Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Mazurek to ciasto bez którego nie może odbyć się Wielkanoc na zaowszu, gdzie mieszkam. Nie wszędzie Mazurki są znane i popularne, ale u nas to absolutny ,,must have” na wielkanocnym stole.
Mazurki robimy najróżniejsze, od takich zupełnie najprostszych na kruchym cieście polanych jedynie czekoladą z kilkoma migdałami jako ozdoba lub te bardziej bogate i wymyśle jak Królewski, Mikado czy Ten Krucho-Roretkowy.
Do przygotowania masy czekoladowej użyjcie naprawdę dobrej czekolady, ja używam Wedlowskiej ,,Jedynej” z niej masa wychodzi naprawdę pyszna.
Ciasto można przybrać bakaliami, ale nie jest to konieczne, kruche ciasto z czekoladą jest pyszne bez dodatkowych słodkości 🙂
Przepisy na MAZURKI Wielkanocne
Krucho – rozetkowa tarta czekoladowa
-
200 g miękkiego masła
-
100 g cukru pudru
-
2 żółtka (L)
-
70 g zmielonych orzechów laskowych
-
300 g mąki pszennej tortowej
-
szczypta soli
Ciasto rozetkowe:
-
150 g margaryny (u mnie Kasia)
-
100 g cukru pudru
-
2 jajka (L)
-
220 g mąki pszennej tortowej
-
50 g zmielonych orzechów laskowych
-
zapach waniliowy
Masa czekoladowa:
-
200 g czekolady deserowej (u mnie ,,Jedyna” Wedla)
-
łyżka miękkiego masła
Przepisy na WIELKANOC
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kruchego ciasta:
W misie malaksera lub na stolnicy połączyć masło z cukrem, mąką, mielonymi orzechami, solą i żółtkami – dokładnie posiekać. Wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, krótko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 40 min.
Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Na cieście położyć miskę lub talerz, najlepiej w kształcie jajka, ale może być również okrągły, obrysować naczynie nożem, usunąć nadmiar ciasta.
Placki z ciasta położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłówać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na ok. 10 min. Piec do chwili kiedy brzegi ciasta zaczną się lekko rumienić. Wyjąć z piekarnika i nałożyć brzeg z ciasta rozetkowego.
Przygotowanie ciasta rozetkowego:
Margarynę dokładnie zmiksować z cukrem i zapachem waniliowym na lekką puszystą masę.
Cały czas miksując dodawać pojedynczo jajka. Kiedy masa będzie jednolita wsypać mąkę i zmielone orzechy, dokładnie, ale krótko zmiksować tylko do połączenia składników.
Ciasto najlepiej będzie nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką,
ale jeśli go nie macie, można rękami formować małe kulki ciasta i układać je jedna obok drugiej dookoła kruchego spodu.
Spód z nałożonym brzegiem wkładamy do gorącego piekarnika (180 st.C.)
i pieczemy ok. 15 mi – 17 min, do zrumienienia.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie masy czekoladowej:
W garnuszku połączyć połamaną na kawałki czekoladę i masło, podgrzewać na średnim ogniu mieszając. Kiedy czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie jednolita lśniąca masa, zdjąć garnek z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Chłodną i gęstą, ale wciąż lejącą masę wylać na zimne ciasto, lekko potrząsając wyrównać masę. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia (nie wstawić do lodówki).
Smacznego 🙂