• Home
  • Ciasta
  • Ciasto Bardzo Czekoladowe – łatwe i szybkie
0 0
Ciasto Bardzo Czekoladowe – łatwe i szybkie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Bardzo Czekoladowe – łatwe i szybkie

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto. Doskonały deser.

Jest to bardzo łatwy i szybki przepis, nie wymaga dużo pracy i właściwie można go przygotować bez miksera, jeśli zechcecie ubijać jajka z cukrem trzepaczką.

Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować, ale najsmaczniejsze jest polane czekoladową polewą.

Polecam do kawy lub herbaty, to jeden z naszych ulubionych domowych deserów.

Smacznego 😃

 

 

 

Bardzo Czekoladowe Ciasto

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 60 g masła

  • 60 ml. oleju rzepakowego

  • 3 jajka

  • 160 g cukru

  • zapach waniliowy

  • 180 ml. mleka

  • 150 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 czubata łyżka kakao

 

Polewa

  • 80 g czekolady (u mnie gorzka, może być mleczna)

  • 20 g masła

  • ok. 1/4 szklanki mleka

 

 

 

 

 

 

(Visited 4 462 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Masło i olej rozpuszczam w garnuszku. Zdejmuję garnek z ognia i od razu wrzucam połamaną czekoladę.
Mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam, aż wystygnie.

2
Done

Jajka z cukrem i zapachem waniliowym ubijam na dużych obrotach miksera na jasną puszystą masę.

Do masy wlewam rozpuszczoną czekoladę i mleko, mieszam dokładnie.

Następnie do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
MIeszam do połączenia składników.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem

Ciasto wlewam do foremki keksowej u mnie 15 x 20 cm., wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 45-50 min, lub do suchego patyczka.

Wyjmuję i studzę na kuchennej kratce przez 15 min w foremce, następnie wyjmuję i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Zimne ciasto polewam polewą czekoladową.

4
Done

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam razem z masłem i mlekiem, mieszam dokładnie.
Polewa powinna być dość gęsta, aby dało się ją rozsmarować na cieście.

Dorota

previous
Duszony Kurczak w Sosie Curry – film
Pęczotto z Grzybami
next
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto
previous
Duszony Kurczak w Sosie Curry – film
Pęczotto z Grzybami
next
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »