Keks czekoladowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Keks czekoladowy

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Muszę przyznać, że z tego ciasta jestem naprawdę dumna,  jest pyszne, aromatyczne i ładnie wygląda. Moim zdaniem  to wypiek przeznaczony głównie dla dorosłych ze względu na wytrawny (jak na ciasto) smak. To nie jakieś tam słodziutkie ciastko bogate w kandyzowaną skórką, ale prawdziwe ciasto o głębokim i eleganckim smaku . Klasy nadaje mu gorzka czekolada. Pyszne zarówno w dniu pieczenia jak i dnia następnego. 
    Polecam szczególnie na mroźny, zimowy wieczór.




    Keks czekoladowy 

    Forma: keksowa 9 x 23 cm 

    Składniki:

    • 120 g mąki pszennej 
    • 2 łyżki kakao
    • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej 
    • 125 g miękkiego masła
    • 1 szklanka cukru 
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
    • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
    • 150 g bakalii pokrojonych (suszonej śliwki, suszonej żurawiny, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej) 
    • 100 g orzechów włoskich i migdałów pokrojonych na niewielkie kawałki
    • 2 łyżki otartej skórki cytrynowej
    Sposób przygotowania: 

    1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    2. Mąkę, kakao, proszek i sodę wymieszać i przesiać.
    3. Wszystkie bakalie i orzechy z migdałami umieścić w naczyniu, wymieszać z ½ łyżki mąki. Odstawić
    4. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na lekką, puszystą masę.
    5. Pojedynczo dodawać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
    6. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
    7. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę i zmiksować.
    8.Do masy dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia się składników.  Dodać bakalie i wymieszać.
    10.Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
    11. Wstawić do nagrzanego do 175 oC piekarnika. Piec ok. 65 min

    Jeśli ciasto trzeba piec dłużej a boimy się przypalenia, można przykryć je folią aluminiową.
    Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.
    Polukrować lub polać mleczną czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
    Smacznego.

    (Visited 1 365 times, 1 visits today)

    Dorota

    Ciasto Drożdżowe
    previous
    Babka Drożdżowa z Rodzynkami
    next
    Kurczak pieczony w majeranku z jabłkami
    Ciasto Drożdżowe
    previous
    Babka Drożdżowa z Rodzynkami
    next
    Kurczak pieczony w majeranku z jabłkami

    3 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »