Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kupiłam kolejny sprzęt kuchenny, jak zawsze zastanawiałam się czy to dobry pomysł, czy będę z niego korzystała, a chleb upieczony w domu dorówna moim ulubionym chlebom kupowanym w piekarniach.
Zapraszam na krótką recenzję mojego wypiekacza do chleba.
Wypiekacz do chleba
Wypiekacz do chleba ma od trzech tygodni, nie powiem, że jestem ekspertem w pieczeniu domowego pieczywa, ale sprawdziłam już kilka przepisów i mam swoje przemyślenia.
Z pomysłem kupienia maszyny do chleba nosiłam się już od roku, pytałam znajomych, którzy maszynę mieli, zagadywałam sprzedawców w sklepach. Wszyscy mieli do powiedzenia właściwie tylko dobre rzeczy. Szukałam dalej, chyba liczyłam, że ktoś wreszcie powie o domowych wypiekaczach coś złego i będzie mnie od pomysłu pieczenia chleba w maszynie próbował odwieść.
Uwielbiam pieczywo, szczególnie to białe, puszyste z chrupiącą skórką, a najbardziej chyba bagietki. Nie wyobrażałam sobie, że w domu, bez wysiłku może powstać coś, co będzie przypominało pyszny chleb ze sklepu.
W końcu podjęłam decyzję i kupiliśmy wypiekacz do chleba, nic nadzwyczajnego zwykły wypiekacz Panasonica.
Dzisiaj kiedy upiekłam już z niego ponad 10 chlebów i kilka ciast mogę podzielić się z Wami kilkoma uwagami, które mogą ułatwić decyzję o zakupie takiego lub podobnego sprzętu.


Wygląd
Mój wypiekacz jest dość duży, ma 47 x 21 x 35 cm. To pokaźnych rozmiarów pudło, które zajmuje sporo miejsca na kuchennym blacie.
Kolorystyka srebrno–czarna nie jest moją ulubioną, ale pasuje do innych moich sprzętów.
Na rynku jest bogaty wybór wypiekaczy w kolorach głównie czarnym, białym, srebrnym/inox.
Z pewnością można znaleźć sprzęt odpowiadający naszym potrzebom estetycznym.
Do kupienia tego, a nie innego modelu zachęciła mnie jedna funkcja, którą posiada niewiele innych modeli, a mianowicie oddzielny dozownik drożdży i specjalny dozownik do ziaren lub owoców.
Drożdże i ziarna wsypujemy w odpowiednie miejsce, a maszyna sama dodaje je do ciasta w odpowiedniem momencie wyrabiania ciasta, dzięki temu ziarna są równomiernie i dokładnie wymieszane z ciastem.


Funkcje
Mój wypiekacz ma 33 programy do wypiekania i wyrabiania chlebów i ciast, mogę zrobić w nim również dżemy i kompoty.
Programy zależne są od tego jakiego rodzaju chleb chcemy upiec, czy będzie to podstawowy, biały chleb, czy pełnoziarnisty, pszenny lub żytni. Każdy rodzaj pieczywa ma swój program dokładnie opisany w instrukcji. Na każdy rodzaj pieczywa znajdziecie również przepis z dokładnymi wskazówkami, jak postępować krok po kroku.
W maszynie wyrabiam również ciasto drożdżowe na drożdżówki i ciasta z owocami.
Planując pieczenie chleba mamy do wyboru rodzaj zrumienienia skórki od jasnej do ciemnej, wielkość bochenka od średniego (M) do bardzo dużego (XL), który w moim przypadku jest naprawdę wielki, więc raczej rzadko taki piekę, może kolejny raz zdecyduję się na niego z okazji świąt dla całej rodziny będzie doskonały.
Opóźnione pieczenie to jedna z moich ulubionych funkcji, wieczorem wsypuję do maszyny wszystkie składniki, ustawiam godzinę na którą chcę mieć chleb, włączam start, a rano budzi mnie niesamowity zapach świeżego chleba. Dosłownie, zapach chleba działa na nas jak budzik. Najintensywniejszy jest zapach białego, pszennego chleba, najdelikatniej pachnie pełnoziarnisty pszenny.
Przepisy na chleby, które upiekłam w maszynie znajdziecie tutaj: Pieczywo z Maszyny


Co będzie potrzebne żeby upiec chleb
Oczywiście wypiekacz to nie wszystko, niezbędne będą również składniki takie jak mąka, do wypiekacza odpowiednia jest każda mąka jaką znajdziecie w sklepie. Nie musicie sprowadzać do upieczenia chleba mąki prosto z młynów. Ja najczęściej korzystam z mąki pszennej typ 650 lub pełnoziarnistej pszennej typ 1850. Kupiłam już pełnoziarnistą żytnią i zamierzam wypróbować
w najbliższych dniach.
W wypiekaczu pieczemy z użyciem drożdży suszonych, nie używamy drożdży świeżych, ułatwia to pracę i skraca czas przygotowania ciasta.
W maszynie można podobno upiec chleb na zakwasie, ja jednak nie lubię i nie mogę jeść chleba na zakwasie, więc nie wypróbuję tej funkcji, nie mniej jednak jest możliwość pieczenia i takiego chleba.




Przepisy znajdziecie w dziale Pieczywo z Maszyny
Moja Opinia
Wypiekacz to jeden z lepszych zakupów kuchennych w ostatnich latach. Chleb piekę właściwie co drugi dzień. bez problemów i szybko. Najczęściej wieczorem wsypuję wszystkie składniki do maszyny, a rano wyjmuję gorący, cudownie pachnący chleb.
Pieczywo jest naprawdę pyszne i smakuje jak najlepsze chleby ze sklepu, ale zdecydowanie dłużej zachowuje świeżość. Nigdy chleb nie stał u nas dłużej niż 2 dni bo zjadamy go z wielką przyjemnością. Piekę najczęściej małe (M) bochenki, dla naszej trzyosobowej rodziny są one najodpowiedniejsze.
Ciasto drożdżowe, które wyrabiam w maszynie jest cudownie aksamitne i doskonale wyrośnięte. Pizza na maszynowym cieście była przepyszna, puszysta.
Z całego serca polecam zakup wypiekacza do chleba. Myślę, że każdy znajdzie taki model, który będzie dla niego najlepszy z odpowiednimi akcesoriami i w rozsądnej cenie.
Powodzenia i miłego pieczenia 🙂