Mieszadła Miksera – które do czego?

Pozwólcie, że podzielę się z Wami kilkoma informacjami na temat końcówek robotów kuchennych, mieszadeł miksera. Czasami mamy wątpliwości, która końcówka do jakiej czynności powinna być używana.
Końcówka do ubijania:
Najpopularniejsza chyba ze wszystkich końcówek, przeznaczona do ubijania piany z białek lub np. jajek z cukrem na puszystą, jasną masę. Wprowadza do ubijanych składników dużo powietrza.
Końcówka w mikserze planetarnym
![]() |
końcówka w robocie ręcznym |
![]() |
końcówka ręczna |
Końcówka Płaska do mieszania:
Kiedy w przepisie pojawi się informacja ,,ubić masło z cukrem na jasną, masę”, używajcie właśnie tej końcówki.
Nie liczmy na to, że powstanie puszysta masa, ale składniki zostaną doskonale wymieszane.
Tej końcówki używam również do dokładnego wymieszania składników na kotlety mielone czy na pasztety.
Hak do wyrabiania:
Znakomity do wyrabia ciasta drożdżowego. Łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami i wyrabiamy za pomocą haka.
![]() |
końcówka w robocie ręcznym |
To oczywiście sam ,,wierzchołek kuchennej góry”, ale może pomoże komuś uporać się z najbardziej podstawowym sprzętem i sprawi, że pieczenie ciast stanie się łatwe i przyjemne:)
7 rzeczy które pomogą upiec idealną Tartę lub Ciasto
(Visited 289 540 times, 1 visits today)
Myślałam, że to jakieś ozdoby dyzajnerskie…dobrze tylko tych koncówek będę używać!
A ja ucieram masło z cukrem tą pierwszą i wychodzi ;P
Jak ja próbowałam ucierać masło tą pierwszą to całe masło weszło mi do środka tej końcówki:D
Mało powinno być miękkie, inaczej przyklei się do mieszadła.
Ja również 🙂
Na początku przygody kulinarnej próbowałam utrzeć twarde masło z cukrem tą pierwszą końcówką i mam ją od tego czasu lekko wykrzywioną (ale działa). Najzabawniejsze jest, że dwie pozostałe końcówki w moim robocie wyglądają zupełnie inaczej, a że moja mama i moja teściowa mają takie same roboty, to nawet nigdy tych Twoich końcówek na oczy nie widziałam 😀 Ale taki wpis poza tym to dobry pomysł. Pozdrawiam 🙂
Dzięki Olu:)
Oczywiście mieszadła które pokazałam są od moich mikserów, ale sprawdziłam w internecie i w większości stojących mikserów mieszadła są dość podobne, chociaż czasami hak i płaskie, wygląda nieco inaczej. W mikserach ręcznych właściwie wszystkie modele mają identyczne końcówki. Oczywiście można używać tylko jednej końcówki i w większości przypadków spełni ona swoją rolę, ale kiedy kupujemy mikser a z nim dostajemy tyle możliwości, to przyjemnie jest z nich korzystać:)
Dziękuje bardzo za ten opis! zawsze wyrabiałam ciasto drożdżowe rękami aż mi dłonie odpadały i nigdy mi się nie chciało poświęcać na to 10 minut a “spiralne mieszadełka” leżały głęboko w szafce, teraz dzięki Pani ciasto wyrabia się samo a ja sobie pracuje 🙂
W koncu sie dowiedzialam ktora koncowka wyrabiamy drozdzowe.Dzieki.:)
Hak jest znakomity do wyrabiania ciasta pierogowego. Polecam swoj sprawdzony przepis na ciasto pierogowe: 2 szklanki maki + 1 szklanka goracego mleka. Uzywajac “haka” mieszac ciasto 222-3 minuty, potyem zawinac folie i wlozyc do lodowki na pol godziny. Nastepnie rozwalkowac i formowac pierogi. Nie ma lepszego przepisu!!!
Dziekuje za przepis😀
Poprawka do powyzszego komentarza: ” Uzywajac “haka” mieszac ciasto 2-3 minuty, potem zawinac w folie aluminiowa…….itd. ” Smacznego!
dziękuję !
Super strona! Dziękuję!
Cieszę się 😀
A czym wyrobić kruche ciasto?
Kruche ciasto siekamy w malakserze, albo na stolnicy nożem.
Witam
A jaką końcówkę użyć do ciasta “kruche ucierane 😕
Najlepiej posiekać składniki nożem, ew w malakserze, ale w tym rodzaju miksera nie ma końcówki do siekania składników na ciasto kruche 🙂
Robię od dawna kruche końcówką do mieszania/ tzw. mieszadłem K. Po chwili pięknie odchodzi od misy i jest idealne 🙂
A ciasto kruche robione mikserem utarlam hakiem musialam z brzegow odciagnac ale wyszlo pyszne puszyste super.
Stronka jest super pozdrawiam.
Czy jest stronka jutube jak urzywac tego robota?
Z pewnością jest, na youtub-ie jest wszystko, ale to bardzo łatwy, intuicyjny mikser 🙂
dzięki tobie wyszedł mi sernik! Dzięki 😀
A jakim mieszadłem robiłaś sernik?
Tak naprawdę najlepiej mieć dwa, masę serową mieszam płaskim, a pianę zawsze rózgą. Chyba, że nie ubijamy piany to oczywiście tylko płaskim.
Kilka lat temu kupiłam mikser planetarny niemieckiej firmy typ 78511 Unold, który bardzo ułatwiał nam przygotowywanie wypieków.
Jednak po tym czasie na dwóch mieszadłach (grube haki) zeszła farba metalopodobna, a spod niej płatami wyziera jakiś stop aluminium tak, że podczas mieszania masła z cukrem przebarwia to masę na brzydki metaliczny kolor… .
Jest to dla nas bardzo nieporęczna sytuacja bo ten fajny przyrząd kuchennego wsparcia nie tylko, że jest wyłączony z częstego przygotowania wypieków ale jesteśmy wszyscy jako rodzina, znajomi i nie tylko, przestraszeni z powodu nieznanych konsekwencji sukcesywnego zjadania stopów nieznanych metali (może szkodliwych) wraz z produktami mieszanymi tym mikserem .
Po wstępnym rozeznaniu widzę, że wiele firm robi podobne .sztuczki’ , które mogą ludziom niszczyć zdrowie, diagnozowane potem jako ‘nieznane powody’ … .
Dlatego piszę aby kupujący i użytkownicy zwracali baczną uwagę na ten fakt.
Końcówki aluminiowe zostawiają nalot jak są umyte w zmywarce. Trzeba je ręcznie wyczyścić i myć tylko ręcznie to nie będą zostawiać nalotu.
Spróbuj dokupić końcówki na allegro, tych radzę nie używać, nie ważne z czego są.
Która końcówka służy do robienia domowego masła? Pierwsza?
Tak, najdokładniej ubija ta pierwsza do piany
A ja mam pytanie odnośnie sernika. Którym mieszadłem ucierać masło z cukrem i białym serem?
A do ciasta parzonego
Dobra a do pierniczkow ktora ko ncowka?
Do pierników używam haka, ale można również końcówki płaskiej.
Wyrabiam ciasto hakiem, ale pozostają grudki i mąka przylepią się do ścianki misy…
Trzeba wyrabiać na średnich obrotach i dość długo nawet ok. 10 min.
Jakiej firmy malakser ,z doświadczenia polecicie. Po obejrzeniu filmiku o robieniu wyśmienitych, zresztą, pierogów, zpragnęłam zakupić sprzęt do wyrabiania ciasta na pierogi i do ciasta drożdżowego
Ja polecam firmę Bosch, mam kilka jej sprzętów i sprawdzają się doskonale.
Dziękuję bardzo
Hymmm a jaka końcówka do karpatki? Ciasta zawsze idzie do góry i „wchodzi” do środka często spala mikser ręczny…