Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Deser sprzed lat, kojarzy mi się z dzieciństwem, chociaż wtedy przygotowywany był z czekoladopodobnej masy. Dzisiaj na szczęście już nikt nie pamięta o takich specjałach jak czekolada ,,czekoladopodobna”, ale kiedyś to były wymarzone przez dzieci słodycze. Kiedy głośno zrobiło się o filmie ,,Bogowie” opartym na wspomnieniach z życia Prof. Zbigniewa Religi, przypomniałam sobie lata dzieciństwa. Co kojarzy mi się z dzieciństwem, jakie słodycze wtedy jedliśmy? Oczywiście blok czekoladowy. Leżał w sklepie w grubym, szarym pergaminie i był obiektem dziecięcych westchnień.
Blok czekoladowy, który zrobiłam dzisiaj, jest przygotowany z prawdziwego masła, pysznych rodzynek i migdałów, ale żeby nawiązać do tradycji, użyłam wedlowskiego kakao (chociaż w latach ’80 ,,Wedel” nazywał się ,,22 lipca”).
Blok czekoladowy nadal bardzo smakuje dzieciom, mój Tadzio jest zachwycony ,,Takie pyszności jadłaś, kiedy byłaś mała? To Super!”
Tak super!!! 🙂
Dzisiaj kiedy jest już dorosły wciąż cieszy się smakiem tego deseru.
Blok Czekoladowy z Bakaliami
Składniki na blok czekoladowy:
-
205 gr masła
-
500 gr mleka w proszku (niebieskiego)
-
3/4 szklanki wody
-
1,5 szk. cukru
-
6 łyżek kakao
-
4 duże paczki herbatników
-
1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
-
1/2 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
Sposób przygotowania bloku czekoladowego:
Przygotować foremkę, najlepiej keksową, wyłożyć papierem do pieczenia.
W średniej wielkości garnku zagotować wodę, włożyć masło, cukier i kakao, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z ognia i przelać do dużej miski lub misy miksera.
Stopniowo wsypywać mleko w proszku miksując masę na średnich obrotach (w ciepłej masie mleko łatwiej się rozpuszcza). Mieszać tak długo, aż nie będzie widać grudek mleka w proszku.
3 paczki herbatników zmiksować w malakserze lub umieścić w torebce foliowej i uderzając wałkiem dokładnie pokruszyć. Wsypać pokruszone herbatniki, rodzynki, migdały do masy kakaowej i dokładnie wymieszać. Najłatwiej będzie to zrobić na wolnych obrotach miksera bo masa jest dość gęsta.
Do przygotowanej foremki przełożyć ok. 1/2 masy, powkładać w nią pozostałe herbatniki (tak jak na zdjęciu). Przykryć pozostałą częścią masy. Dokładnie ugnieść, najlepiej kuchenną łopatką. Można kilkakrotnie opuścić foremkę na blat z wysokości ok. 20 cm, żeby masa dokładnie się ubiła. Przykryć wierzch kawałkiem foli spożywczej i wstawić do lodówki na kilka godzin, można zostawić na całą noc.
Schłodzony blok wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i folię spożywczą.
Kroić ostrym nożem na cienkie plastry.
Smacznego.
2 komentarze Ukryj
Pani Dorotko,
ilu gramowe te paczki herbatnikow? 🙂 dziekuje!
To są herbatniki w 100 g opakowaniach 🙂 Ja używam tych
https://www.google.pl/search?q=herbatniki&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwij867xxKDXAhXRoaQKHSLFD4wQiR4IjwE&biw=2011&bih=1002#imgrc=b_iyqR7TKH7q_M: