Ciasto bananowe z rodzynkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto bananowe z rodzynkami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Bardzo proste i smaczne ciasto bananowe.

    Chlebek bananowy z mąki żytniej razowej

    Składniki:
    • 170 g mąki żytniej razowej 
    • 160 g cukru
    • 1 duże jajko
    • 75 g bardzo miękkiego lub stopionego masła
    • 4 bardzo dojrzałe banany rozgnieciono widelcem
    • 1 cukier waniliowy
    • ¼ łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka sody
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • garść rodzynek 
    Sposób przygotowania: 

    1. Piekarnik nagrzać do 175 oC.
    2. Banany wkładamy do miski i widelcem rozgniatamy je na ,,papkę”.. 
    3. W dużej misce łączymy, rozgnieciono banany, cukier, cukier waniliowy, jajko, masło i rodzynki.
    4. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, mieszamy. Dodajemy do masy bananowej i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników, najlepiej zrobić to widelcem lub na najwolniejszych obrotach miksera. 
    5. Ciasto wlać do średniej formy keksowej, wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną, wstawić do gorącego i piec ok. 50 min do suchego patyczka.
    6. Po upieczeniu studzić w formie na kratce.

    (Visited 987 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Czas na ciasto drożdżowe
    Ciasto Drożdżowe
    next
    Babka Drożdżowa z Rodzynkami
    previous
    Czas na ciasto drożdżowe
    Ciasto Drożdżowe
    next
    Babka Drożdżowa z Rodzynkami

    6 komentarzy Ukryj

    Doroto! jeszcze jedno pytanie, przepraszam, jak nalezy przygotowac sama foremka, nigdy nie wiem, kiedy maslo z bulka tarta, a kiedy papier do pieczenia, a kiedy jeszcze inne warianty?

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię