Przepis na pyszne domowe knedle ze śliwkami. Knedle zrobiłam ze śliwek Węgierek, ale można użyć innego rodzaju.
Do przygotowania knedli można również użyć innych owoców, truskawek, wiśni lub malin.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków (najlepiej jeszcze ciepłych)
- 350-400 g mąki pszennej (wykorzystamy część)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- ok. 700 g śliwek (u mnie węgierki)
- ok. 1 szklanki cukru (do śliwek)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki tartej bułki
- cukier
przygotowanie
Śliwki umyć, usunąć pestki. Odstawić.
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzić i dokładnie odparować (potrząsać ziemniakami w otwartym garnku).
Ziemniaki rozgnieść na gładką masę.
Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia. Nie muszą być zimne, ale dobrze przestudzone.
Do zimnych ziemniaków dodać jajko i żółtko dokładnie wymieszać. Następnie partiami dodawać mąkę pszenną i całą ziemniaczaną. Mieszać do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, zagniatać, aby powstało jednolite gładkie ciasto.
Ciasto ziemniaczane powinno być zwarte, ale miękkie. Ilość dodanej mąki zależy od ziemniaków, ja użyłam ok. 350 g mąki do ciasta i jeszcze ok. 20 g do podsypywania.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Z jednej części ciasta formujemy wałek, ok. 6-7 cm grubości, kroimy go na 15-20 kawałków.
Posypujemy mąką i z każdego kawałka formujemy niewielki placuszek. Śliwki napełniamy niewielką ilością cukru, miejsce pestki zastępujemy cukrem.
Ciasto bardzo dokładnie zlepiamy, rolujemy kulkę i odkładamy ją na oprószony mąką talerz, lub deskę
Tak samo postępujemy z całym pozostałym ciastem i śliwkami.
W dużym garnku zagotować ok. 3-4 l wody, doprawić solą i cukrem. Ja na 1 łyżeczkę soli daję 1 łyżkę cukru.
Na wrzącą wodę wkładamy porcję knedle, mieszamy delikatnie.
Gotujemy do chwili, kiedy knedle wypłyną na wierzch, teraz gotujemy je na średnim ogniu jeszcze 3-5 min, w zależności od wielkości knedli.
Łyżką cedzakową wyjmujemy ugotowane knedle i odkładamy je na sito.
Knedle umieszczone na sicie polewamy roztopionym masłem i lekko nimi potrząsamy, w ten sposób kluski nie posklejają się z sobą.
Do wrzątku wkładamy kolejną partię knedli.
Gotujemy jak wcześniej.
Przed podaniem knedle polewamy *zrumienioną bułką z masłem, lub podajemy słodką śmietanę.
*BUŁKA Z MASŁEM DO POLANIA KNEDLI:
Na suchej patelni rumienimy tartą bułkę, zajmie to 1-2 min. Kiedy bułka zaczyna ciemnieć dodajemy do niej masło i całość mieszamy. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i polewamy knedle. Można również posypać odrobiną cukru, np. brązowego.
MROŻENIE KNEDLI:
Knedle można zamrozić.
Całkowicie studzimy knedle, następnie wkładamy porcję do plastikowego woreczka lub do pojemnika. Opisujemy zaznaczając datę przygotowania.
Wkładamy do zamrażarki. Przechowujemy do 3 miesięcy.
Odgrzewamy wrzucając zamrożone knedle na wrzątek (osolony) i gotujemy od wypłynięcia jeszcze 2-3 min.
Knedle ze Śliwkami
Podajemy z ulubionym dodatkiem.