• Home
  • Ciasta
  • Sernik na Zimno w Trzech Smakach i Kolorach
0 0
Sernik na Zimno w Trzech Smakach i Kolorach

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik na Zimno w Trzech Smakach i Kolorach

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo chciałam, żeby tym razem sernik na zimno wyglądał trochę inaczej niż poprzedni SERNIK 🙂

Kolory, które nadają same galaretki nie są bardzo intensywne, ale dzieciom i tak bardzo się podobały.

Polecam!

 

Sernik na Zimno

Składniki:

  • 2 duże opakowania serka Danio (2 x 400g)

  • 3 galaretki w różnych smakach i kolorach (u mnie wiśniowa, agrestowa i brzoskwiniowa)

  • 3,5 szklanki wrzątku

 

 

 

Sposób przygotowania sernika:

Na początek, 2 galaretki rozpuszczamy w dwóch osobnych szklankach gorącej wody (np. wiśniową i agrestową). Studzimy.

W międzyczasie formę, w której będziemy chłodzić sernik delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Każde opakowanie serka wkładamy do osobnego szklanego naczynia, do każdego wlewamy jedną rozpuszczoną i zimną galaretkę, dokładnie mieszamy.

Jeden z serków z galaretką wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Drugi zostawiamy.

Po ok. 30 min. wyjmujemy formę i na stężałą warstwę bardzo delikatnie wlewamy drugą, tę nie schłodzoną.

Całość ponownie wstawiamy do lodówki.

3 galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.

Ponownie wyjmujemy sernik i zalewamy samą galaretką. Możemy na serniku ułożyć ulubione owoce i zalać je galaretką. Wstawiamy całość ponownie do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Smacznego!

 

 

Sernik na Zimno, w nieco innych smakach, ale wykonywany w bardzo podobny sposób znajdziecie w tym filmie.

 

 

(Visited 49 336 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kotlety Mielone z Indyka i film jak je zrobić
Knedle ze Śliwkami
next
Knedle ze Śliwkami – przepis z filmem
previous
Kotlety Mielone z Indyka i film jak je zrobić
Knedle ze Śliwkami
next
Knedle ze Śliwkami – przepis z filmem

27 komentarzy Ukryj

Wygląda cudnie 🙂
Pytanie będzie dziwne, bo ten sernik wygląda na taki, który zjada się w mgnieniu oka.
Jednakże czy można go mrozić, jeśli nie ma zbyt wielu zjadaczy w domu?
I jak długo może leżeć w lodówce?

Nie polecam mrożenia sernika. Raczej warto zrobić z połowy porcji. Po rozmrożeniu robi się papka i jest niesmaczny.

A serek danio można czymś zastąpić innym? Bo ja chętnie bym zjadła taki sernik na zimno, ale niekoniecnzie z tym serkiem.
Kolory cudowne. Właśnie takie pastelowe – cudo.

Oczywiście Danio można zastąpić każdym innym słodkim, serkiem homogenizowanym. Ja często używamy serka o smaku waniliowym Rolmlecz-u, ale każdy inny który lubisz na pewno również się sprawdzi:)

Pokusiłem się o zrobienie,gdzie nie ukrywam nie jestem mistrzem cukiernictwa.ale gdyby wszystkie przepisy były tak proste to chyba bym częściej coś tworzyła ????

Bardzo się cieszę, zachęcam do pieczenia, to tylko kwestia doświadczenia, sernik na zimno jest doskonały na początek drogi 🙂

Czy ostatnia galaretke mam rozpuscic w dodatkowej ilosci wody (1,5 szklanki)? Czy 3,5 szklanki wody jest na caly przepis?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »