Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i niezwykle łatwe do zrobienia KOŁACZE na kefirze. Doskonała przekąska, dodatek do piwa, mięs z grilla, lub przekąska na wycieczkę.
Najsmaczniejsze lekko ciepłe, ale i wystudzone są pyszne.
Polecam 🙂
Kołacze na Kefirze
Składniki na 7-8 kołaczy:
250 g kefiru (250 ml.)
350-400 g mąki pszennej
1 jajko (M)
0,5 łyżeczki sody (3g)
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli (3g)
olej do głębokiego smażenia
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Mąkę łączymy z solą i soda, mieszamy. Do mokrych składników wsypujemy ok. 3/4 części przygotowanej mąki i mieszamy łopatką. Pozostałą mąkę zostawiamy do podsypywania. Na koniec do ciasta dodajemy olej i wyrabiamy. |
2 Done | Na posypany mąką blat wykładamy ciasto, formujemy z niego wałek i dzielimy na 7-8 kawałków. Kiedy wszystkie kołacze są już uformowane, rozgrzewamy olej. |
3 Done | Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oleju (kołacze mają na nim pływać). Na gorący olej kładziemy pojedynczo kołacze, smażymy ok. 1 min i przewracamy kołacz na drugą stronę. Ciasto będzie blade, przewracamy je kilka krotnie, obracanie sprawia, że kołacze równo i ładnie rosną. Smażymy do chwili kiedy kołacze będą rumiane i ładnie wyrośnięte. Smażymy kolejny i tak do wykorzystania wszystkich obważanków. Podajemy lekko ciepłe. Smacznego :) |
4 Done |