Pyszne i niezwykle łatwe do zrobienia KOŁACZE na kefirze.
Doskonała przekąska, dodatek do piwa, mięs z grilla, lub przekąska na wycieczkę.
Najsmaczniejsze lekko ciepłe, ale i wystudzone są pyszne.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 250 g kefiru (250 ml.)
- 350-400 g mąki pszennej
- 1 jajko (M)
- 0,5 łyżeczki sody (3g)
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli (3g)
- olej do głębokiego smażenia
przygotowanie
Mąkę łączymy z solą i soda, mieszamy.
W misce łączymy jajko i cukier, mieszamy, następnie wlewamy kefir i dokładnie mieszamy kuchenną rózgą.
Do mokrych składników wsypujemy ok. 3/4 części przygotowanej mąki i mieszamy łopatką. Pozostałą mąkę zostawiamy do podsypywania.
Ciasto zaczynamy wyrabiać ręcznie, a następnie wykładamy ciasto na posypany mąką blat i zagniatamy.
Powinno powstać zwarte ciasto.
Na koniec do ciasta dodajemy olej i wyrabiamy.
Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na ok. 30 min, żeby odpoczęło.
Na posypany mąką blat wykładamy ciasto, formujemy z niego wałek i dzielimy na 7-8 kawałków.
Z każdego kawałka ciasta wałkujemy placek średniej grubości, nacinamy środek w trzech miejscach, odkładmy.
Kiedy wszystkie kołacze są już uformowane, rozgrzewamy olej.
Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oleju (kołacze mają na nim pływać).
Na gorący olej kładziemy pojedynczo kołacze, smażymy ok. 1 min i przewracamy kołacz na drugą stronę.
Ciasto będzie blade, przewracamy je kilka krotnie, obracanie sprawia, że kołacze równo i ładnie rosną.
Smażymy do chwili kiedy kołacze będą rumiane i ładnie wyrośnięte.
Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Smażymy kolejny i tak do wykorzystania wszystkich obważanków.
Podajemy lekko ciepłe.
Notes
Składniki na 7-8 kołaczy.