20 min znowu powidła? Proszę mi dokładnie wytlumaczyc
Powidłami smarujemy już obsmażoną stronę. Najpierw obsmażam jedną stronę polędwicy zwiniętej w boczek, przewracam smaruję tę obsmażoną stronę. Potem przekładam do naczynia, posmarowaną stroną do dołu, a do góry tą obsmażoną i teraz smaruję powidłami. Przykrywam i wstawiam do piekarnika.
Mam nadzieję, że teraz jest już jaśniej.
Bardzo dziękuję, wszystko jasne, pozdrawiam
Super, cieszę się. Pozdrawiam ciepło 😀
chciałabym podać ta polędwiczka do ziemniaczkow i.mam do Pani pytanie jaki pasowałby do niej sos
Najlepszy byłby sos pieczeniowy, czyl najpierw robimy beszamel, a na koniec wlewamy do niego sos który wytopił się w czasie pieczenia mięsa. Zawsze tak robię i to jest najlepsze rozwiązanie.