Przepis na nieco inne pieczone ziemniaki.
Doskonały pomysł na obiad, lub ciepłą kolację z przyjaciółmi.
Dla wegetarian można podać ziemniaki z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 6 średnich ziemniaków
- 2 łyżki roztopionego masła
- ok. 1/4 szklanki oliwy
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- po 0,5 łyżki posiekanego koperku i natki (lub tylko jedno)
przygotowanie
Ziemniaki umyć i dokładnie wytrzeć ściereczką.
Ostrym nożem ponacinać ziemniaki w cienkie plasterki, nie przecinać do końca.
Ponownie dokładnie wytrzeć w ściereczkę. Odłożyć.
Przygotować mieszankę przypraw.
W szklanej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.
Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać mieszanką przypraw, postarajcie się żeby płyn dostał się do środka ziemniaków.
Pieczemy przez ok. 30-35 min, co 10 min., polewamy ziemniaki wytopionym sosem.
Wyjmujemy, posypujemy posiekaną natką i koperkiem.
Podajemy gorące.