Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Babeczki migdałowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki migdałowe

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    Elegancki i prosty w przygotowaniu deser.  Dla mnie pyszne. Polecam.
     
     DSC_0406

    Babeczki migdałowe

    Piekarnik: 175 oC (z termoobiegierm)
    Foremki małe babeczki: 7cm Ø x 2cm.

    Składniki kruchego ciasta:

    • 240 g mąki
    • 150 g masła schłodzonego
    • 80 g cukru
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)

    Składniki masy migdałowej:

    • 120 g zmielonych migdałów
    • 120 g cukru
    • 4 jaja, osobno białka i żółtka

    Przygotowanie ciasta kruchego:

    1.      Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i posiekać, można zrobić o również ręcznie.
    2.    Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.
    3.     Po tym czasie wyjąć na posypany mąką blat, rozwałkować. Wyciąć w cieście krążki nieco większe
    niż podstawa foremki i wylepić nim formę.
    4.    Ciasto pozakłuwać widelcem, posmarować białkiem.
    5.     Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min i podpiec do czasu, kiedy brzegi ciasta zaczną się lekko rumienić.
    6.    Wyjąć foremki z piekarnika i napełnić masą migdałową do ok. połowy wysokości  (nadzienie rośnie)
    7.     Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne
    15 – 20min (pilnujemy, aby masa się nie przypaliła)
    8.    Studzimy na kratce, pierwsze 10 min w foremce, później wyjmujemy ciastka.

    Przygotowanie masy migdałowej:

    1.      Mielimy migdały.
    2.    Cukier i żółtka miksujemy na jasną puszystą masę.
    3.     Z białek ubijamy lekką pianę
    4.    Migdały i masę z żółtek łączymy, na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
     Na dno każdej foremki przed nałożeniem masy migdałowej możemy położyć łyżeczkę konfitur lub świeże owoce np. maliny. Ja jednak polecam nadzienie bez dodatków.
    DSC_0404
    (Visited 121 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Ciasto ,,kręcone”
    next
    Ciasto na Pizzę
    previous
    Ciasto ,,kręcone”
    next
    Ciasto na Pizzę

    Jeden komentarz Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię