Bardzo wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto. Doskonały deser.
Jest to bardzo łatwy i szybki przepis, nie wymaga dużo pracy i właściwie można go przygotować bez miksera, jeśli zechcecie ubijać jajka z cukrem trzepaczką.
Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować, ale najsmaczniejsze jest polane czekoladową polewą.
Polecam do kawy lub herbaty, to jeden z naszych ulubionych domowych deserów.

SKŁADNIKI
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 60 ml. oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 160 g cukru
- zapach waniliowy
- 180 ml. mleka
- 150 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- Polewa
- 80 g czekolady (u mnie gorzka, może być mleczna)
- 20 g masła
- ok. 1/4 szklanki mleka
przygotowanie
Masło i olej rozpuszczam w garnuszku. Zdejmuję garnek z ognia i od razu wrzucam połamaną czekoladę.
Mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam, aż wystygnie.
Jajka z cukrem i zapachem waniliowym ubijam na dużych obrotach miksera na jasną puszystą masę.
Do masy wlewam rozpuszczoną czekoladę i mleko, mieszam dokładnie.
Następnie do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
MIeszam do połączenia składników.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Ciasto wlewam do foremki keksowej u mnie 15 x 20 cm., wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 45-50 min, lub do suchego patyczka.
Wyjmuję i studzę na kuchennej kratce przez 15 min w foremce, następnie wyjmuję i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Zimne ciasto polewam polewą czekoladową.
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ
Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam razem z masłem i mlekiem, mieszam dokładnie.
Polewa powinna być dość gęsta, aby dało się ją rozsmarować na cieście.