Błyskawiczny pomysł na domową wędlinę.
Pieczony udziec z indyka, jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale również może być podawany na dwa sposoby.
Udziec na zimno to doskonała domowa wędlina, natomiast po podgrzaniu lub delikatnym odsmażeniu na odrobinie masła będzie pyszny na drugie danie z dodatkiem ziemniaków lub kopytek.
Udźce robi się niezwykle szybko i łatwo, można oczywiście przygotować większą ilość mięsa, a nadmiar zamrozić. Polecam i życzę smacznego.

SKŁADNIKI
- 2 udźce z indyka bez kości
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka masła
- siatka wędliniarska ew. sznurek kuchenny
przygotowanie
Udźce umyć, wysuszyć. Mięso natrzeć solą, pieprzem i paprykami z obu stron. Można oprószyć, a następnie dokładnie wklepać przyprawy w mięso.
Zwinąć każdy z udźców w rulon, oprószyć majerankiem.
Przygotować dwa kawałki siatki, zawiązać z jednej strony i włożyć każdy kawałek do osobnej siatki, zawiązać z drugiej strony.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C z termoobiegiem.
Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać masło, zamknąć rękaw specjalnym sznurkiem.
Ponacinać folię, żeby powstały maleńkie dziurki, wystarczy zrobić 3-4 otworki. Rękaw ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika.
Mięso piec ok. 50 min. Wyjąć i zostawić na 15 min. Następnie otworzyć rękaw, zlać powstały sos, a udźce wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Zdjąć siatkę z zimnego już mięsa, można włożyć je na noc do lodówki.
Kroić w cienkie plasterki tak jak ulubioną wędlinę.
5 komentarzy
Czy w podobny sposób można upiec polędwiczki z indyka??
Oczywiście można w ten sam sposób przygotować polędwiczki z indyka, udźce z kurczaka 🙂
Mięso wyszło przepyszne zagości u mnie na zawsze.
Mięso wyszło przepyszne zagości u mnie na zawsze.
Super, cieszę się bardzo 😀