Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo chciałam, żeby tym razem sernik na zimno wyglądał trochę inaczej niż poprzedni SERNIK 🙂
Kolory, które nadają same galaretki nie są bardzo intensywne, ale dzieciom i tak bardzo się podobały.
Polecam!
Sernik na Zimno
Składniki:
-
2 duże opakowania serka Danio (2 x 400g)
-
3 galaretki w różnych smakach i kolorach (u mnie wiśniowa, agrestowa i brzoskwiniowa)
-
3,5 szklanki wrzątku
Na początek, 2 galaretki rozpuszczamy w dwóch osobnych szklankach gorącej wody (np. wiśniową i agrestową). Studzimy.
W międzyczasie formę, w której będziemy chłodzić sernik delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Każde opakowanie serka wkładamy do osobnego szklanego naczynia, do każdego wlewamy jedną rozpuszczoną i zimną galaretkę, dokładnie mieszamy.
Jeden z serków z galaretką wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Drugi zostawiamy.
Po ok. 30 min. wyjmujemy formę i na stężałą warstwę bardzo delikatnie wlewamy drugą, tę nie schłodzoną.
Całość ponownie wstawiamy do lodówki.
3 galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Ponownie wyjmujemy sernik i zalewamy samą galaretką. Możemy na serniku ułożyć ulubione owoce i zalać je galaretką. Wstawiamy całość ponownie do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Sernik na Zimno, w nieco innych smakach, ale wykonywany w bardzo podobny sposób znajdziecie w tym filmie.
27 komentarzy Ukryj
mniaaam!
:-)))
Wygląda cudnie 🙂
Pytanie będzie dziwne, bo ten sernik wygląda na taki, który zjada się w mgnieniu oka.
Jednakże czy można go mrozić, jeśli nie ma zbyt wielu zjadaczy w domu?
I jak długo może leżeć w lodówce?
Nie polecam mrożenia sernika. Raczej warto zrobić z połowy porcji. Po rozmrożeniu robi się papka i jest niesmaczny.
Wygląda wspaniale! Jest przepyszny!!!
A serek danio można czymś zastąpić innym? Bo ja chętnie bym zjadła taki sernik na zimno, ale niekoniecnzie z tym serkiem.
Kolory cudowne. Właśnie takie pastelowe – cudo.
pysznie jest kolorowo!
jaka blacha? :>
24 cm, rozpinana tortownica
Piekny i na pewno pyszny 🙂
uwielbiam serniki na zimno 😉
Oczywiście Danio można zastąpić każdym innym słodkim, serkiem homogenizowanym. Ja często używamy serka o smaku waniliowym Rolmlecz-u, ale każdy inny który lubisz na pewno również się sprawdzi:)
sernik w pastelowych kolorach też wygląda cudownie 🙂
Piękne kolorowe warstwy, uwielbiam jak taki robi moja mama 🙂
Wygląda tak niebiański lekko;) Musi smakować przepysznie;)
Rzeczywiście, chyba takie zabawy z ciastem to domena mam:)
Smakowite te Twoje pastele 😉
Ja się oczywiście pomyliłam i chciałam zapytać o bezy do sernika na zimno!
Jaka tortowncica na sernik.
24 cm tortownica z rozpinanym brzegiem
Pokusiłem się o zrobienie,gdzie nie ukrywam nie jestem mistrzem cukiernictwa.ale gdyby wszystkie przepisy były tak proste to chyba bym częściej coś tworzyła ????
Bardzo się cieszę, zachęcam do pieczenia, to tylko kwestia doświadczenia, sernik na zimno jest doskonały na początek drogi 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Jaką pojemność ma szklanka?
Moja szklanka ma 220 ml.
Dziękuję 😊
Czy ostatnia galaretke mam rozpuscic w dodatkowej ilosci wody (1,5 szklanki)? Czy 3,5 szklanki wody jest na caly przepis?
3,5 szklanki jest na wszystkie galaretki.