Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Udziec z Indyka Pieczony – Domowa Wędlina

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

2 udźce z indyka bez kości
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki czerwonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżka masła
ponadto
siatka wędliniarska ew. sznurek kuchenny

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Udziec z Indyka Pieczony – Domowa Wędlina

Błyskawiczny pomysł na domową wędlinę.

  • Średni

Składniki

  • ponadto

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Błyskawiczny pomysł na domową wędlinę. Pieczony udziec z indyka, jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale również może być podawany na dwa sposoby.
Udziec na zimno to doskonała domowa wędlina, natomiast po podgrzaniu lub delikatnym odsmażeniu na odrobinie masła będzie pyszny na drugie danie z dodatkiem ziemniaków lub kopytek.

Udźce robi się niezwykle szybko i łatwo, można oczywiście przygotować większą ilość mięsa, a nadmiar zamrozić. Polecam i życzę smacznego 🙂

Pieczone Udźce z Indyka

Pieczony Udziec z Indyka:

Składniki:

  • 2 udźce z indyka bez kości ok. 500 g
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka masła
ponadto:
  • siatka wędliniarska ew. sznurek kuchenny
  • rękaw do pieczenia

 

(Visited 7 611 times, 6 visits today)

Steps

1
Done

Udźce umyć, wysuszyć. Mięso natrzeć solą, pieprzem i paprykami z obu stron. Można oprószyć, a następnie dokładnie wklepać przyprawy w mięso.
Zwinąć każdy z udźców w rulon, oprószyć majerankiem.

Przygotować dwa kawałki siatki, zawiązać z jednej strony i włożyć każdy kawałek do osobnej siatki, zawiązać z drugiej strony.

2
Done

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C z termoobiegiem.

3
Done

Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać masło, zamknąć rękaw specjalnym sznurkiem. Ponacinać folię, żeby powstały maleńkie dziurki, wystarczy zrobić 3-4 otworki. Rękaw ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika. Mięso piec ok. 50 min. Wyjąć i zostawić na 15 min. Następnie otworzyć rękaw, zlać powstały sos, a udźce wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Zdjąć siatkę z zimnego już mięsa, można włożyć je na noc do lodówki.

4
Done

Kroić w cienkie plasterki tak jak ulubioną wędlinę.

Dorota

previous
Mazurek Królewski
Mazurek
next
Mazurek Wielkanocny – Cytrynowy
previous
Mazurek Królewski
Mazurek
next
Mazurek Wielkanocny – Cytrynowy

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię