0 0
Drożdżówki z Malinami – Wypieki z Maszyny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z Malinami – Wypieki z Maszyny

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Drożdżowe ciasto wyrobione i wyrośnięte w wypiekaczu do chleba.
Te drożdżówki są wyjątkowo pyszne i delikatne z dodatkiem malin lub innych letnich owoców można je podać na śniadanie lub podwieczorek.

Zapraszam Was do działy Pieczywo z Maszyny, gdzie znajdziecie więcej przepisów na wypieki z maszyny. Pieczywo i ciasta z wypiekacza to doskonały sposób na domowe wypieki, które bez wysiłku zastąpią pieczywo ze sklepu. ja od dłuższego czasu piekę chleby i bułki w domu. Każdego ranka budzi mnie zapach cudownego, świeżego chleba. Jeśli zastanawiacie się czy kupić maszynę do drożdżowych wypieków to ten dział jest właśnie dla Ciebie. ja jestem zachwycona swoją domową maszyną do pieczywa i korzystam z niej właściwie codziennie.

Zapraszam zobaczcie, czy to sprzęt niezbędny w Waszym domu 🙂

 

drozdzowki-z-maszyny

Drożdżówki z Malinami

Składniki na ciasto:

  1. 400 g mąki pszennej
  2. 7 łyżek cukru
  3. 1 płaska łyżeczka soli
  4. 70 g  zimnego masła pokrojonego w kostkę
  5. 3 jajka
  6. 90 ml. mleka (3,2%)
  7. 1 łyżka wódki
  8. 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  9. + 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, które dodamy później

ponadto:

  • 300 g malin
  • 10 łyżeczek cukru
  • 1 jajko do posmarowania ciastek
  • cukier puder do oprószenia drożdżówek

Sposób przygotowania drożdżówek:

W pojemniku do pieczenia z wypiekacza umieścić składniki na ciasto w kolejności podanej  wyżej. Pojemnik ze składnikami wstawiamy do maszyny i włączamy program na BRIOSZKI (program, który wyrabia ciasto w dwóch częściach po 50 min. każda). Po pierwszym 50 min wyrabianiu ciasta otwieramy maszynę i dodajemy 50 g zimnego masła, ponownie wyrabiamy ciasto 50 min.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. grzałki góra/dół. 

Ciasto wyrobione i wyrośnięte w maszynie wykładamy na oprószoną mąką stolnicę.
Rozwałkować ciasto na prostokąt i szklanką lub okrągłą foremką (ok.10 cm średnicy) wycinamy drożdżówki. Krążki ciasta rozkładamy w średnich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Spód szklanki maczamy w mące i wyciskamy nim w środku krążka dołek. Dołek wypełniamy szczelnie  malinami, posypujemy je łyżeczką cukru. Drożdżówki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia.  Drożdżówki posmarować ,,rozkłóconym” jajkiem.

Pieczemy ok. 20–22 min w 175 st.C. 

Drożdżówki studzimy na kuchennej kratce. Oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

brioszki-z-malinami
  • drozdzowki-z-malinami
  • chleb-z-maszyny
  • drozdzowki-z-owocami
(Visited 3 759 times, 1 visits today)

Dorota

Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz. 11 – Lekko i Szybko
Szarlotka
next
Ciasto z Toskanii z Jabłkami i Orzechami
Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz. 11 – Lekko i Szybko
Szarlotka
next
Ciasto z Toskanii z Jabłkami i Orzechami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »