Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto. Doskonały deser.
Jest to bardzo łatwy i szybki przepis, nie wymaga dużo pracy i właściwie można go przygotować bez miksera, jeśli zechcecie ubijać jajka z cukrem trzepaczką.
Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować, ale najsmaczniejsze jest polane czekoladową polewą.
Polecam do kawy lub herbaty, to jeden z naszych ulubionych domowych deserów.
Smacznego 😃
Bardzo Czekoladowe Ciasto
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
60 g masła
60 ml. oleju rzepakowego
3 jajka
160 g cukru
zapach waniliowy
180 ml. mleka
150 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
Polewa
80 g czekolady (u mnie gorzka, może być mleczna)
20 g masła
ok. 1/4 szklanki mleka
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Masło i olej rozpuszczam w garnuszku. Zdejmuję garnek z ognia i od razu wrzucam połamaną czekoladę. |
2 Done | Jajka z cukrem i zapachem waniliowym ubijam na dużych obrotach miksera na jasną puszystą masę. Do masy wlewam rozpuszczoną czekoladę i mleko, mieszam dokładnie. Następnie do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. |
3 Done | Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiemCiasto wlewam do foremki keksowej u mnie 15 x 20 cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 45-50 min, lub do suchego patyczka. Wyjmuję i studzę na kuchennej kratce przez 15 min w foremce, następnie wyjmuję i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. |
4 Done | Przygotowanie polewy czekoladowej: |