Pulpety, klopsiki w sosie koperkowym, to klasyczny przepis kuchni polskiej.
Pomysł na pyszny obiad, dla całej rodziny.
Klopsiki lubią wszyscy, a jeśli przygotujemy podwójną porcję można je z łatwością zamrozić.
Klopsiki możemy zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego, w każdym przypadku proporcje i postępowanie jest identyczne.
Do przygotowania sosu można użyć kopru świeżego lub mrożonego.
Polecam i życzę smacznego 🙂
Przepisy z filmem – zapraszam na KuchniaDoroty TV

SKŁADNIKI
- 1 kg. mielonej szynki (kurczaka lub indyka)
- 1,5 łyżeczki soli (7,5 g)
- 1 łyżeczka pieprzu (5 g)
- 1 łyżeczka papryki ostrej (5 g)
- 1 łyżka słodkiej papryki (10 g)
- 1 bułka kajzerka ok.
- 1 szklanka mleka (220 ml.)
- 1 średnia cebula drobno pokrojona i zeszklona na oleju
- 1 jajko (L)
- ok. 1,5 szklanki mąki
- ok. 400 ml. rosołu warzywnego
- Sos koperkowy:
- 2 łyżki masła (50 g)
- ok. 1,5 łyżki mąki (15-20 g)
- ok. 2 szklanek mleka (400 ml.)
- sól i pieprz do smaku
- ok. 3-4 łyżek posiekanego drobno koperku (może być koperek mrożony)
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE MIĘSA:
Kajzerkę porwać na kawałki, zalać mlekiem i odstawić do nasiąknięcia.
Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju.
Mięso włożyć do dużej miski lub misę miksera, dodać do niego sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, przestudzoną cebulę, odciśniętą bułkę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ręką lub płaską końcówką miksera
Na duży talerz wsypać ok. 1 szkl. mąki.
Rękami zanurzonymi w wodzie, z masy mięsnej formować kulki (wielkość zależy od nas).
Kulki odkładamy na talerz z mąką.Kiedy mamy już uformowane wszystkie klopsiki, obtaczamy je w cienkiej warstwie mąki.
Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżek oleju i obsmażamy na nim klopsiki (najlepiej ze wszystkich stron).
Obsmażone przekładamy do drugiego dużego garnka, lub pozostawiamy na patelni jeśli jest na tyle duża, że zmieści jeszcze 3-4 szklanki płynu.Garnek z obsmażonymi klopsikami przykrywamy i na średnim ogniu dusimy ok. 10 min.
Następnie wlewamy do garnka rosół, doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 20 min.
PRZYGOTOWANIE SOSU KOPERKOWEGO:
Mieszamy chwilę i podgrzewamy. Na mące powinny być widoczne bąbelki powietrza.
Do mąki z masłem wlewamy ok. 1/3 przygotowanego mleka i bardzo energicznie mieszamy (sos zacznie bardzo gęstnieć), po chwili dolewamy kolejną porcję mleka i znowu mieszamy. Kiedy sos zgęstnieje, wlewamy pozostałe mleko i mieszamy, sos powinien być gładki i bez grudek.
Na koniec sos solimy i doprawiamy pieprzem, wsypujemy posiekany koperek, mieszamy. Odstawiamy.
Wracamy do klopsików.
Odkrywamy garnek z klopsikami i wlewamy do niego sos koperkowy, najpierw można wlać połowę, zamieszać. Następnie wlewamy pozostały sos, dokładnie mieszamy i na małym ogniu podgrzewamy ok. 5 min.
Klopsiki są gotowe, można je podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Przepisy na Klopsiki i Pulpety
3 komentarze
Gdzie Ty mi się ukrywałaś z tym przepisem? 🤔 No brak słów… Fantastico! Całą rodzinka oszlala na punkcie tych klopsików.. A ten sos… Mmmmm.. Bajka😘
Pyszne. Wspomnienie z dzieciństwa.
ten sos jest rewelacyjny 😍