• Home
  • Bezy
  • Tarta z kremem cytrynowym jagodami i bezową pianką
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tarta z kremem cytrynowym jagodami i bezową pianką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Składniki ciasta półkruchego
120 g zimnego masła
200 g mąki krupczatki ew. mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 szt. cukier wanilinowy
1 szt. jajko
1 szczypta soli
2-3 łyżki sok z cytryny
Na wierzch tarty
1/2 szklanki lemon curd
3/4 szklanki jagód
2 białka
1/4 szklanki cukru

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z kremem cytrynowym jagodami i bezową pianką

Tarta marzenie, pyszna i lekka o intensywnym cytrynowym smaku z leciusieńką bezową pianką. Przygotowania można podzielić na dwa etapy.
Wcześniej przygotować ciasto półkruche i trzymać je zamrożone (ja zamrażam ciasto na max 3 dni). Lemon curd również może kilka dni spędzić w lodówce.
Pieczenie ciasta i suszenie bezy zajmie nieco ponad 1 godz.
Polecam ten deser, jest naprawdę wyjątkowy.

  • Średni

Składniki

  • Składniki ciasta półkruchego

  • Na wierzch tarty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

(Visited 397 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotować tortownicę 24 cm. z rozpinanym rantem lub wyjmowanym dnem.
Dno tortownicy posmarować masłem i oprószyć tartą bułką.

2
Done

Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w misie malaksera lub jeśli go nie mamy w misce.
W malakserze zmiksować do chwili, kiedy powstanie grudkowate ciasto, wtedy wlać sok z cytryny i miksować/siekać (ok. 1 min) do chwili, kiedy z ciasta utworzy się jeden kawałek.
Jeśli nie mamy malaksera wszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w średniej wielkości misce i posiekać specjalnym przyrządem lub rozcierać palcami aż powstanie a'la kruszonka, wtedy wlać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto.

3
Done

Ciastem wylepić tortownicę, widelcem nakłuć dno.
Wstawić do zamrażalnika na min. 30 min. lub max na 3 dni.

4
Done

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. 

5
Done

Piec ciasto przez 15 - 18 min do zrumienienia, powinno być całkowicie upieczone.
Wyjąć z piekarnika, temperaturę w piecu zmniejszyć do 120 st.C.
Lekko przestudzić tartę.

6
Done

W międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 min.

7
Done

Na przestudzoną tartę wyłożyć lemon curd, posypać jagodami a na wierzch wyłożyć pianę z białek.
Wstawić do piekarnika i piec/suszyć przez ok. 20-30 min. Sprawdzić pod koniec suszenia, czy piana zaczyna być sucha (po prostu dotknąć palcem) jeśli pianka jest klejąca to suszyć jeszcze ok. 10 min dłużej.

8
Done

Wyjąć tartę i studzić na kuchennej kratce.
Zimną posypać świeżymi jagodami.

Dorota

Weekendowe Menu
previous
Menu na Weekend cz. 10 – Letnie Pyszności
Wypiekacz do Chleba Opinie
next
Wypiekacz Do Chleba – Domowa Piekarnia
Weekendowe Menu
previous
Menu na Weekend cz. 10 – Letnie Pyszności
Wypiekacz do Chleba Opinie
next
Wypiekacz Do Chleba – Domowa Piekarnia

7 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię