Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sernik na zimno kojarzy mi się z dzieciństwem, moja mama robiła je zawsze latem, a my z siostrą czekałyśmy z niecierpliwością kiedy ciasto stężeje. Pamiętam też, że kiedy byłam małą dziewczynką serniki na zimno nie były tak popularne jak są w ostatnich kilku latach, a może rodzice moich znajomych po prostu nie umiały ich robić i jedynie nasza mama była taka zdolna 😉
Ja serniki robię naprawdę często bo uwielbiamy wszystko co serowe, tą miłością darzymy również drożdżówki z serem i wszelkie ciasta z jego dodatkiem. Najlepszym połączenim jest jednak moim zdaniem ser i truskawki i właśnie dlatego właśnie takie serniki robię najczęściej.
Zapraszam, przepis jest bardzo łatwy i wystarczą 3-4 godziny i ciasto gotowe. Jeśli jednak dacie mu noc w lodówce będzie naprawdę idealne 🙂
Sernik na Zimno z Truskawkami
Składniki:
- 600 g waniliowego serka homogenizowanego
- ok. 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2/3 szklanki wrzątku
na wierzchnią warstwę:
- 1 galaretka szklista
- ok. 150 g truskawek do przybrania
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania sernika:
Truskawki umyć, oczyścić. Zmiksować na gładką masę. Odstawić.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2/3 szlkl. gorącej wody, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
Serek homogenizowany włożyć do dużej miski, wlać do niego zmiksowane truskawki, dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą. Następnie wlać zimną galaretkę i znowu dokładnie wymieszać.
Masę serową wlać do tortownicy ok. 22-24 cm. dno wyłożone folią spożywczą, a boki papierem do pieczenia.
Masę serową włożyć do lodówki na ok. 2 h, żeby stężała.
W międzyczasie przygotować szklistą galaretkę, zgodnie z opisem na opakowaniu, można użyć nieco mniej wody, ale minimalnie. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Truskawki pokroić w plastry lub połówki, w zależności od tego jaki mamy pomysł na dekorację.
Sernik wyjąć z lodówki, ułożyć na niej dekorację z truskawek i polać wierzch kilkoma łyżkami zimnej galaretki, uważać żeby owoce się nie przesuwały. Wstawić do lodówki na 15 min, do stężenia.
Następnie wyjąć sernik i delikatnie wlać pozostałą galaretkę.
Wstawić do lodówki na 3-4 h. lub na całą noc, ciasto musi dokładnie zastygnąć.
Wyjąć sernik, obrysować nożem dookoła formy i zdjąć obręcz, a poźniej delikatnie zdjąć papier, przełożyć ciasto na pater.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
8 komentarzy Ukryj
A gdyby tak dno wyłożyć okrągłymi biszkoptami ?
Oczywiście można, będzie pysznie 🙂
Spód wyłożyłam biszkoptami ale jak zalewałam masą wszystkie pofrunęły do góry 🙂 zostawiłam tak… zobaczymy co wyjdzie jak zaleję galaretką 🙂 myślę że tu fajnie sprawdziłby się jakiś spód ciasteczkowy ale w innej formie – tylko w jakiej? myślałam o ciastkach petit beurre zmiksowane z czymś żeby powstała lepka masa do wyłożenia dna. Proszę o podpowiedź bo jestem początkująca w kuchni 🙂
jeśli wyłożymy dno biszkoptami to najpierw trzeba wylać tylko trochę masy serowej i pozwolić jej zastygnąć i dopiero wlać resztę, bo inaczej rzeczywiście wszystko może ,,popłynąć”. Do ciasteczkowego spodu można użyć zmiksowanych markizów, masa z ciastek będzie się lepiła taki spód się nie rozpadnie, dobrze jest go na 30 min włożyć do lodówki żeby dobrze stężał i dopiero na taki wylać masę serową. Jeśli użyjemy herbatników to trzeba do nich dodać rozpuszczone masło bo coś te ciastka musi sklejać 🙂
Galaretki rozpuścić w normalnych proporcjach czy dać mniej wody ?
Miej niż w przepisie na opakowaniu. Do sernika galaretkę rozpuszczam w 2/3 szkl. wrzątku
Wezmę te wskazówki pod uwagę, dziękuję 🙂
Ooo… Już za wygląd daję maksymalnie dużo punktów 🙂