Trochę lepiej jest ze ,,sznyclem z piersi kurczaka”, ale też bez przesady, żeby się zaraz chwalić, że go własnemu dziecku podaję na obiad.
Ale właśnie, to moje dziecko zapragnęło dzisiaj ,,prawdziwego” kotleta. Poszłam, więc do Pana Piotra (ma najlepsze mięso w okolicy) i kupiłam, piękny schab środkowy na kotlety schabowe.
Przyrządziłam kotlety najprościej, jak się da. Kotlety schabowe wyszły pyszny, miękkie i delikatne.
Co zrobić, żeby kotlet schabowy był miękki?
Niby taka prosta sprawa, a nie zawsze nam się to udaje. Moje schabowe są mięciusieńki dzięki duszeniu ich pod przykrycie z łyżką masła.
W czasie duszenia kotletów schabowych nie podnosimy pokrywki, żeby nie uwalniać pary i nie przesuszać mięsa.

SKŁADNIKI
- ok. 600 g środkowego schabu
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 duże jajko
- sól i pieprz
- olej
- 1 łyżka masła
przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu.
Położyć na drewnianej desce (pod deskę dobrze jest włożyć kuchenną ściereczkę, nie będzie tak głośno:), przykryć folią spożywczą. Tłuczkiem rozbić każdy kawałek z obu stron na cienkie kotlety.
Posolić i popieprzyć mięso z obu stron, odłożyć na talerz, przykryć folią i wstawić do lodówki.
Schładzanie kotletów nie jest konieczne, ale ja zawsze zostawiam je na ok. 30 min, aby mięso przeszło przyprawami i lekko zmiękło.
Przygotowujemy dwa duże talerze:na pierwszym: ,,rozkłócamy'' widelcem jajko (można dodać łyżkę wody), na drugi: wysypujemy tartą bułkę. Na patelni rozgrzewamy olej.
Maczamy kotlety najpierw w jajku, następnie w tartej bułce i kładziemy na gorący olej. Smażymy przez ok. 5 min, aż bułka się zrumieni, przewracamy na drugą stronę i zmniejszamy ogień.
Przykrywamy patelnię i smażymy kotlety przez 20 min, nie podnosimy przykrywki.
Pod koniec smażenia, możemy włożyć na patelnię, łyżkę masła i jeszcze poddusić całość ok. 10 min.
16 komentarzy
moj tato moglby jesc codziennie 😀
Bo schabowe, to takie męskie danie, u mnie też to chłopaki są wielkimi miłośnika:)
Ja już nie jadam ,ale tak pięknie podanego jak u Cb … dlaczego nie! 🙂
Dzięki:)))
u mnie częściej jest pierś z kurczaka ale schab też jest bardzo smaczny 😉
U mnie też częściej jest kurczak, ale teraz miał być ,,prawdziwy”:)
my przed jajkiem jeszcze w mące obtaczamy
Dusiu, moja przyjaciółka robi dokładnie tak samo, muszę i ja spróbować:)
ja też tak robię 🙂 jest jeszcze smaczniejszy i panierka bardziej chrupka 🙂
A ja mam w nosie za przeproszeniem mody:))Jak cos lubie , to sie nie przejmuje moda. Nikt nie je schabowego codziennie, od czasu do czasu mozne zjesc. Niemcy jedza na okraglo te swoje sznycle i nie przejmuja sie, ze na swiecie inne mody. No, ale oni nie maja kompleksow…Apetycznie wyglada ten Twoj “niemodny” kotlecik, marzenie prlowskiego glodomora. :)) Adrian
Tym wstępem chciałam dać do zrozumienia, że znane mi są zasady ,,nowoczesnego zdrowego” żywienia i trochę się usprawiedliwić, bo czasami można dostać nieźle po głowie za takie ,,historyczne wspominki”. Ale oczywiście my schabowe też bardzo lubimy i tak bardzo modą się nie przejmujemy:)))) Pozdrawiam!!!
🙂
mam w domu istnych pożeraczy schabowych xd
Ulubione mięcho mojej córki i niemałża 🙂
Miło wiedzieć, że miłośników schabowego jest tak wielu:)
Moi mezczyzni tez przepadaj za schabowymi