Szarlotka z mąki razowej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szarlotka z mąki razowej

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Bardzo pyszna szarlotka z mąką pszenną razową. Obawiałam się czy to będzie dobry pomysł, bo do tej pory z mąki razowej piekłam tylko chleb. Okazało się, że ciasto było naprawdę pyszne – kruche, ale i puszyste dzięki mące ziemniaczanej. Użyłam jabłek deserowych i dzięki nim szarlotka była delikatna i słodka. Jeśli wolicie użyć Szarej Renety czas pieczenia należy nieco wydłużyć.

    Polecam, na jesienny podwieczorek ze szklanką mleka 🙂

     

     

    szarlotka-1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Szarlotka

    Składniki ciasta na szarlotkę:

    • 150 g mąki pszennej razowej
    • 70 g mąki pszennej
    • 30 g mąki ziemniaczanej
    • 150 g cukru
    • 150 g masła schłodzonego
    • 1 jajko
    • białko do posmarowania ciasta

    Jabłka na szarlotkę:

    • 1 kg jabłek deserowych lub szarej renety
    • ¾ szklanki cukru
    • 1 cukier wanilinowy
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • skórka otartej z 1 cytryny
    • 1 garść rodzynek
    • 1 garść suszonej żurawiny
    • 1 garść orzechów włoskich

    Przygotowanie ciasta na szarlotkę:

    Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować do momentu połączenia się składników. Można również umieścić składniki na stolnicy i dokładnie posiekać nożem lub rozgnieść palcami. Powinna powstać masa dokładnie połączonych składników. Starajmy się nie zagniatać ciasta, bo w tedy po upieczeniu będzie twarde.

    Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 40 min.

    Piekarnik rozgrzać do 180 oC.

     
    Przygotowanie szarlotki:

    Jabłka obrać ze skóry, pokroić w średniej grubości plastry.
    Wymieszać z cukrem, skórka z cytryny, cynamonem, rodzynkami i żurawiną. Odstawić.

    Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, ok. 2/3 i 1/3. Mniejszą część ponownie włożyć zamrażalnika.
    Po wyjęciu z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim kwadratową foremką (u mnie 22 x 26 cm), spód nakłuć widelcem.
    Posmarować surowe ciasto białkiem.
    Wstawić do piekarnika na ok. 12-15 min. do czasu zrumienienia brzegów.

    Uwaga – surowe ciasto dzięki mące razowej jest dość ciemne, należy uważać, aby nie podpiekać go zbyt mocno.

    Na podpieczony spód wyłożyć masę z jabłek, na wierzch zetrzeć pozostałą, 1/3 zamrożonego ciasta i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

    Piec do czasu kiedy kruszonka nabierze ciemnego koloru ok. 25 – 30 min.

    Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem. 

    Smacznego !!!

     

    Szarlotka z kruszonką
    (Visited 1 357 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Kurczak w musztardowej glazurze
    next
    Czas na ciasto drożdżowe
    previous
    Kurczak w musztardowej glazurze
    next
    Czas na ciasto drożdżowe

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »