Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na kluski leniwe z dodatkiem musu z dyni. Pomysł na śniadanie, lunch lub kolację. Delikatne i puszyste kluski, które lubią szczególnie dzieci.
Kluski można podawać ze słodką śmietaną lub zrumienioną tartą bułką i masłem. Można je również odsmażać na maśle.
Do przygotowania klusek użyłam dyni Hokaido, bo nie trzeba jej obierać, a piecze się szybko.
Z dyniowego musu można również upiec np. ciasto. Po całkowitym wystudzeniu przechowujemy mus w lodówce do 10 dni.
Więcej przepisów na dynię znajdziecie tutaj (KLIK)
Dyniowe Kluski Leniwe
Składniki:
- 400-450 g sera białego (tłustego)
- 100 g musu z dyni
- szczypta soli
- szczypta kardamonu i cynamonu (2 x po 2g)
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mąki (220-250 g)
ponadto do podania:
- cukier brązowy
- śmietana
- 2 łyżki cukru i 1 łyżeczka soli do wody
Steps
1
Done
|
Mus z dyni:Dynię myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Taki mus możemy przechowywać w lodówce do 7-9 dni, i używać go do ciasta. |
2
Done
|
Przygotowanie klusek:W misce rozgniatamy ser z dyniowym musem, powinna powstać jednolita masa. Ja rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków. Do gładkiej masy serowo dyniowej dodajemy partiami mąkę, mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, z jednego kawałka formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i ostrym nożem kroimy na ukośne kawałki. Odkładamy na deskę. |
3
Done
|
W średnim garnku zagotowujemy wodę, powinna sięgać do 2/3 wysokości garnka, doprawiamy solą i cukrem. Na wrzątek wrzucamy kluski, mieszamy. Gotujemy do wypłynięcia klusek na wierzch i gotujemy jeszcze 2-3 min (na średnim ogniu). Kluski podajemy na ciepło ze słodką śmietaną lub zrumienioną tartą bułką z masłem. Smacznego :) |
4
Done
|