• Home
  • Ciasta
  • Łatwe Ciasto ze Śliwkami Olejem i Maślanką
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Łatwe Ciasto ze Śliwkami Olejem i Maślanką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łatwe Ciasto ze Śliwkami Olejem i Maślanką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepyszne i błyskawiczne ciasto ze śliwkami, na maślance i oleju. Do przygotowania ciasta nie potrzebujecie miksera wystarczy łyżka lub kuchenna rózga. Ciasto przygotowujemy 10 min. + czas pieczenia.
Jeden z najsmaczniejszych i najłatwiejszych przepisów jakie znam.

Ciasto można upiec z każdym rodzajem owoców, malinami, śliwkami, truskawkami lub jabłkami.

Ciasto zawsze się udaje, ale upieczcie je ze składników w temperaturze pokojowej.

Polecam 🙂

 

Ciasto na Oleju

Łatwe Ciasto ze Śliwkami Olejem i Maślanką

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia (7,5g)
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 szklanki oleju (110 ml.)
  • 0,5 szklanki maślanki (110 ml.)
  • 2 jajka skórka z połowy cytryny
  • ok. 500-600 g śliwek (u mnie żółte)

Na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 7 0 g. mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • skórka z połowy cytryny
(Visited 266 times, 14 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

śliwki myjemy, usuwamy pestki, duże śliwki kroimy w ćwiartki, małe na pół.

2
Done

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Odstawiamy.

3
Done

W średniej misce łączymy jajka z solą, cukrem, cukrem wanilinowym i mieszamy. Wlewamy maślankę i olej, mieszamy dokładnie.
Na koniec wsypujemy mąkę, skórkę z cytryny i bardzo dokładnie mieszamy tylko do połączenia składników (nie mieszamy zbyt długo).

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25x28 cm., lub 24 cm okrągła).
Wyrównujemy, ścisło układamy owoce, posypujemy *kruszonką.

4
Done

Piekarnik 180 st.C. grzałki góra/dół

Ciasto pieczemy 55-60 min.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy. Studzimy całkowicie.
Można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

5
Done

*Kruszonka:

Do miski z mąką dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier i rozcieramy palcami.
Następnie dodajemy skórkę z cytryny i dokładnie rozcieramy dalej, aż powstaną okruchy.
Odstawiamy, można przechowywać w lodówce.

6
Done

Dorota

Musaka Zapiekanka
previous
Musaka Zapiekanka z Bakłażana i Mięsa
Zupa Grzybowa z Kani
next
Flaki z Kani – zupa grzybowa
Musaka Zapiekanka
previous
Musaka Zapiekanka z Bakłażana i Mięsa
Zupa Grzybowa z Kani
next
Flaki z Kani – zupa grzybowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię