• Home
  • Dzieci
  • Klopsiki w Sosie Koperkowym – przepis z filmem
0 0
Klopsiki w Sosie Koperkowym – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Klopsiki w Sosie Koperkowym – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klopsiki, pulpety w sosie koperkowym, to klasyczny przepis kuchni polskiej.
Pomysł na pyszny obiad, dla całej rodziny.
Klopsiki lubią wszyscy, a jeśli przygotujemy podwójną porcję można je z łatwością zamrozić.

Klopsiki możemy zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego, w każdym przypadku proporcje i postępowanie jest identyczne.

Do przygotowania sosu można użyć kopru świeżego lub mrożonego.

Polecam i życzę smacznego 🙂

 

 

Pulpety w Sosie Koperkowym

Klopsiki w Sosie Koperkowym

Składniki:

  • 1 kg. mielonej szynki (kurczaka lub indyka)
  • 1,5 łyżeczki soli (7,5 g)
  • 1 łyżeczka pieprzu (5 g)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (5 g)
  • 1 łyżka słodkiej papryki (10 g)
  • 1 bułka kajzerka ok.
  • 1 szklanka mleka (220 ml.)
  • 1 średnia cebula drobno pokrojona i zeszklona na oleju
  • 1 jajko (L)
  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • ok. 400 ml. rosołu warzywnego
Sos koperkowy:
  • 2 łyżki masła (50 g)
  • ok. 1,5 łyżki mąki (15-20 g)
  • ok. 2 szklanek mleka (400 ml.)
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 3-4 łyżek posiekanego drobno koperku (może być koperek mrożony)
(Visited 2 036 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie mięsa:

Kajzerkę porwać na kawałki, zalać mlekiem i odstawić do nasiąknięcia.
Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju.

Mięso włożyć do dużej miski lub misę miksera, dodać do niego sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, przestudzoną cebulę, odciśniętą bułkę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ręką lub płaską końcówką miksera

2
Done

Na duży talerz wsypać ok. 1 szkl. mąki.

Rękami zanurzonymi w wodzie, z masy mięsnej formować kulki (wielkość zależy od nas).
Kulki odkładamy na talerz z mąką.Kiedy mamy już uformowane wszystkie klopsiki, obtaczamy je w cienkiej warstwie mąki.

Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżek oleju i obsmażamy na nim klopsiki (najlepiej ze wszystkich stron).
Obsmażone przekładamy do drugiego dużego garnka, lub pozostawiamy na patelni jeśli jest na tyle duża, że zmieści jeszcze 3-4 szklanki płynu.

3
Done

Garnek z obsmażonymi klopsikami przykrywamy i na średnim ogniu dusimy ok. 10 min.
Następnie wlewamy do garnka rosół, doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 20 min.

4
Done

Przygotowanie sosu koperkowego:

W średnim garnuszku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i od razu energicznie mieszamy, mąka musi rozpuścić się w maśle. Mieszamy chwilę i podgrzewamy. Na mące powinny być widoczne bąbelki powietrza.
Do mąki z masłem wlewamy ok. 1/3 przygotowanego mleka i bardzo energicznie mieszamy (sos zacznie bardzo gęstnieć), po chwili dolewamy kolejną porcję mleka i znowu mieszamy. Kiedy sos zgęstnieje, wlewamy pozostałe mleko i mieszamy, sos powinien być gładki i bez grudek.
Na koniec sos solimy i doprawiamy pieprzem, wsypujemy posiekany koperek, mieszamy. Odstawiamy.

5
Done

Wracamy do klopsików.
Odkrywamy garnek z klopsikami i wlewamy do niego sos koperkowy, najpierw można wlać połowę, zamieszać. Następnie wlewamy pozostały sos, dokładnie mieszamy i na małym ogniu podgrzewamy ok. 5 min.

Klopsiki są gotowe, można je podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Placek Osetyński
previous
Pieróg Osetyński – przepis z filmem
Czekolada Przepisy
next
Trufle Czekoladowe – Domowe Czekoladki – przepis z filmem
Placek Osetyński
previous
Pieróg Osetyński – przepis z filmem
Czekolada Przepisy
next
Trufle Czekoladowe – Domowe Czekoladki – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię