Czas na ciasto drożdżowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Czas na ciasto drożdżowe

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    Jesień to najlepszy czas na pieczenie ciast drożdżowych, robienie kandyzowanej skórki pomarańczowej i łuskanie orzechów. Zrobiłam to wszystko. A później nie pozostało mi nic innego jak upiec moje ukochane ciasto drożdżowe z bakaliami. Pachniało pięknie i bardzo wyrosło. 
    Jest naprawdę pyszne. Zapraszam i polecam. 
    Inspirację znalazłam tutaj.

    Ciasto drożdżowe z bakaliami
    Piekarnik: 185 oC (z termoobiegiem)
    Forma do pieczenia: okrągła 26cm. z kominem

     Składniki:
    4 szklanki mąki pszennej
    25 g drożdży świeżych
    1,5 szklanki letniego mleka
    1 szklanka cukru
    120 g masła roztopionego i ostudzonego
    2 jajka
    1 żółtko
    cukier waniliowy
    pół łyżeczki soli

    Nadzienie:
    150 g grubo posiekanych i podpieczonych orzechów włoskich
    70 g rodzynek
    50 g suszonej żurawiny
    30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (pokrojonej w kostkę)
    3 łyżki miodu
    2 łyżki brązowego cukru
    Zaczyn drożdżowy:
    Ze świeżych drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i ½ szklanki ciepłego mleka najpierw zrobić zaczyn.
    W dużej misce dokładnie wymieszać składniki zaczynu aż do połączenia się składników, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

    Przygotowanie ciasta:
    1.      Jajka roztrzepać z pozostałym mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym.
    2.    Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę, wlać mleko z jajkami, dodać roztopione masło, sól.
    3.    Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Najlepiej za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
    4.    Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe i nie przewiewne miejsce (na 1 – 1,5  godziny).
    5.     Po tym czasie ciasto krótko wyrobić (ręką lub mikserem)
    6.    Wyjąć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na duży placek o wymiarach ok. 35 x 35 cm.  
    7.     środek ciasta polać miodem, posypać cukrem, orzechami, rodzynkami, żurawiną i skórką pomarańczową. Pozostawić z każdej strony ok. 5 cm. czystego ciasta bez bakalii.
    8.    Ciasto zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem naciąć roladę wzdłuż, ale nie do końca.
    9.    Włożyć do tortownicy z kominkiem wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną.
    10.                       Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 30 minut.
    11.  Piec w temperaturze 185ºC przez około 40 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni na 10 min przed końcem pieczenia można przykryć je folą aluminiową. Delikatnie, niezbyt szeroko otwierając piekarnik, aby ciasto nie opadło.
    12.Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, potem przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
    Jeszcze ciepłe można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

    Ciasto po włożeniu do formy wypełnia ją tylko w połowie.
    Po ok. 30 min zajmuje już całą formę. Teraz można włożyć je do gorącego piekarnika. 

    (Visited 214 times, 1 visits today)

    Dorota

    Szarlotka z kruszonką
    previous
    Szarlotka z mąki razowej
    Ciasto Bananowe
    next
    Ciasto bananowe z rodzynkami
    Szarlotka z kruszonką
    previous
    Szarlotka z mąki razowej
    Ciasto Bananowe
    next
    Ciasto bananowe z rodzynkami

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię