Składniki
-
Składniki ciasta półkruchego
-
120 g zimnego masła
-
200 g mąki krupczatkiew. mąki pszennej
-
20 g mąki ziemniaczanej
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki cukru
-
1 szt. cukier wanilinowy
-
1 szt. jajko
-
1 szczypta soli
-
2-3 łyżki sok z cytryny
-
Na wierzch tarty
-
1/2 szklanki lemon curd
-
3/4 szklanki jagód
-
2 białka
-
1/4 szklanki cukru
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Steps
1
Done
|
Przygotować tortownicę 24 cm. z rozpinanym rantem lub wyjmowanym dnem. |
2
Done
|
Przygotowanie ciastaWszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w misie malaksera lub jeśli go nie mamy w misce. |
3
Done
|
Ciastem wylepić tortownicę, widelcem nakłuć dno. |
4
Done
|
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. |
5
Done
|
Piec ciasto przez 15 - 18 min do zrumienienia, powinno być całkowicie upieczone. |
6
Done
|
W międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 min. |
7
Done
|
Na przestudzoną tartę wyłożyć lemon curd, posypać jagodami a na wierzch wyłożyć pianę z białek. |
8
Done
|
7 komentarzy Ukryj
smakowitości! pięknie wygląda!
Karmelitko dziękuję 🙂
mam jagody w lodówce, a ten przepis wydaje się być idealny do wykorzystania ich 🙂
Bardzo polecam, to prawdziwe pyszności 🙂
Świetna ta tarta! *.*
Wygląda smakowicie!
Ale smakowicie wygląda! 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 porywam przepis na ciasto na tartę 🙂