Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna i sycąca zupa z Kani. Doskonała na obiad lub lunch.
Moja wersja jest wegetariańska, ale weganie wystarczy, że zamienią masło na oliwę z oliwek i zupa będzie dla nich doskonała.
Flaczki z kani gotujemy krótko, maksymalnie 30 min, nie za długo, aby warzywa nie traciły wartości odżywczych, ale na tyle długo, aby grzyby były bezpieczne. Zawsze gotuję tę zupę ok. 30 min.
Bardzo gorącą zupę można wlać do słoików, zakręcić, gorące słoiki odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
W ten sposób przygotowaną zupę można przechowywać w zimnym miejscu
Flaczki z Kani
Składniki:
- 5-7 dużych kapeluszy kani
- 1 średnia cebula
- 2-3 duże marchewki
- 1-2 duże pietruszki
- średni kawałek selera
- duży kawałek zielonej części pora
- 2-3 gałązki selera
- 4 ziarna ziela angielskiego
- średni liść laurowy
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki masła (w wersji wegańskiej oliwa)
- 1 łyżeczka ostrej papryki aby doprawić zupę (opcjonalnie)
Przepis na Kotlety z Kani (klik)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Warzywa obrać, marchewkę, pietruszkę i selera. Zetrzeć na grubej tarce. |
2 Done | W garnku rozgrzać masło i obsmażyć na nim marchewkę, pietruszkę, selera, pora. Mieszać i smażyć 5-6 min. Warzywa zalać wrzątkiem ok. 3l. lub nieco więcej. Zagotować, wrzucić gałązki selera. Zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować. |
3 Done | Na patelni rozgrzać ok. 1 łyżki masła zeszklić na nim cebulę, wrzucić pokrojone w paski kanie, smażyć ok. 1-2 minut. Teraz cebulę i grzyby włożyć do garnka z warzywami, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień, żeby zupa delikatnie się gotowała. Na 5 min przed końcem gotowania wsypujemy majeranek, mieszamy, jeszcze chwileczkę gotujemy. Zupa jest gotowa do podania. Smacznego : ) |
4 Done |
2 komentarze Ukryj
Flaczki są pyszne, dziękuję za przepis
Cieszę się 🙂