Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne domowe knedle ze śliwkami. Knedle zrobiłam ze śliwek Węgierek, ale można użyć innego rodzaju.
Do przygotowania knedli można również użyć innych owoców, truskawek, wiśni lub malin.
Polecam 🙂
Domowe Knedle ze Śliwkami
Składniki:
- 1 kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków (najlepiej jeszcze ciepłych)
- 350-400 g mąki pszennej (wykorzystamy część)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- ok. 700 g śliwek (u mnie węgierki)
- ok. 1 szklanki cukru (do śliwek)
Ponadto:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki tartej bułki
- cukier
Steps
1
Done
|
Przygotowanie:Śliwki umyć, usunąć pestki. Odstawić. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. |
2
Done
|
Do zimnych ziemniaków dodać jajko i żółtko dokładnie wymieszać. Następnie partiami dodawać mąkę pszenną i całą ziemniaczaną. Mieszać do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. |
3
Done
|
Z jednej części ciasta formujemy wałek, ok. 6-7 cm grubości, kroimy go na 15-20 kawałków. |
4
Done
|
W dużym garnku zagotować ok. 3-4 l wody, doprawić solą i cukrem. Ja na 1 łyżeczkę soli daję 1 łyżkę cukru. Na wrzącą wodę wkładamy porcję knedle, mieszamy delikatnie. Gotujemy do chwili, kiedy knedle wypłyną na wierzch, teraz gotujemy je na średnim ogniu jeszcze 3-5 min, w zależności od wielkości knedli. Łyżką cedzakową wyjmujemy ugotowane knedle i odkładamy je na sito. Do wrzątku wkładamy kolejną partię knedli. |
5
Done
|
|
6
Done
|
*Bułka z masłem do polania knedli:Na suchej patelni rumienimy tartą bułkę, zajmie to 1-2 min. Kiedy bułka zaczyna ciemnieć dodajemy do niej masło i całość mieszamy. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i polewamy knedle. Można również posypać odrobiną cukru, np. brązowego. |
7
Done
|
Mrożenie knedli:Knedle można zamrozić. Polecam :) |
8
Done
|