Składniki
- 2 udźce z indyka bez kości
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka masła
ponadto
- siatka wędliniarska ew. sznurek kuchenny
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Błyskawiczny pomysł na domową wędlinę. Pieczony udziec z indyka, jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale również może być podawany na dwa sposoby.
Udziec na zimno to doskonała domowa wędlina, natomiast po podgrzaniu lub delikatnym odsmażeniu na odrobinie masła będzie pyszny na drugie danie z dodatkiem ziemniaków lub kopytek.
Udźce robi się niezwykle szybko i łatwo, można oczywiście przygotować większą ilość mięsa, a nadmiar zamrozić. Polecam i życzę smacznego 🙂

Pieczony Udziec z Indyka:
Składniki:
- 2 udźce z indyka bez kości ok. 500 g
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka masła
ponadto:
- siatka wędliniarska ew. sznurek kuchenny
- rękaw do pieczenia
Steps
1 Done | Udźce umyć, wysuszyć. Mięso natrzeć solą, pieprzem i paprykami z obu stron. Można oprószyć, a następnie dokładnie wklepać przyprawy w mięso. Przygotować dwa kawałki siatki, zawiązać z jednej strony i włożyć każdy kawałek do osobnej siatki, zawiązać z drugiej strony. |
2 Done | Piekarnik rozgrzać do 175 st.C z termoobiegiem. |
3 Done | Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać masło, zamknąć rękaw specjalnym sznurkiem. Ponacinać folię, żeby powstały maleńkie dziurki, wystarczy zrobić 3-4 otworki. Rękaw ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika. Mięso piec ok. 50 min. Wyjąć i zostawić na 15 min. Następnie otworzyć rękaw, zlać powstały sos, a udźce wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Zdjąć siatkę z zimnego już mięsa, można włożyć je na noc do lodówki. |
4 Done |
5 komentarzy Ukryj
Czy w podobny sposób można upiec polędwiczki z indyka??
Oczywiście można w ten sam sposób przygotować polędwiczki z indyka, udźce z kurczaka 🙂
Mięso wyszło przepyszne zagości u mnie na zawsze.
Mięso wyszło przepyszne zagości u mnie na zawsze.
Super, cieszę się bardzo 😀