Kotlety schabowe przepis domowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
ok. 600 g środkowego schabu
1 szklanka bułki tartej
1 duże jajko
sól i pieprz
olej
1 łyżka masła

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety schabowe przepis domowy

Wiem, kotlet schabowy jest niemodny, nieekologiczny, niezdrowy, tuczący i w ogóle wstyd się przyznać, że się go lubi. Ale ja schabowe uwielbiam.

  • 35 min
  • 6 porcje
  • Prosty

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Trochę lepiej jest ze ,,sznyclem z piersi kurczaka”, ale też bez przesady, żeby się zaraz chwalić, że go własnemu dziecku podaję na obiad.
Ale właśnie, to moje dziecko zapragnęło dzisiaj ,,prawdziwego” kotleta. Poszłam, więc  do Pana Piotra (ma najlepsze mięso w okolicy) i kupiłam, piękny schab środkowy na kotlety schabowe.

Przyrządziłam kotlety najprościej, jak się da. Kotlety schabowe wyszły pyszny, miękkie i delikatne.

Co zrobić, żeby kotlet schabowy był miękki?

Niby taka prosta sprawa, a nie zawsze nam się to udaje. Moje schabowe są mięciusieńki dzięki duszeniu ich pod przykrycie z łyżką masła.

W czasie duszenia kotletów schabowych nie podnosimy pokrywki, żeby nie uwalniać pary i nie przesuszać mięsa.

 

 

SCHABOWY

 

(Visited 66 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu.
Położyć na drewnianej desce (pod deskę dobrze jest włożyć kuchenną ściereczkę, nie będzie tak głośno:), przykryć folią spożywczą. Tłuczkiem rozbić każdy kawałek z obu stron na cienkie kotlety.
Posolić i popieprzyć mięso z obu stron, odłożyć na talerz, przykryć folią i wstawić do lodówki. Schładzanie kotletów nie jest konieczne, ale ja zawsze  zostawiam je na ok. 30 min, aby mięso przeszło przyprawami i lekko zmiękło.

2
Done

Przygotowujemy dwa duże talerze:na pierwszym: ,,rozkłócamy'' widelcem jajko (można dodać łyżkę wody), na drugi: wysypujemy tartą bułkę. Na patelni rozgrzewamy olej.

3
Done

Maczamy kotlety najpierw w jajku, następnie w tartej bułce i kładziemy na gorący olej. Smażymy przez ok. 5 min, aż bułka się zrumieni, przewracamy na drugą stronę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy patelnię i smażymy kotlety przez 20 min, nie podnosimy przykrywki.
Pod koniec smażenia, możemy włożyć na patelnię, łyżkę masła i jeszcze poddusić całość ok. 10 min.

Dorota

previous
Spaghetti bolognese
Ciasto ze śliwkami i serem
next
Placek maślany z serem i śliwkami
previous
Spaghetti bolognese
Ciasto ze śliwkami i serem
next
Placek maślany z serem i śliwkami

16 komentarzy Ukryj

A ja mam w nosie za przeproszeniem mody:))Jak cos lubie , to sie nie przejmuje moda. Nikt nie je schabowego codziennie, od czasu do czasu mozne zjesc. Niemcy jedza na okraglo te swoje sznycle i nie przejmuja sie, ze na swiecie inne mody. No, ale oni nie maja kompleksow…Apetycznie wyglada ten Twoj „niemodny” kotlecik, marzenie prlowskiego glodomora. :)) Adrian

Tym wstępem chciałam dać do zrozumienia, że znane mi są zasady ,,nowoczesnego zdrowego” żywienia i trochę się usprawiedliwić, bo czasami można dostać nieźle po głowie za takie ,,historyczne wspominki”. Ale oczywiście my schabowe też bardzo lubimy i tak bardzo modą się nie przejmujemy:)))) Pozdrawiam!!!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię