Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto – pewniak, łatwe i szybkie do zrobienia. Ciasto jogurtowe najsmaczniejsze jest posypane cukrem pudrem. Do przygotowania ciasta nie potrzebny jest mikser, wszystkie czynności można wykonać przy pomocy kuchennej rózgi/trzepaczki.
Ciasto uwielbiane przez dzieci, ale i dorosłych. Długo zachowuje świeżość 🙂
W sezonie rabarbarowym trzeba je zrobić, chociaż jeden raz.
Polecam na letni deser 🙂
Ciasto Jogurtowe z Letnimi Owocami
Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 3 jajka (L)
- 1/2 szklanki oleju (rzepakowego)
- Szczypta soli
Ponadto:
Sposób przygotowania ciasta jogurtowego:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C.
Prostokątną formę 23 x 33 cm (lub podobnej wielkości), wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki i rabarbar myjemy. Rabarbar kroimy na 4-5 cm kawałki. Duże truskawki dzielimy na Ļół, małe zostawiamy w całości. W misce łączymy rabarbar i truskawki ze skórką cytrynową, zasypujemy 2 łyżkami cukru, mieszamy delikatnie, odstawiamy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiewamy, odkładamy na bok.
Do dużej miski wlewamy jogurt grecki, cukier i cukier waniliowy, mieszamy. Pojedynczo wbijamy jaka, dokładnie mieszamy.
Do masy wsypujemy mąkę mieszamy dokładnie aby nie było grudek mąki, na koniec wlewamy olej i ponownie dokładnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy owoce (sok który wyciekła z truskawek również wlewamy na ciasto).
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 30 min, do suchego patyczka.
Ciasto studzimy na kuchennej kratce, przez pierwsze 10 min w formie, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
![]() |
Na koniec specjalna rekomendacja mojego męża. Ciasto po modyfikacjach z dużą ilością lukru i świeżych truskawek 🙂 |
(Visited 9 655 times, 1 visits today)
7 komentarzy Ukryj
Mmm, wygląda pysznie 🙂 Szczególnie w mężowej wersji 😉
Hm mnie wyszedł zakalec:/ a piekłam dużo dłużej ..,
A czy wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, to naprawdę ważne. To bardzo pewne ciasto tylko ważne żeby nie wyjmował składników prosto z lodówki
Czy ciasto można upiec z mrożonymi truskawkami?
Bardzo lubię ciasta z rabarbarem, dołączę przepis do kolekcji i wypróbuję. Przy okazji chciałam zapytać dlaczego przestały przychodzić newslettery?
Pani Beato, muszę sprawdzić bo newslettery wysyłane są bez zmian, może znalazły się w SPAM-ie, proszę sprawdzić, a ja sprawdzę u informatyka. Dziekuję i pozdrawiam 🙂
Ciasto byłoby pyszne,gdyby nie wyszedł zakalec :/ składniki nie były z lodówki…