0 0
Blok Czekoladowy z Bakaliami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Blok Czekoladowy z Bakaliami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

 

Deser sprzed lat, kojarzy mi się z dzieciństwem, chociaż wtedy przygotowywany był z czekoladopodobnej masy. Dzisiaj na szczęście już nikt nie pamięta o takich specjałach jak czekolada ,,czekoladopodobna”, ale kiedyś to były wymarzone przez dzieci słodycze. Kiedy głośno zrobiło się o filmie ,,Bogowie” opartym na wspomnieniach  z życia Prof. Zbigniewa Religi, przypomniałam sobie lata dzieciństwa. Co kojarzy mi się z dzieciństwem, jakie słodycze wtedy jedliśmy? Oczywiście blok czekoladowy. Leżał w sklepie w grubym, szarym pergaminie i był obiektem dziecięcych westchnień.

Blok czekoladowy, który zrobiłam dzisiaj, jest przygotowany z prawdziwego masła, pysznych rodzynek i migdałów, ale żeby nawiązać do tradycji, użyłam wedlowskiego kakao (chociaż w latach ’80 ,,Wedel” nazywał się ,,22 lipca”).

O filmie ,,Bogowie” przeczytacie na blogu ,,Cud Kultury”, ja zapraszam Was w kulinarną podróż do lat ’80 (XX w), ale widzianych przez różowe okulary, gdzie kakao jest prawdziwe a nie kakaopodobne  🙂

Blok czekoladowy nadal bardzo smakuje dzieciom, mój Tadzio był zachwycony ,,Takie pyszności jadłaś, kiedy byłaś mała? Super!”
Tak super!!! 🙂

 

Blok Czekoladowy

 

Blok Czekoladowy z Bakaliami

Składniki na blok czekoladowy:

  • 205 gr masła
  • 500 gr mleka w proszku (niebieskiego)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1,5 szk. cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 4 duże paczki herbatników
  • 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 1/2 szklanki migdałów lub orzechów laskowych 

Sposób przygotowania bloku czekoladowego:

Przygotować foremkę, najlepiej keksową, wyłożyć papierem do pieczenia.

W średniej wielkości garnku zagotować wodę, włożyć masło, cukier i kakao, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z ognia i przelać do dużej miski lub misy miksera.

Stopniowo wsypywać mleko w proszku miksując masę na średnich obrotach (w ciepłej masie mleko łatwiej się rozpuszcza). Mieszać tak długo, aż nie będzie widać grudek mleka w proszku.

3 paczki herbatników zmiksować w malakserze lub umieścić w torebce foliowej i uderzając wałkiem dokładnie pokruszyć. Wsypać pokruszone herbatniki, rodzynki, migdały do masy kakaowej i dokładnie wymieszać. Najłatwiej będzie to zrobić na wolnych obrotach miksera bo masa jest dość gęsta.

Do przygotowanej foremki przełożyć ok. 1/2 masy, powkładać w nią pozostałe herbatniki (tak jak na zdjęciu). Przykryć pozostałą częścią masy. Dokładnie ugnieść, najlepiej kuchenną łopatką. Można kilkakrotnie opuścić foremkę na blat z wysokości ok. 20 cm, żeby masa dokładnie się ubiła.  Przykryć wierzch kawałkiem foli spożywczej i wstawić do lodówki na kilka godzin, można zostawić na całą noc.

Schłodzony blok wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i folię spożywczą.

Kroić ostrym nożem na cienkie plastry.

Smacznego.

 

  • blok czekoladowy, blok czekoladowy krok po kroku, blok czekoladowy przepis, blok czekoladowy przepisy, blok czekoladowy z bakaliami, blok czekoladowy z bakaliami przepis, blok przepis, blok przepisy, jak zrobić blok czekoladowy
  • blok czekoladowy, blok czekoladowy krok po kroku, blok czekoladowy przepis, blok czekoladowy przepisy, blok czekoladowy z bakaliami, blok czekoladowy z bakaliami przepis, blok przepis, blok przepisy, jak zrobić blok czekoladowy
  • blok czekoladowy, blok czekoladowy krok po kroku, blok czekoladowy przepis, blok czekoladowy przepisy, blok czekoladowy z bakaliami, blok czekoladowy z bakaliami przepis, blok przepis, blok przepisy, jak zrobić blok czekoladowy

 

 

 

(Visited 1 575 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Jajecznica przepis podstawowy (film)
Kaszanka Pieczona
next
Pieczona kaszanka z jabłkiem w sosie Dijone
previous
Jajecznica przepis podstawowy (film)
Kaszanka Pieczona
next
Pieczona kaszanka z jabłkiem w sosie Dijone

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię