0 0
Flaki z Kani – zupa grzybowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Flaki z Kani – zupa grzybowa

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Flaki z Kani

 

Pyszna i sycąca zupa z Kani. Doskonała na obiad lub lunch.

Moja wersja jest wegetariańska, ale weganie wystarczy, że zamienią masło na oliwę z oliwek i zupa będzie dla nich doskonała.

Flaczki z kani gotujemy krótko, maksymalnie 30 min, nie za długo, aby warzywa nie traciły wartości odżywczych, ale na tyle długo, aby grzyby były bezpieczne. Zawsze gotuję tę zupę ok. 30 min.

Bardzo gorącą zupę można wlać do słoików, zakręcić, gorące słoiki odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
W ten sposób przygotowaną zupę można przechowywać w zimnym miejscu

 

Flaczki z Kani

Składniki:

  • 5-7 dużych kapeluszy kani
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 duże marchewki
  • 1-2 duże pietruszki
  • średni kawałek selera
  • duży kawałek zielonej części pora
  • 2-3 gałązki selera
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • średni liść laurowy
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki masła (w wersji wegańskiej oliwa)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki aby doprawić zupę (opcjonalnie)

 

Przepis na Kotlety z Kani (klik)

(Visited 7 706 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, marchewkę, pietruszkę i selera. Zetrzeć na grubej tarce.
Pora pokroić w średnie plasterki.
Kanie oczyścić, ja lekko je opłukałam. Pokroić w grube paski, u mnie tylko kapelusze.
Cebulę pokroić w plasterki.

2
Done

W garnku rozgrzać masło i obsmażyć na nim marchewkę, pietruszkę, selera, pora. Mieszać i smażyć 5-6 min.
POsolić warzywa, wrzucić ziele angielskie, pieprzy i listek laurowy, zamieszać i smażyć jeszcze 2 min.

Warzywa zalać wrzątkiem ok. 3l. lub nieco więcej. Zagotować, wrzucić gałązki selera. Zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować.

3
Done

Na patelni rozgrzać ok. 1 łyżki masła zeszklić na nim cebulę, wrzucić pokrojone w paski kanie, smażyć ok. 1-2 minut.

Teraz cebulę i grzyby włożyć do garnka z warzywami, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień, żeby zupa delikatnie się gotowała.
Pod przykryciem gotujemy zupę ok. 25-35 min.

Na 5 min przed końcem gotowania wsypujemy majeranek, mieszamy, jeszcze chwileczkę gotujemy.

Zupa jest gotowa do podania.
Posypujemy natką pietruszki i jeśli lubimy dodajemy ostrą paprykę.

Smacznego : )

4
Done

Dorota

previous
Łatwe Ciasto ze Śliwkami Olejem i Maślanką
Knedle
next
Domowe Knedle ze Śliwkami – przepis z filmem
previous
Łatwe Ciasto ze Śliwkami Olejem i Maślanką
Knedle
next
Domowe Knedle ze Śliwkami – przepis z filmem

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »