Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne i błyskawiczne ciasto ze śliwkami, na maślance i oleju. Do przygotowania ciasta nie potrzebujecie miksera wystarczy łyżka lub kuchenna rózga. Ciasto przygotowujemy 10 min. + czas pieczenia.
Jeden z najsmaczniejszych i najłatwiejszych przepisów jakie znam.
Ciasto można upiec z każdym rodzajem owoców, malinami, śliwkami, truskawkami lub jabłkami.
Ciasto zawsze się udaje, ale upieczcie je ze składników w temperaturze pokojowej.
Polecam 🙂
Łatwe Ciasto ze Śliwkami Olejem i Maślanką
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 225 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia (7,5g)
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 szklanki oleju (110 ml.)
- 0,5 szklanki maślanki (110 ml.)
- 2 jajka skórka z połowy cytryny
- ok. 500-600 g śliwek (u mnie żółte)
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 7 0 g. mąki pszennej
- 50 g cukru
- skórka z połowy cytryny
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:śliwki myjemy, usuwamy pestki, duże śliwki kroimy w ćwiartki, małe na pół. |
2 Done | Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Odstawiamy. |
3 Done | W średniej misce łączymy jajka z solą, cukrem, cukrem wanilinowym i mieszamy. Wlewamy maślankę i olej, mieszamy dokładnie. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25x28 cm., lub 24 cm okrągła). |
4 Done | Piekarnik 180 st.C. grzałki góra/dółCiasto pieczemy 55-60 min. Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy. Studzimy całkowicie. Smacznego :) |
5 Done | *Kruszonka:Do miski z mąką dodajemy masło pokrojone w kostkę, cukier i rozcieramy palcami. |
6 Done |