• Home
  • Ciasto
  • Mazurek Krucho – Rozetkowy z Masą Czekoladową
0 0
Mazurek Krucho – Rozetkowy z Masą Czekoladową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurek Krucho – Rozetkowy z Masą Czekoladową

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Mazurek to ciasto bez którego nie może odbyć się Wielkanoc na zaowszu, gdzie mieszkam. Nie wszędzie Mazurki są znane i popularne, ale u nas to absolutny ,,must have” na wielkanocnym stole.

Mazurki robimy najróżniejsze, od takich zupełnie najprostszych na kruchym cieście polanych jedynie czekoladą z kilkoma migdałami jako ozdoba lub te bardziej bogate i wymyśle jak Królewski, Mikado czy Ten Krucho-Roretkowy.

Do przygotowania masy czekoladowej użyjcie naprawdę dobrej czekolady, ja używam Wedlowskiej ,,Jedynej” z niej masa wychodzi naprawdę pyszna.

Ciasto można przybrać bakaliami, ale nie jest to konieczne, kruche ciasto z czekoladą jest pyszne bez dodatkowych słodkości 🙂

 

Przepisy na MAZURKI Wielkanocne 

 

 

Krucho – rozetkowa tarta czekoladowa

  • 200 g miękkiego masła

  • 100 g cukru pudru

  • 2 żółtka (L)

  • 70 g zmielonych orzechów laskowych

  • 300 g mąki pszennej tortowej

  • szczypta soli

 

Ciasto rozetkowe:

  • 150 g margaryny (u mnie Kasia)

  • 100 g cukru pudru

  • 2 jajka (L)

  • 220 g mąki pszennej tortowej

  • 50 g zmielonych orzechów laskowych

  • zapach waniliowy

 

Masa czekoladowa:

  • 200 g czekolady deserowej (u mnie ,,Jedyna” Wedla)

  • łyżka miękkiego masła

 

 

 

 

 

Przepisy na WIELKANOC 

 

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kruchego ciasta:

W misie malaksera lub na stolnicy połączyć masło z cukrem, mąką, mielonymi orzechami, solą i żółtkami – dokładnie posiekać. Wyłożyć na lekko oprószony mąką blat, krótko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 40 min.

Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Na cieście położyć miskę lub talerz, najlepiej w kształcie jajka, ale może być również okrągły, obrysować naczynie nożem, usunąć nadmiar ciasta.

Placki z ciasta położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłówać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na ok. 10 min. Piec do chwili kiedy brzegi ciasta zaczną się lekko rumienić. Wyjąć z piekarnika i nałożyć brzeg z ciasta rozetkowego.

Przygotowanie ciasta rozetkowego:

Margarynę dokładnie zmiksować z cukrem i zapachem waniliowym na lekką puszystą masę.
Cały czas miksując dodawać pojedynczo jajka.  Kiedy masa będzie jednolita wsypać mąkę i zmielone orzechy, dokładnie, ale krótko zmiksować tylko do połączenia składników.

Ciasto najlepiej będzie nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką,
ale jeśli go nie macie, można rękami formować małe kulki ciasta i układać je jedna obok drugiej dookoła kruchego spodu.

Spód z nałożonym brzegiem wkładamy do gorącego piekarnika (180 st.C.)
i pieczemy ok. 15 mi – 17 min, do zrumienienia.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie masy czekoladowej:

W garnuszku połączyć połamaną na kawałki czekoladę i masło, podgrzewać na średnim ogniu mieszając. Kiedy czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie jednolita lśniąca masa, zdjąć garnek z ognia i odstawić do wystygnięcia.

Chłodną i gęstą, ale wciąż lejącą masę wylać na zimne ciasto, lekko potrząsając wyrównać masę. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia (nie wstawić do lodówki).

Smacznego 🙂

 

 

  • mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis
  • mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis
  • Mazurek Wielkanocny Ciasto
  • Mazurek Wielkanocny Ciasto
  • Mazurek Wielkanocny Dekoracje

 

 

(Visited 763 times, 1 visits today)

Dorota

Mazurek Królewski
previous
Mazurek Królewski
Pieczony Udziec z Indyka
next
Udziec z Indyka Pieczony – Domowa Wędlina
Mazurek Królewski
previous
Mazurek Królewski
Pieczony Udziec z Indyka
next
Udziec z Indyka Pieczony – Domowa Wędlina

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »