Focaccia – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Focaccia – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszna i banalnie łatwa do upieczenia prawdziwa włoska Focaccia.

Ten chleb wymaga minimalnego nakładu pracy, ale dość dużo czasu na wyrastanie. Uwierzcie jednak, że warto bo Focaccia jest pyszna i długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości oliwy.

Polecam 🙂

 

Przepyszna i banalnie łatwa do upieczenia prawdziwa włoska Focaccia.

Ten chleb wymaga minimalnego nakładu pracy, ale dość dużo czasu na wyrastanie, dlatego najlepiej zacząć przygotowania wieczorem.

Uwierzcie jednak, że warto bo Focaccia jest pyszna i długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości oliwy.

Polecam 🙂

Focaccia

Focaccia Idealna

Składniki:

  • 510 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki (10 g ) soli

  • 2 łyżeczki (10g) drożdży suchych

  • 2 szklanki (440 ml.) ciepłej wody (25-28 st.C)

  • oliwa z oliwek 

  • sól morska

(Visited 3 540 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie zaczynamy najlepiej wieczorem:

W dużej misce połączyć mąkę, sól, drożdże i dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać wodę, wymieszać do połączenia składników.
Na ciasto wlać 2-3 łyżki oliwy i ręką wymieszać składniki.
Misę przykryć folią spożywczą.

Wstawić do lodówki na 12-18 godz.

2
Done

Następnego dnia:

Ciasto wyjąć z lodówki, polać 2-3 łyżkami oliwy i lekko wyrobić.

Formę prostokątną lub okrągłą. Na dno wlać 2-3 łyżki oliwy, na oliwę półożyć ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 2-4 godz., do chwili kiedy ciasto wypełni całą formę.

Wyrośnięte ciasto polać lekko oliwą i rękami posmarowanymi oliwą zrobić w cieście dziury. cała powierzchnia powinna być ,,podziurawiona"
Wierzch ciasta polać oliwą, posypać świeżym rozmarynem i solą morską

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. grzałki góra/dół

Focaccię piec 25-30 min.
Studzić na kuchennej kratce.

Smacznego :)

4
Done

Dorota

Przepis na Solony Karmel
previous
Słony Karmel – przepis z filmem
Sernik na Zimno
next
Sernik na Zimno z Truskawkami
Przepis na Solony Karmel
previous
Słony Karmel – przepis z filmem
Sernik na Zimno
next
Sernik na Zimno z Truskawkami

2 komentarze Ukryj

Witam p. Doroto. Mam pytanie jakiej mąki uzyla pani do tego przepisu nasza pszenną mąke czy wloska jeżeli tak to prosiłabym o typ maki. Pozdrawiam serdecznie Gosia

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię