0 0
Jabłecznik z Połówek Jabłek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jabłecznik z Połówek Jabłek

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share


Pyszny domowy JABŁECZNIK, doskonały jesienny deser. Najsmaczniejsze ciasto upieczemy z jabłek typu Szara Reneta lub tak jak u mnie Antonówki, ale można upiec je również z każdych innych.

Jabłecznik jest niezwykle łatwy do przygotowania, doskonale się przechowuje, a jeśli lubimy można podać go na ciepło z kulką lodów.

Polecam 🙂

 

Jabłecznik

Domowy Jabłecznik

Składniki na blachę 22×26 cm:

  • 190 g ziemnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku o pieczenia (10g)
  • 210 g cukru cukier wanilinowy
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany (18%) (20g)
  • skórka z cytryny 3-4 średniej wielkości jabłek (Szara Reneta, Antonówka)
  • 2 łyżki cukru brązowego (20g)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (3 g)
  • cukier wanilinowy

Lukier śmietankowy:

  • 2 łyżeczki śmietany (18%)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
(Visited 1 005 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie jabłek:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki.
Kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka nacinamy delikatnie ostrym nożem (tak jak by chcąc pokroić je w plasterki, ale nie do końca, nie przecinając).

W misce łączymy brązowy cukier, cukier wanilinowy i cynamon, dokładnie mieszamy. Następnie do miski wkładamy połówki jabłek i mieszamy, tak aby każdy kawałek pokrył się cukrową posypką, na koniec wlewamy 2 łyżki cytryny, raz jeszcze mieszamy i odstawiamy.

2
Done

Przygotowanie ciasta:

Mąkę pszenną łączymy z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy.

W misie malaksera łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier, cukier wanilinowy mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i żółtko i wyrabiamy chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i skórkę otartą z cytryny, siekamy do chwili kiedy powstanie jednolite, lepkie ciasto.

Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i szybko zagniatamy, formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich wkładamy do zamrażarki, na 20-30 min.
Drugą częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 22x26cm, może być nieco większa).
Wyrównujemy ciasto. Blaszkę wstawiamy do zamrażarki na ok. 20 min.

3
Done

Wyjmujemy blach z ciastem, układamy na nim połówki jabłek (przecięcie do ciasta)jedna obok drugiej z niewielkim odstępem.
Wyjmujemy drugi kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na wielkość foremki (podsypujemy mąką). Ciasto nawiajmy na wałek będzie łatwiej przenieść je na blachę. Ciastem przykrywamy jabłka, ręcznie otulamy nim połówki.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. góra/dół.

Ciasto pieczemy 50-60 min, do ładnego zrumienienia.

Wyjmujemy upieczone ciasto i odstawiamy na kuchenną kratkę żeby przestygło.
Przestudzone ciasto *lukrujemy i pozostawimy do wystygnięcia.

Zimne ciasto wyjmujemy z formy.
Kroimy na kawałki.

Smacznego :)

5
Done

Lukier śmietankowy:

W miseczce łączymy cukier puder, sok z cytryny i śmietanę, bardzo dokładnie mieszamy.
Lukier jest gotowy do polania ciasta.

6
Done

Dorota

Kołacze
previous
Kołacze na Kefirze – film
Kotlety Schabowe
next
Kotlety Schabowe – przepis domowy
Kołacze
previous
Kołacze na Kefirze – film
Kotlety Schabowe
next
Kotlety Schabowe – przepis domowy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »