0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto na Pizzę

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto na Pizzę

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

W moim domu w każdy weekend królują dzieci. A jeśli dzieci, to na obiad najlepiej sprawdza się pizza. Ta jest dla dorosłych ma dużą ilość rukoli a małą sera, zupełnie odwrotnie niż dla mojego synka i jego kolegów. Chłopcy dostają odrobinę szynki i dużo sera. Pizza dziecięca zniknęła zbyt szybko, żebym mogła zrobić jej zdjęcie, ja byłam nieco bardziej cierpliwa:)
Przepis na ciasto jest naprawdę niezawodny.
Polecam.

Ciasto Drożdżowe na Pizzę

Piekarnik: temperatura maksymalna 260-275 oC (z termoobiegiem)

Czas pieczenia: 7 – 10 min ( w zależności od ilości dodatków i grubości ciasta)

Z poniższych składników otrzymałam cztery cienkie placki do pizzy ok. 26 cm każdy.

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży lub 1 łyżka suchych
  • 1, 5 szklanki ciepłej wody (niegorącej zabiłaby drożdże)
  • 3, 5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1, 5 łyżeczki soli

Zaczyn ze świeżych drożdży:

  1. W dużej misce, najlepiej misie miksera, umieszczamy:
  2. świeże drożdże
  3. ½ szklanki ciepłej wody
  4. 1/3 szklanki mąki
  5. 2 łyżeczki cukru
  6. Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.

Drożdże suszone:

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 – 10 minut

Przygotowanie ciasta:

1. Do rozczynu wsypujemy pozostałą mąkę, pozostałą
szklankę ciepłej wody, sól i dokładnie wyrabiamy ręcznie
lub za pomocą miksera, hakiem do wyrabiania.
2. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę.
3. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W zależności
od temperatury w pomieszczeniu czas wyrastania
to 1, 5 – 2 godz.
4. Wyrośnięte ciasto ,,odgazowujemy”, czyli uderzamy
pięścią.
5. Rękami oprószonymi mąką odrywamy kawałek ciasta
lub wykładamy całość na oprószoną mąką stolnicę
i dzielimy na żądaną liczbę kawałków.
6. Z ciasta formujemy spody do pizzy można pomagać
sobie wałkiem. Spody układamy na blasze z piekarnika
posmarowanej olejem, (u mnie pieczenie pizzy
na papierze do pieczenia nie sprawdziło się a blachy
gotowa sama się zsuwa).
7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy a następnie
kolejne dodatki w dowolnej ilości i konfiguracji
(zostawiamy 2-3 cm czystego ciasta, po upieczeniu będzie
chrupiące i pyszne).
8. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego na
maksimum (u mnie 275 oC z termoobiegiem) i pieczemy
ok. 7 -8 min do momentu, kiedy brzeg ciasta zacznie
się rumienić

Rukolę nakładamy na upieczoną już pizze.

Przepis na mój ulubiony sos pomidorowy znajdziecie tutaj.

Smacznego!

 

(Visited 3 382 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Babeczki migdałowe
next
Rozgrzewka przed Świętami – sernik
previous
Babeczki migdałowe
next
Rozgrzewka przed Świętami – sernik

7 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię