Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo proste i smaczne ciasto bananowe.
Chlebek Bananowy
Składniki:
170 g mąki żytniej razowej
160 g cukru
1 duże jajko
75 g bardzo miękkiego lub stopionego masła
4 bardzo dojrzałe banany rozgnieciono widelcem
1 cukier waniliowy
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 175 oC.
Banany wkładamy do miski i widelcem rozgniatamy je na ,,papkę”..
W dużej misce łączymy, rozgnieciono banany, cukier, cukier waniliowy, jajko, masło i rodzynki.
Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, mieszamy. Dodajemy do masy bananowej i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników, najlepiej zrobić to widelcem lub na najwolniejszych obrotach miksera.
Ciasto wlać do średniej formy keksowej, wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną, wstawić do gorącego i piec ok. 50 min do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzić w formie na kratce.
(Visited 1 859 times, 1 visits today)
6 komentarzy Ukryj
Doroto! Czy mozna zastosowac mąkę przenną w tych samych proporcjach ?, u mnie dzieci rządzą….dziękuję za inspirację!
Oczywiście, że można dla dzieci będzie nawet lepiej:) Pozdrawiam!!!!!
Doroto! jeszcze jedno pytanie, przepraszam, jak nalezy przygotowac sama foremka, nigdy nie wiem, kiedy maslo z bulka tarta, a kiedy papier do pieczenia, a kiedy jeszcze inne warianty?
W tym przypadku smarujemy całą formę razem z bokami, masłem i posypujemy kaszą manną.
Dorotko, powiedz mi, czy jak na spód położę beziki to mi wyjdzie, czy one się rozpuszczą w galarecie? Czekam na poradę. Całusy.
Zdecydowanie bezy nie nadają się do zalewania ich ciastem i pieczenia, z pewnością zmienią się w białkową ciecz:)