Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny domowy JABŁECZNIK, doskonały jesienny deser. Najsmaczniejsze ciasto upieczemy z jabłek typu Szara Reneta lub tak jak u mnie Antonówki, ale można upiec je również z każdych innych.
Jabłecznik jest niezwykle łatwy do przygotowania, doskonale się przechowuje, a jeśli lubimy można podać go na ciepło z kulką lodów.
Polecam 🙂
Domowy Jabłecznik
Składniki na blachę 22×26 cm:
- 190 g ziemnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku o pieczenia (10g)
- 210 g cukru cukier wanilinowy
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany (18%) (20g)
- skórka z cytryny 3-4 średniej wielkości jabłek (Szara Reneta, Antonówka)
- 2 łyżki cukru brązowego (20g)
- 0,5 łyżeczki cynamonu (3 g)
- cukier wanilinowy
Lukier śmietankowy:
- 2 łyżeczki śmietany (18%)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 szklanki cukru pudru
Steps
1
Done
|
Przygotowanie jabłek:Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. W misce łączymy brązowy cukier, cukier wanilinowy i cynamon, dokładnie mieszamy. Następnie do miski wkładamy połówki jabłek i mieszamy, tak aby każdy kawałek pokrył się cukrową posypką, na koniec wlewamy 2 łyżki cytryny, raz jeszcze mieszamy i odstawiamy. |
2
Done
|
Przygotowanie ciasta:Mąkę pszenną łączymy z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy. W misie malaksera łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier, cukier wanilinowy mieszamy. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i szybko zagniatamy, formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich wkładamy do zamrażarki, na 20-30 min. |
3
Done
|
Wyjmujemy blach z ciastem, układamy na nim połówki jabłek (przecięcie do ciasta)jedna obok drugiej z niewielkim odstępem. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. góra/dół. |
5
Done
|
Lukier śmietankowy: |
6
Done
|