Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszna i banalnie łatwa do upieczenia prawdziwa włoska Focaccia.
Ten chleb wymaga minimalnego nakładu pracy, ale dość dużo czasu na wyrastanie. Uwierzcie jednak, że warto bo Focaccia jest pyszna i długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości oliwy.
Polecam 🙂
Przepyszna i banalnie łatwa do upieczenia prawdziwa włoska Focaccia.
Ten chleb wymaga minimalnego nakładu pracy, ale dość dużo czasu na wyrastanie, dlatego najlepiej zacząć przygotowania wieczorem.
Uwierzcie jednak, że warto bo Focaccia jest pyszna i długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości oliwy.
Polecam 🙂
Focaccia Idealna
Składniki:
- 510 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki (10 g ) soli
- 2 łyżeczki (10g) drożdży suchych
- 2 szklanki (440 ml.) ciepłej wody (25-28 st.C)
- oliwa z oliwek
- sól morska
Steps
1 Done | Przygotowanie zaczynamy najlepiej wieczorem:W dużej misce połączyć mąkę, sól, drożdże i dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać wodę, wymieszać do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 12-18 godz. |
2 Done | Następnego dnia:Ciasto wyjąć z lodówki, polać 2-3 łyżkami oliwy i lekko wyrobić. Formę prostokątną lub okrągłą. Na dno wlać 2-3 łyżki oliwy, na oliwę półożyć ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 2-4 godz., do chwili kiedy ciasto wypełni całą formę. Wyrośnięte ciasto polać lekko oliwą i rękami posmarowanymi oliwą zrobić w cieście dziury. cała powierzchnia powinna być ,,podziurawiona" |
3 Done | Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. grzałki góra/dółFocaccię piec 25-30 min. Smacznego :) |
4 Done |