0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto ,,kręcone”

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto ,,kręcone”

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
To naprawdę prosty przepis. W moim domu mówiło się o tym cieście ,,kręcone”, dzisiaj już nie pamiętam, dlaczego, ale pamiętam, że wszyscy bardzo je lubiliśmy. Można przygotować je na wiele sposobów, rezygnując ze skórki cytrusowej dodajemy dwie garści rodzynek. Jeśli wolimy, rodzynki zamieńmy na kawałki jabłek lub brzoskwiń, jagody, maliny, wiśnie lub inne ulubione owoce. Jest jedna zasada, która decyduje o tym czy ciasto się uda czy też wyjmiemy z piekarnika pachnący, słodki zakalec.
Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej.
Szczególnie lubiane przez dzieci ze szklanką mleka, ja wolę z filiżanką mocnej czarnej herbaty.
Polecam.
kaw
Ciasto kręcone, najprostsze
 
Piekarnik: 180 oC (z termoobiegiem)
Forma: keksowa o podstawie 11 x 23 cm lub okrągła 22 cm.
 
Składniki ciasta:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • skórka starta z 1 cytryn i 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki oleju 
Składniki syropu:
  • 1/3 szklanki soku z cytryny i pomarańczy
  • 1/3 szklanka cukru
Przygotowanie ciasta:

1.     Jogurt ubijamy z cukrem i cukrem waniliowy.

2.   Następnie dodajemy kolejno jajka po każdym dokładnie miksując masę.

3.   Do masy jogurtowej wrzucamy skórki otarte z owoców, mieszamy.

4.   W misce łączymy wszystkie suche składniki i dodajemy do masy jogurtowej, mieszamy na małych obrotach miksera do połączenia się składników.

5.    Następnie wlewamy olej i ponownie dokładnie mieszamy.

6.   Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną.

7.    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 min

w temperaturze 180 oC. lub do suchego patyczka.

8. Jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni po ok. 35-40 min można przykryć je folią aluminiową.

9. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 10 min do przestygnięcia, następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Zimne ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem, ja najczęściej polewam je syropem przygotowanym z soku cytrynowo- pomarańczowego i cukru. W proporcjach 1 x 1, sposób przygotowania syropu tutaj
ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, łatwe ciasta łatwe ciasta przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, śliwki przepisy, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis,
(Visited 2 881 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kurczak pieczony w majeranku z jabłkami
next
Babeczki migdałowe
previous
Kurczak pieczony w majeranku z jabłkami
next
Babeczki migdałowe

6 komentarzy Ukryj

Bardzo lubie takie ciasta. Z tym syropem musi smakowac doskonale. Podejrzewam, ze nazywalo sie krecone bo bylo ucierane (krecone) mikserem :)) Ale to tylko moje podejrzenia :))

Pozdrawiam cieplo.

Moja Babunia kręciła je tłuczkiem do ziemniaków z okrągłą główką, dlatego mówiła na nie kręcone 🙂 Długo szukałam przepisu w starych notatkach i przepisach, a znalazłam tutaj, dziękuję Doroto!

Ciasto bardzo smaczne, bardzo słodkie i fajnie wilgotne. Chciałabym zrobić je w wersji z jabłkami. Jak wiele można ich dodać? Pokroić w ósemki i poukładać na wierzchu, czy drobniej i wymieszać z ciastem? Pozdrawiam!

Aga, jabłka najlepiej w średniej grubości plastry, albo ósemki poukładaj na wierzchu ciasta.
W czasie pieczenia i tak trochę ,,schowają” się w cieście 🙂
Pozdrawiam 😀

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię