7 rzeczy które pomogą upiec idealną tartę
![Sprzęty kuchenne jak ich używać](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2016/06/tarta-idealna.jpg)
Koleżanki pytają mnie czasami, jak poradzić sobie z upieczeniem ciasta nie mając w domu miksera, malaksera czy nawet robota ręcznego. Wiele z nich nawet nie próbuje piec ciast, bo obawiają się, że nie mając tych wszystkich automatów nie można upiec idealnego ciasta. Nic bardziej mylnego! Nie musicie wcale kupować drogich i modnych mikserów, żeby zostać mistrzami w pieczeniu ciast. Na początek kilka sprzętów które pomogą Wam przygotować ciasto kruche.
Te rzeczy można kupić w każdym sklepie ze sprzętem kuchennym, są tanie a świetnie sprawdzą się przy pieczeniu ciast kruchych, półkruchych i wszelkiego rodzaju tart.
1. Waga Kuchenna
Naprawdę polecam kupienie wagi kuchennej, bez niej trochę trudno jest upiec ciasto. Ciasta wymagają dużej precyzji w odmierzaniu składników. Znaczenie mają ilości składników, proporcje w jakich je dodajemy i bez wagi , na oko, raczej nie upieczemy dobrego ciasta. Oczywiście są takie, które można upiec na wyczucie ja mam tak z ciastami drożdżowymi, ale już tarty bez wagi nie upiekę. Nie wspominając o babkach, ciastach kręconych czy biszkoptach.
Moja waga ma bardzo przydatną funkcję bo waży zarówno w kilogramach (kg.) jak i w uncjach (oz.) co bardzo przydaje się przy korzystaniu np. z amerykańskich przepisów.
Kupując wagę kuchenną zwróćcie uwagę na tę funkcję.
2. Miarka Kuchenna
Miarki są równie niezbędne przy pieczeniu i gotowaniu jak waga. W jednych przepisach składniki podawane są na wagę w innych na szklanki. Oczywiście w sklepach znajdziecie duże ilości różnych miarek, szklanych, plastikowych i silikonowych.
Te białe, szklane, lubię najbardziej. Są doskonałe przy odmierzaniu tłuszczu (oleju, oliwy, masła) doskonale się je myje w zmywarce, można ich używać w kuchenkach mikrofalowych, no i ładnie wyglądają 🙂
Jeśli zdecydujecie się na kupno jednego zestawu poszukajcie takiego, który będzie miał nie tylko miarki szklanek, ale i łyżek.
3. Szklana Miska (drewniana stolnica, granitowy blat)
Przygotowując kruche ciasto składniki trzeba dokładnie z sobą posiekać. Dobrze jeśli wszystkie są zimne i siekamy je szybko na zimnym podłożu. Doskonale sprawdza się wtedy szklana miska.
Składniki umieszczone w misce nie rozsypują się po blacie czy stolnicy, łatwo je posiekać i szybko zagnieść formując kulę. Można ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i tak schłodzić
w lodówce.
Miska szklana to nic nadzwyczajnego, ale naprawdę ułatwia przygotowanie ciasta i co nie mniej ważne łatwo się ją myje (znacznie łatwiej niż drewnianą stolnicę czy granitowy blat).
4. Siekacz
Siekacz ręczny można zastąpić szerokim nożem albo widelcem, jeśli postanowicie siekać ciasto w misce co zaoszczędzi Wam sprzątania, taki siekacz jest bardzo pomocny. Można kupić go w sklepach
ze sprzętem kuchennym lub w internecie. Polecam to bardzo przydatne narzędzie.
5. Wałek Drewniany
Oczywiście można kupić również wałek silikonowy, ale ja najbardziej cenię właśnie te drewniane. Łatwo oprószyć je mąką i mamy gwarancję, że ciasto nie będzie przywierało.
Jest bardzo tani i praktyczny. Ponadto, taki prawdziwie kuchenny 🙂
6. Forma do Tarty
Najbardziej tradycyjne i popularne do pieczenia tart są foremki okrągłe z ryflowanym brzegiem. Niektóre mają wyjmowane dno, inne odpinany brzeg a jeszcze inne są pełne i jednoczęściowe. Wykonane ze szkła, silikonu czy metalu. W najróżniejszych rozmiarach, kolorach i kształtach. Z wysokimi i niskimi brzegami. Dobrze jest mieć kilka takich foremek, najpopularniejsze rozmiary to 20 cm, 24 cm, 26 cm, największa ilość przepisów podana jest na te właśnie wielkości.
![formy-do-tart-1](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2014/08/formy-do-tart-1-680x1024.jpg)
7. Patera
Czy patera jest niezbędna do upieczenia idealnej tarty? moim zdaniem tak. Przecież to ważne, żeby nasze wypieki zostały podane w godny sposób. W mojej kolekcji są patery szklane, drewniane i plastikowe (choć te akurat raczej odradzam jeśli podajemy gorącą tartę). Wysokie i niskie, na nodze i płaskie, z kloszami i bez. Kupione przeze mnie i podebrane mamie, takie które pamiętają nasze dziecięce, urodzinowe torty 🙂 Uwielbiam je wszystkie, są niezmiernie przydatne. Oczywiście i tutaj różnorodność rozmiarów jest podobna jak w przypadku form do pieczenia.
Decydując się na zakup jednej tylko patery, polecam taką ok. 26 cm. Ładniej wygląda małe ciasto na dużej paterze niż odwrotnie.
Nie wszystkie patery można myć w zmywarce o czym przekonałam się dość boleśnie wkładając piękną, błękitną paterę do maszyny. Straciła intensywność koloru a farba po prostu się zważyła.
Sprawdzajcie opis na swoich paterach okazuje się, że trzeba z nimi postępować ostrożnie.
Teraz nie pozostaje nam już nic innego, jak tylko upiec idealną tartę, przepisy na te słodkie i słone znajdziecie tutaj. Smacznego 🙂
Witam, skąd ta piękna patera w kwiaty? 🙂
Paterę wypatrzyłam lata temu w małym sklepiku w Szczyrku, ale na pewno można gdzieś jeszcze taką dostać (tylko nie wiem gdzie) 🙂
Dziękuję za odpowiedź :)) Pozdrawiam