Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i niezwykle łatwe do zrobienia KOŁACZE na kefirze. Doskonała przekąska, dodatek do piwa, mięs z grilla, lub przekąska na wycieczkę.
Najsmaczniejsze lekko ciepłe, ale i wystudzone są pyszne.
Polecam 🙂
Kołacze na Kefirze
Składniki na 7-8 kołaczy:
-
250 g kefiru (250 ml.)
-
350-400 g mąki pszennej
-
1 jajko (M)
-
0,5 łyżeczki sody (3g)
-
1 łyżka cukru
-
0,5 łyżeczki soli (3g)
-
olej do głębokiego smażenia
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Mąkę łączymy z solą i soda, mieszamy. Do mokrych składników wsypujemy ok. 3/4 części przygotowanej mąki i mieszamy łopatką. Pozostałą mąkę zostawiamy do podsypywania. Na koniec do ciasta dodajemy olej i wyrabiamy. |
2
Done
|
Na posypany mąką blat wykładamy ciasto, formujemy z niego wałek i dzielimy na 7-8 kawałków. Kiedy wszystkie kołacze są już uformowane, rozgrzewamy olej. |
3
Done
|
Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oleju (kołacze mają na nim pływać). Na gorący olej kładziemy pojedynczo kołacze, smażymy ok. 1 min i przewracamy kołacz na drugą stronę. Ciasto będzie blade, przewracamy je kilka krotnie, obracanie sprawia, że kołacze równo i ładnie rosną. Smażymy do chwili kiedy kołacze będą rumiane i ładnie wyrośnięte. Smażymy kolejny i tak do wykorzystania wszystkich obważanków. Podajemy lekko ciepłe. Smacznego :) |
4
Done
|