• Home
  • Ciasto
  • Racuchy – Placuszki Drożdżowe – film
0 0
Racuchy – Placuszki Drożdżowe – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Racuchy – Placuszki Drożdżowe – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Racuchy, czyli delikatne, puszyste drożdżowe placki, które uwielbiamy w naszym domu wszyscy.

Racuchy kojarzą mi się najbardziej z domem rodzinnym, z Babcią która zawsze smażyła je dla mnie i mojej siostry Agnieszki.
Później smażyła je Mama, a jeszcze później ja robiłam je dla mojego Tadzia. Ciasto nastawiałam przed wyjście po Tadka do przedszkola, a zaraz po powrocie smażyłam cudownie pachnące placuszki.

Racuchy podaję najczęściej z konfiturą wiśniową, lub posypane cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są lekko ciepłe, zaraz po usmażeniu. Nie nadają się do odgrzewania, więc racze polecam je usmażyć i zjeść od razu.

Racuszki smażę zawsze na średnio gorącym oleju i pod przykryciem, dzięki temu mam gwarancję, że placuszki na pewno się usmażą, nie będzie w środku surowego ciasta, a jednocześnie nie będą spalone. Odpowiednie usmażenie racuchów drożdżowych jest trochę trudniejsze, niż smażenie zwykłych placków, bo ciasto w czasie podgrzewania dość mocno rośnie.
Dzięki przykryciu patelni, i wolnemu smażeniu placki będą na pewno odpowiednio upieczone.

Polecam ten przepis na drugie śniadanie, lub podwieczorek ze szklanką mleka 😀

Racuchy

Racuchy – Drożdżowe Placuszki

Składniki:

  • 220 ml. ciepłego mleka

  • 15 g drożdży (świeżych)

  • 30 g masła rozpuszczonego

  • 1 jajko

  • 300 g mąki pszennej

  • ok. 50 g cukru

 

  • cukier puder

  • olej

 

 

 

(Visited 945 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszam ciepłe mleko, pokruszone drożdże, po 1 łyżce cukru i mąki. Mieszam aż drożdże się rozpuszczą.
Przykrywam i odstawiam na 10 min.

Tak powstanie zaczyn.

2
Done

Kiedy zaczyn jest lekko spieniony, dodaję pozostałe składniki, ok. 2/3 przygotowanej mąki, jajko, cukier, masło i zaczynam mieszać.
Ja mieszam łopatką kuchenną.

Składniki mają się połączyć, a ciasto ma być średnio luźne.
Najczęściej używam ok. 280 g mąki.

Miskę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od ciepła, ale ok. 30-40 min.

3
Done

Kiedy ciasto jest wyrośnięte i co najmniej podwoi objętość.

Na średniej patelni rozgrzewam olej, powinno być go sporo, żeby racuchy swobodnie się smażyły.
Olej powinien być średnio gorący.

Łyżką do jedzenia zupy zamoczoną w oleju nabieram niewielkie ilości ciasta i kładę ciasto na patelnię. Smażę kilka minut do zrumienienia.
Następnie przewracam racuchy na drugą stronę, przykrywam patelnię i nieco zmniejszam płomień, smażę ok. 4-5 min.

4
Done

Racuchy zdejmuję z patelni i odkładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia.

Smażę kolejną porcję placków, tak jak wcześniejsze.

Kiedy wszystkie racuchy są usmażone przekładam je na nowy talerz, tym razem już bez papierowych ręczników.
Posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😀

5
Done

Dorota

Pęczotto z Grzybami
previous
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto
next
Kotlety mielone – klasyczne
Pęczotto z Grzybami
previous
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto
next
Kotlety mielone – klasyczne

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »