Pęczotto z Grzybami – Kaszotto

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pęczotto z Grzybami – Kaszotto

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jeśli zastanawiacie się co zrobić na szybki obiad to polecam to pyszne i bardzo łatwe do przygotowania Pęczotto Grzybami. Pęczotto jak sama nazwa zwkazuje przygtowane jest z kaszy pęczak, ale można je zrobić w wersji kaszotto czyli z kaszą gryczaną lub jęczmienną.

Jeśli pęczotto będą jadły dzieci to można zrezygnować z dodawania białego wina i zastąpić je bulionem warzywnym. Do przygotowania kaszotta nie polecam używania wody, bo potrawa będzie mdła, to bulion nadaje jej głęboki smak. dzięki wywarowi z warzyw potrawa jest pyszna i aromatyczna.

Najsmaczniejsze jest kaszotto świeże, zaraz po ugotowaniu, ale jeśli zostanie Wam po obiedzie porcja, można ją odgrzać w kuchence mikrofalowej lub na patelni na kilku łyżkach gorącego bulionu lub odsmażone na maśle. Odsmażamy na maleńkim ogniu pod przykryciem prze 3-4 min.

Smacznego 🙂

 

Kaszotto z Grzybami

Pęczotto z Grzybami

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g pęczaku
  • 200 g świeżyć lub mrożonych grzybów ( u mnie podgrzybki)
  • 1 duża szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/4  szklanki wytrawnego wina białego (opcjonalnie)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sólo i pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki startego Parmezanu
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania pęczotta z grzybami:

Grzyby jeśli mrożone rozmrozić i pokroić na średnie kawałki, jeśli nie rozmrażamy to połamać
na średnie kawałki. Odstawić.

Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

W garnku lub dużej głębokiej patelni roztopić masło i olej, wrzucić szalotkę i czosnek zamieszać, chwilę podsmażyć, wszystko na średnim ogniu, żeby nie spalić czosnku.

Kiedy szalotka zmięknie dodać grzyby, zamieszać i pod przykryciem dusić ok. 10 min. na małym ogniu.

Pęczak dokładnie wypłukać.

Kaszę wrzucić na patelnię z grzybami i obsmażyć przez 5 min., wlać wino i na dużym ogniu odparować mieszając.

Następnie wlewamy po ok. 0,5 szklanki bulionu i na średnim ogniu gotujemy, mieszając od czasu
do czasu. Kolejną porcję bulionu dolewamy kiedy poprzednia wyparuje. Po wlaniu ostatniej porcji bulionu przykrywamy patelnię i na maleńkim ogniu dusimy 10 min. Odkrywamy patelnię i mieszamy dokładnie, powinniśmy otrzymać gęstą potrawkę z kaszy. Podajemy pietruszkę i starty ser, mieszamy i podajemy.

Smacznego 🙂

  • Pęczotto z Grzybami
  • Kaszotto z Grzybami
(Visited 2 546 times, 36 visits today)

Dorota

Chałka Drożdżowa
previous
Mini Chałka z Makiem – domowe pieczywo
next
Zupa pieczarkowa
Chałka Drożdżowa
previous
Mini Chałka z Makiem – domowe pieczywo
next
Zupa pieczarkowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię