Kurczak pieczony w majeranku z jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak pieczony w majeranku z jabłkami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    To chyba najbardziej tradycyjna potrawa z kurczaka. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna dzięki przyprawom, odgrzewanie dodaje jej smaku. Typowe danie dla zapracowanych, zabieganych, ale głodnych i ceniących sobie domowe jedzenie. 
    Polecam. 

    Kurczak w majeranku z jabłkami  

    Piekarnik: 180 oC 
    Czas pieczenia: 1 godz. 
    Naczynie: żaroodporne

    Składniki: 

    ok. 2 kg części z kurczaka lub cały kurczak 
    6 ząbków czosnku zmiażdżonych 
    3 łyżki ostrej papryki w proszku
    sól i pieprz 
    4 łyżki otartego majeranku 
    6 średnich jabłek szara reneta 
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki wody
    Sposób przygotowania:
    1. Kurczaka myjemy, czyścimy z nadmiaru tłuszczu
    2. Następnie nacieramy przyprawami w kolejności: zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, ostrą papryką a na koniec posypujemy majerankiem.
    3. Kurczaka odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 h, najlepiej jednak zostawić go na noc w lodówce. 
    4. Po tym czasie przekładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia lub na blachę do pieczenia. 
    5. Na każdy kawałek mięsa kładziemy kawałek masła i całość umieszczamy w nagrzanym do 180 oC piekarniku. 
    6. Jabłka myjemy, drylujemy lub dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. 
    7. Po ok. 30 min. do piekącego się kurczaka wkładamy jabłka. 
    8. Pieczemy kolejne 30 – 40 min, w międzyczasie dolewamy wodę, do naczynia (nie na mięso i jabłka). Można również dodać więcej masła.  

    Ja podaję tego kurczaka z dodatkiem żurawiny i pieczonych ziemniaków z rozmarynem. 


    Smacznego. 








    (Visited 422 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Keks czekoladowy
    next
    Ciasto ,,kręcone”
    previous
    Keks czekoladowy
    next
    Ciasto ,,kręcone”

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię