0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Babeczki migdałowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki migdałowe

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Elegancki i prosty w przygotowaniu deser.  Dla mnie pyszne. Polecam.
 
 DSC_0406

Babeczki migdałowe

Piekarnik: 175 oC (z termoobiegierm)
Foremki małe babeczki: 7cm Ø x 2cm.

Składniki kruchego ciasta:

  • 240 g mąki
  • 150 g masła schłodzonego
  • 80 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)

Składniki masy migdałowej:

  • 120 g zmielonych migdałów
  • 120 g cukru
  • 4 jaja, osobno białka i żółtka

Przygotowanie ciasta kruchego:

1.      Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i posiekać, można zrobić o również ręcznie.
2.    Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.
3.     Po tym czasie wyjąć na posypany mąką blat, rozwałkować. Wyciąć w cieście krążki nieco większe
niż podstawa foremki i wylepić nim formę.
4.    Ciasto pozakłuwać widelcem, posmarować białkiem.
5.     Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min i podpiec do czasu, kiedy brzegi ciasta zaczną się lekko rumienić.
6.    Wyjąć foremki z piekarnika i napełnić masą migdałową do ok. połowy wysokości  (nadzienie rośnie)
7.     Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne
15 – 20min (pilnujemy, aby masa się nie przypaliła)
8.    Studzimy na kratce, pierwsze 10 min w foremce, później wyjmujemy ciastka.

Przygotowanie masy migdałowej:

1.      Mielimy migdały.
2.    Cukier i żółtka miksujemy na jasną puszystą masę.
3.     Z białek ubijamy lekką pianę
4.    Migdały i masę z żółtek łączymy, na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
 Na dno każdej foremki przed nałożeniem masy migdałowej możemy położyć łyżeczkę konfitur lub świeże owoce np. maliny. Ja jednak polecam nadzienie bez dodatków.
DSC_0404
(Visited 113 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto ,,kręcone”
next
Ciasto na Pizzę
previous
Ciasto ,,kręcone”
next
Ciasto na Pizzę

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię