Przepyszna i banalnie łatwa do upieczenia prawdziwa włoska Focaccia.
Ten chleb wymaga minimalnego nakładu pracy, ale dość dużo czasu na wyrastanie, dlatego najlepiej zacząć przygotowania wieczorem.
Uwierzcie jednak, że warto bo Focaccia jest pyszna i długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości oliwy.
Polecam 🙂
Przepisy na Domowe Pieczywo

SKŁADNIKI
- 510 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki (10 g ) soli
- 2 łyżeczki (10g) drożdży suchych
- 2 szklanki (440 ml.) ciepłej wody (25-28 st.C)
- oliwa z oliwek
- sól morska
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE ZACZYNAMY NAJLEPIEJ WIECZOREM:
W dużej misce połączyć mąkę, sól, drożdże i dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać wodę, wymieszać do połączenia składników.
Na ciasto wlać 2-3 łyżki oliwy i ręką wymieszać składniki.
Misę przykryć folią spożywczą.
Wstawić do lodówki na 12-18 godz.
NASTĘPNEGO DNIA:
Ciasto wyjąć z lodówki, polać 2-3 łyżkami oliwy i lekko wyrobić.
Formę prostokątną lub okrągłą (u mnie 35 x 25 cm.).
Na dno wlać 2-3 łyżki oliwy, na oliwę półożyć ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 2-4 godz., do chwili kiedy ciasto wypełni całą formę.
Wyrośnięte ciasto polać lekko oliwą i rękami posmarowanymi oliwą zrobić w cieście dziury. cała powierzchnia powinna być ,,podziurawiona"
Wierzch ciasta polać oliwą, posypać świeżym rozmarynem i solą morską
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 220 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Focaccię piec 25-30 min.
Studzić na kuchennej kratce.
Pieczywo na kanale YT KuchniaDoroty
10 komentarzy
Witam p. Doroto. Mam pytanie jakiej mąki uzyla pani do tego przepisu nasza pszenną mąke czy wloska jeżeli tak to prosiłabym o typ maki. Pozdrawiam serdecznie Gosia
Focaccię zrobiłam z mąki pszennej tortowej, ale można ją również zrobić z mąki typ ’00.
Dzień dobry jakie są wymiary formy?
U mnie 35 x 25 cm. Uzupełniłam wpis 😀
Wspaniała, zrobiłam dokładnie z przepisu ciasto, zmieniłam rozmaryn na oliwki i wyszła przepyszna! Dziękuję 🙂
Bardzo się cieszę 😀
w jakiej temperaturze piec foccacię?
220 st.C grzałki góra/dół.
Czy nie trzeba oddzielnie robic rozczynu czy jakos zle patrze?:))
Nie robimy zaczynu, tylko d razu wszystkie składniki mieszamy. Proszę obejrzeć film on wszystko wyjaśnia 🙂