Ciasto Bananowe z Rodzynkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Bananowe z Rodzynkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo proste i smaczne ciasto bananowe.

 

Chlebek Bananowy

Składniki:
  • 170 g mąki żytniej razowej

  • 160 g cukru

  • 1 duże jajko

  • 75 g bardzo miękkiego lub stopionego masła

  • 4 bardzo dojrzałe banany rozgnieciono widelcem

  • 1 cukier waniliowy

  • ¼ łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka sody

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • garść rodzynek

Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik nagrzać do 175 oC.

  2. Banany wkładamy do miski i widelcem rozgniatamy je na ,,papkę”..

  3. W dużej misce łączymy, rozgnieciono banany, cukier, cukier waniliowy, jajko, masło i rodzynki.

  4. Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, mieszamy. Dodajemy do masy bananowej i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników, najlepiej zrobić to widelcem lub na najwolniejszych obrotach miksera.

  5. Ciasto wlać do średniej formy keksowej, wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną, wstawić do gorącego i piec ok. 50 min do suchego patyczka.

  6. Po upieczeniu studzić w formie na kratce.

 

(Visited 1 175 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Czas na ciasto drożdżowe
Ciasto Drożdżowe
next
Babka Drożdżowa z Rodzynkami
previous
Czas na ciasto drożdżowe
Ciasto Drożdżowe
next
Babka Drożdżowa z Rodzynkami

6 komentarzy Ukryj

Doroto! jeszcze jedno pytanie, przepraszam, jak nalezy przygotowac sama foremka, nigdy nie wiem, kiedy maslo z bulka tarta, a kiedy papier do pieczenia, a kiedy jeszcze inne warianty?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »