0 0
Babka Drożdżowa z Rodzynkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka Drożdżowa z Rodzynkami

  • Medium

Directions

Share
Pyszna i bardzo prosta do zrobienia, wymaga tylko ciepła i spokoju. Z delikatnie wyczuwalną skórką cytrynową.
Pyszna tradycyjna, babka drożdżowa taka jaką najczęściej robimy na Wielkanoc. Przepis dostałam od mojej mamy i objeździłam z nim kawał świata, wszędzie robił furorę.
Wszystkim kojarzył się z domowym ciepłem i tradycyjnymi polskimi świetami.
Bardzo polecam, to taki mały test przed świątecznymi wypiekami. Przepis pochodzi od mojej Mamy.

 

 

Ciasto Drożdżowe

 

Tradycyjna Babka Drożdżowa z Rodzynkami 

Piekarnik: 180 oC (z termoobiegiem)
Forma: okrągła babka z kominkiem 25 cm.

Składniki na babkę drożdżową:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • Pół szklanki letniego mleka (ok. 125 ml)
  • 1 duże jajko
  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 70 g cukru
  • Cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny

Zaczyn drożdżowy:

Ze świeżych drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i ½ szklanki ciepłego mleka, najpierw zrobić zaczyn.
W dużej misce dokładnie wymieszać składniki zaczynu aż do połączenia, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:

1. Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, sól na koniec wlać roztopione masło.

2.   Wyrabiać (mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

3. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1 – 1,5 h).

4.  Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, dodać rodzynki i skórkę z cytryny wymieszać.

5.    Przełożyć do formy. U mnie forma w kształcie babki z kominkiem.

6. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na ok. 30 – 40 minut.

7.     Po napuszeniu wstawić do nagranego piekarnika.

8.    Pieczemy ok. 35 min do ,,suchego patyczka”.

9.  Ciasto studzimy w foremce. Po wystygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

cale
cale-bez-lukru
(Visited 265 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto Bananowe
previous
Ciasto bananowe z rodzynkami
next
Keks czekoladowy
Ciasto Bananowe
previous
Ciasto bananowe z rodzynkami
next
Keks czekoladowy

2 Comments Hide Comments

Add Your Comment