0 0
Indyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Indyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania pierś indyka pieczona w rękawie z dodatkiem masła.

Takie mięso robię bardzo często, jest soczyste i chude, miękkie i delikatne.

Tak przygotowany indyk pieczony, może być doskonałym daniem obiadowym, ale również pokrojony w cieniutkie plasterki będzie pyszną domową wędliną do kanapek.
Pokrojonego w kostkę na zimno, dodamy go do sałatki makaronowej.

To uniwersalny przepis na mięso pieczone, w ten sposób możemy przygotwać schab środkowy lub szynkę.

Bardzo polecam na ciepło i na zimno.

 

 

 

co-na-obiad

 

Pieczona pierś z indyka – bardzo łatwa

Składniki na pieczoną pierś z indyka:

  • ok. 1 kg. piersi z indyka 

  • 1-1,5 łyżeczki słodkiej papryki 

  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego 

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 2 łyżki majeranku

  • 2 łyżki masła

 

Przepisy na Indyka 

 

Sposób przygotowania pieczonej piersi z indyka:

Pierś z indyka umyć, osuszyć.

W misce połączyć przyprawy: papryki słodką i ostrą, sól, pieprzy i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.

Pierś dokładnie obtoczyć przyprawami. Przykryć miskę i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 godz.
Można również zostawić na całą noc w lodówce.
Przed pieczeniem oprószyć mięso majerankiem.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

Przygotwać rękaw do pieczenia. Włożyć do niego mięso, dodać do rękawa masło, zawiązać końce, ponacinać folię w kilku miejscach, nacięcia powinny być maleńkie.
Umieścić rękaw z indykiem na blasze do pieczenia.

Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 55 – 60 min.

Wyjąć upieczone mięso, odstawić na 7-8 min, żeby odpoczęło. Przeciąć folię, sos z pieczenia wlać
do naczynia. Mięso wyjąć. Kroić gorące i podawać. Polewać sosem pieczeniowym.

Zimne mięso można traktować jako domową wędlinę do kanapek.

Smacznego 🙂

 

Przepisy na Dania Główne

 

  • Indyk Pieczony
  • przepisy-kulinarne
  • pieczony-indyk
  • sos-pieczeniowy

 

jak-zrobić

 

i

 

jak-zrobić-2

 

obiad-przepisy

 

 

 

Więcej przepisów na indyka znajdziecie tutaj:

Pieczona Pierś z Indyka

 

 

 Przepisy na potrawy świąteczne znajdziecie tutaj:Pieczona Polędwica Faszerowana

 

 Więcej pomysłów na obiad lub kolację znajdziecie tutaj:

Zupa Gulaszowa

(Visited 579 785 times, 14 visits today)

Dorota

Zapiekanka Ziemniaczana
previous
Ziemniaki Dauphinois – Zapiekanka Ziemniaczana
Blok czekoladowy
next
Blok Czekoladowy z Bakaliami
Zapiekanka Ziemniaczana
previous
Ziemniaki Dauphinois – Zapiekanka Ziemniaczana
Blok czekoladowy
next
Blok Czekoladowy z Bakaliami

29 komentarzy Ukryj

Indyk wyszedł wspaniale mimo że jestem noga w kuchni. Proszę napisać czy zamiast rękawa można użyć naczynia żaroodpornego? Pozdrawiam

Cieszę się bardzo, że indyk smakował 😀 Oczywiście można rękaw zstąpić naczyniem żaroodpornym, ale koniecznie z przykrywką. Jednak moim zdaniem nic nie działa tak jak rękaw 🙂

Oczywiście można dodać do rękawa warzywa, ale będą one bardzo wilgotne i bardzo miękkie, nie będą podobne w smaku do warzyw pieczonych bez rękawa.

Jeśli nie mamy termoobiegu to zwiększamy temperaturę o 5 st.C. Ja piekę zawsze mięso na środkowym piętrze piekarnika.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »