Pyszny domowy JABŁECZNIK, doskonały jesienny deser.
Najsmaczniejsze ciasto upieczemy z jabłek typu Szara Reneta lub tak jak u mnie Antonówki, ale można upiec je również z każdych innych.
Jabłecznik jest niezwykle łatwy do przygotowania, doskonale się przechowuje, a jeśli lubimy można podać go na ciepło z kulką lodów.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 190 g ziemnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku o pieczenia (10g)
- 210 g cukru cukier wanilinowy
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany (18%) (20g)
- skórka z cytryny 3-4 średniej wielkości jabłek (Szara Reneta, Antonówka)
- 2 łyżki cukru brązowego (20g)
- 0,5 łyżeczki cynamonu (3 g)
- cukier wanilinowy
- Lukier śmietankowy:
- 2 łyżeczki śmietany (18%)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 szklanki cukru pudru
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE JABŁEK:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki.
Kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka nacinamy delikatnie ostrym nożem (tak jak by chcąc pokroić je w plasterki, ale nie do końca, nie przecinając).
W misce łączymy brązowy cukier, cukier wanilinowy i cynamon, dokładnie mieszamy.
Następnie do miski wkładamy połówki jabłek i mieszamy, tak aby każdy kawałek pokrył się cukrową posypką, na koniec wlewamy 2 łyżki cytryny, raz jeszcze mieszamy i odstawiamy.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Mąkę pszenną łączymy z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
W misie malaksera łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier, cukier wanilinowy mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i żółtko i wyrabiamy chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i skórkę otartą z cytryny, siekamy do chwili kiedy powstanie jednolite, lepkie ciasto.
Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i szybko zagniatamy, formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich wkładamy do zamrażarki, na 20-30 min.
Drugą częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 22x26cm, może być nieco większa).
Wyrównujemy ciasto. Blaszkę wstawiamy do zamrażarki na ok. 20 min.
Wyjmujemy blach z ciastem, układamy na nim połówki jabłek (przecięcie do ciasta)jedna obok drugiej z niewielkim odstępem.
Wyjmujemy drugi kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na wielkość foremki (podsypujemy mąką). Ciasto nawiajmy na wałek będzie łatwiej przenieść je na blachę. Ciastem przykrywamy jabłka, ręcznie otulamy nim połówki.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 180 ST.C. GÓRA/DÓŁ.
Ciasto pieczemy 50-60 min, do ładnego zrumienienia.
Wyjmujemy upieczone ciasto i odstawiamy na kuchenną kratkę żeby przestygło.
Przestudzone ciasto *lukrujemy i pozostawimy do wystygnięcia.
Zimne ciasto wyjmujemy z formy.
Kroimy na kawałki.
LUKIER ŚMIETANKOWY
W miseczce łączymy cukier puder, sok z cytryny i śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy.
Lukier jest gotowy do polania ciasta.
Notes
Składniki na blachę 22×26 cm.