Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Racuchy, czyli delikatne, puszyste drożdżowe placki, które uwielbiamy w naszym domu wszyscy.
Racuchy kojarzą mi się najbardziej z domem rodzinnym, z Babcią która zawsze smażyła je dla mnie i mojej siostry Agnieszki.
Później smażyła je Mama, a jeszcze później ja robiłam je dla mojego Tadzia. Ciasto nastawiałam przed wyjście po Tadka do przedszkola, a zaraz po powrocie smażyłam cudownie pachnące placuszki.
Racuchy podaję najczęściej z konfiturą wiśniową, lub posypane cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są lekko ciepłe, zaraz po usmażeniu. Nie nadają się do odgrzewania, więc racze polecam je usmażyć i zjeść od razu.
Racuszki smażę zawsze na średnio gorącym oleju i pod przykryciem, dzięki temu mam gwarancję, że placuszki na pewno się usmażą, nie będzie w środku surowego ciasta, a jednocześnie nie będą spalone. Odpowiednie usmażenie racuchów drożdżowych jest trochę trudniejsze, niż smażenie zwykłych placków, bo ciasto w czasie podgrzewania dość mocno rośnie.
Dzięki przykryciu patelni, i wolnemu smażeniu placki będą na pewno odpowiednio upieczone.
Polecam ten przepis na drugie śniadanie, lub podwieczorek ze szklanką mleka 😀
Racuchy – Drożdżowe Placuszki
Składniki:
-
220 ml. ciepłego mleka
-
15 g drożdży (świeżych)
-
30 g masła rozpuszczonego
-
1 jajko
-
300 g mąki pszennej
-
ok. 50 g cukru
-
cukier puder
-
olej
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W dużej misce mieszam ciepłe mleko, pokruszone drożdże, po 1 łyżce cukru i mąki. Mieszam aż drożdże się rozpuszczą. Tak powstanie zaczyn. |
2
Done
|
Kiedy zaczyn jest lekko spieniony, dodaję pozostałe składniki, ok. 2/3 przygotowanej mąki, jajko, cukier, masło i zaczynam mieszać. Składniki mają się połączyć, a ciasto ma być średnio luźne. Miskę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od ciepła, ale ok. 30-40 min. |
3
Done
|
Kiedy ciasto jest wyrośnięte i co najmniej podwoi objętość. Na średniej patelni rozgrzewam olej, powinno być go sporo, żeby racuchy swobodnie się smażyły. Łyżką do jedzenia zupy zamoczoną w oleju nabieram niewielkie ilości ciasta i kładę ciasto na patelnię. Smażę kilka minut do zrumienienia. |
4
Done
|
Racuchy zdejmuję z patelni i odkładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Smażę kolejną porcję placków, tak jak wcześniejsze. Kiedy wszystkie racuchy są usmażone przekładam je na nowy talerz, tym razem już bez papierowych ręczników. Smacznego 😀 |
5
Done
|