Tarta marzenie, pyszna i lekka o intensywnym cytrynowym smaku z leciusieńką bezową pianką.
Przygotowania można podzielić na dwa etapy.
Wcześniej przygotować ciasto półkruche i trzymać je zamrożone (ja zamrażam ciasto na max 3 dni).
Lemon curd również może kilka dni spędzić w lodówce.
Pieczenie ciasta i suszenie bezy zajmie nieco ponad 1 godz.
Polecam ten deser, jest naprawdę wyjątkowy.

SKŁADNIKI
- SKŁADNIKI CIASTA PÓŁKRUCHEGO
- 120 g zimnego masła
- 200 g mąki krupczatki
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 szt. cukier wanilinowy
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta soli
- 2-3 łyżki sok z cytryny
- NA WIERZCH TARTY
- 1/2 szklanki lemon curd
- 3/4 szklanki jagód
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru
przygotowanie
Przygotować tortownicę 24 cm. z rozpinanym rantem lub wyjmowanym dnem.
Dno tortownicy posmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w misie malaksera lub jeśli go nie mamy w misce.
W malakserze zmiksować do chwili, kiedy powstanie grudkowate ciasto, wtedy wlać sok z cytryny i miksować/siekać (ok. 1 min) do chwili, kiedy z ciasta utworzy się jeden kawałek.
Jeśli nie mamy malaksera wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w średniej wielkości misce i posiekać specjalnym przyrządem lub rozcierać palcami aż powstanie a'la kruszonka, wtedy wlać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto.
Ciastem wylepić tortownicę, widelcem nakłuć dno.
Wstawić do zamrażalnika na min. 30 min. lub max na 3 dni.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Piec ciasto przez 15 - 18 min do zrumienienia, powinno być całkowicie upieczone.
Wyjąć z piekarnika, temperaturę w piecu zmniejszyć do 120 st.C.
Lekko przestudzić tartę.
W międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 min.
Na przestudzoną tartę wyłożyć lemon curd, posypać jagodami a na wierzch wyłożyć pianę z białek.
Wstawić do piekarnika i piec/suszyć przez ok. 20-30 min.
Sprawdzić pod koniec suszenia, czy piana zaczyna być sucha (po prostu dotknąć palcem) jeśli pianka jest klejąca to suszyć jeszcze ok. 10 min dłużej.
Wyjąć tartę i studzić na kuchennej kratce.
Zimną posypać świeżymi jagodami.
7 komentarzy
smakowitości! pięknie wygląda!
Karmelitko dziękuję 🙂
mam jagody w lodówce, a ten przepis wydaje się być idealny do wykorzystania ich 🙂
Bardzo polecam, to prawdziwe pyszności 🙂
Świetna ta tarta! *.*
Wygląda smakowicie!
Ale smakowicie wygląda! 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 porywam przepis na ciasto na tartę 🙂