Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania pierś indyka pieczona w rękawie z dodatkiem masła.
Takie mięso robię bardzo często, jest soczyste i chude, miękkie i delikatne.
Tak przygotowany indyk pieczony, może być doskonałym daniem obiadowym, ale również pokrojony w cieniutkie plasterki będzie pyszną domową wędliną do kanapek.
Pokrojonego w kostkę na zimno, dodamy go do sałatki makaronowej.
To uniwersalny przepis na mięso pieczone, w ten sposób możemy przygotwać schab środkowy lub szynkę.
Bardzo polecam na ciepło i na zimno.
Pieczona pierś z indyka – bardzo łatwa
Składniki na pieczoną pierś z indyka:
-
ok. 1 kg. piersi z indyka
-
1-1,5 łyżeczki słodkiej papryki
-
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
-
1 duży ząbek czosnku
-
2 łyżki majeranku
-
2 łyżki masła
Przepisy na Indyka
Sposób przygotowania pieczonej piersi z indyka:
Pierś z indyka umyć, osuszyć.
W misce połączyć przyprawy: papryki słodką i ostrą, sól, pieprzy i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.
Pierś dokładnie obtoczyć przyprawami. Przykryć miskę i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 godz.
Można również zostawić na całą noc w lodówce.
Przed pieczeniem oprószyć mięso majerankiem.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Przygotwać rękaw do pieczenia. Włożyć do niego mięso, dodać do rękawa masło, zawiązać końce, ponacinać folię w kilku miejscach, nacięcia powinny być maleńkie.
Umieścić rękaw z indykiem na blasze do pieczenia.
Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 55 – 60 min.
Wyjąć upieczone mięso, odstawić na 7-8 min, żeby odpoczęło. Przeciąć folię, sos z pieczenia wlać
do naczynia. Mięso wyjąć. Kroić gorące i podawać. Polewać sosem pieczeniowym.
Zimne mięso można traktować jako domową wędlinę do kanapek.
Smacznego 🙂
Przepisy na Dania Główne
Więcej przepisów na indyka znajdziecie tutaj:
Przepisy na potrawy świąteczne znajdziecie tutaj:
Więcej pomysłów na obiad lub kolację znajdziecie tutaj:
29 komentarzy Ukryj
Mięso pieczone w rękawie jest bardzo miekkie i smaczne.
Czy zamiast masła można użyć oliwy?
Można, ale nie bedzie tak smaczny jak z masłem.
Czy mięso można zastąpić piersią z kurczaka
Oczywiście można 🙂
Siła tkwi w prostocie! Pyszota 🙂
Czy piekarnik “góra i dół”?
Mięso zawsze pieczemy z termoobiegiem, ciasta góra/dół najczęściej, chociaż nie zawsze.
Czy można potem jeść czy patrzeć?
Indyk wyszedł wspaniale mimo że jestem noga w kuchni. Proszę napisać czy zamiast rękawa można użyć naczynia żaroodpornego? Pozdrawiam
Cieszę się bardzo, że indyk smakował 😀 Oczywiście można rękaw zstąpić naczyniem żaroodpornym, ale koniecznie z przykrywką. Jednak moim zdaniem nic nie działa tak jak rękaw 🙂
Czy mozna do tego wrzucic warzywa np.marcewke zienniaki
Oczywiście można dodać do rękawa warzywa, ale będą one bardzo wilgotne i bardzo miękkie, nie będą podobne w smaku do warzyw pieczonych bez rękawa.
Na 2 kg filetu przyprawy podwoić?
Tak, na większą ilość indyka przyprawy podwajamy.
czy zamiast rekawa z folii mozna uzyc papieru do pieczenia ze sreberkiem na zewnatrz
Pani Doroto, jak długo pięć 2 kg indyka?
Ja piekłabym 80 min, a następnie zostawiłabym na ok. 20 min w wyłączonym piekarniku.
Yyy co z masłem? Jest w składnikach, a w przepisie brak😂
Masło wkładamy do rękawa razem z indykiem. Następnie pieczemy.
Dziekuje bardzo za dobry przepis. To dla mnie duza pomoc
Czy mięso tylko w przyprawach i maśle bez żadnego płynu?
Zrobiłam! Jest genialne! Kruche, soczyste… idealne! Dzieci wcinały, że aż miło 🙂 🙂 🙂
SUPER, bardzo się cieszę 😀
prosty przepis, a mięso pyszne, kruche, soczyste:)
Moj ulubiony przepis na pierś z indyka. Prosto, szybko, a jak pysznie! Dziękuje bardzo.
Czy jest Pani w stanie napisać na ile osób starczy 1kg takiej pieczeni?
Dzień dobry,
a jak ustawić temperaturę i na którym “piętrze” piekarnika bez termoobiegu?
Jeśli nie mamy termoobiegu to zwiększamy temperaturę o 5 st.C. Ja piekę zawsze mięso na środkowym piętrze piekarnika.