0 0
Keks czekoladowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Keks czekoladowy

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Muszę przyznać, że z tego ciasta jestem naprawdę dumna,  jest pyszne, aromatyczne i ładnie wygląda. Moim zdaniem  to wypiek przeznaczony głównie dla dorosłych ze względu na wytrawny (jak na ciasto) smak. To nie jakieś tam słodziutkie ciastko bogate w kandyzowaną skórką, ale prawdziwe ciasto o głębokim i eleganckim smaku . Klasy nadaje mu gorzka czekolada. Pyszne zarówno w dniu pieczenia jak i dnia następnego. 
Polecam szczególnie na mroźny, zimowy wieczór.




Keks czekoladowy 

Forma: keksowa 9 x 23 cm 

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  • 150 g bakalii pokrojonych (suszonej śliwki, suszonej żurawiny, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej) 
  • 100 g orzechów włoskich i migdałów pokrojonych na niewielkie kawałki
  • 2 łyżki otartej skórki cytrynowej
Sposób przygotowania: 

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mąkę, kakao, proszek i sodę wymieszać i przesiać.
3. Wszystkie bakalie i orzechy z migdałami umieścić w naczyniu, wymieszać z ½ łyżki mąki. Odstawić
4. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na lekką, puszystą masę.
5. Pojedynczo dodawać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
6. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
7. Dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę i zmiksować.
8.Do masy dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia się składników.  Dodać bakalie i wymieszać.
10.Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Wstawić do nagrzanego do 175 oC piekarnika. Piec ok. 65 min

Jeśli ciasto trzeba piec dłużej a boimy się przypalenia, można przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Polukrować lub polać mleczną czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Smacznego.

(Visited 2 310 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto Drożdżowe
previous
Babka Drożdżowa z Rodzynkami
next
Kurczak pieczony w majeranku z jabłkami
Ciasto Drożdżowe
previous
Babka Drożdżowa z Rodzynkami
next
Kurczak pieczony w majeranku z jabłkami

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »