Składniki
Składniki ciasta półkruchego
- 120 g zimnego masła
- 200 g mąki krupczatkiew. mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 szt. cukier wanilinowy
- 1 szt. jajko
- 1 szczypta soli
- 2-3 łyżki sok z cytryny
Na wierzch tarty
- 1/2 szklanki lemon curd
- 3/4 szklanki jagód
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Steps
1 Done | Przygotować tortownicę 24 cm. z rozpinanym rantem lub wyjmowanym dnem. |
2 Done | Przygotowanie ciastaWszystkie składniki (bez soku z cytryny) umieścić w misie malaksera lub jeśli go nie mamy w misce. |
3 Done | Ciastem wylepić tortownicę, widelcem nakłuć dno. |
4 Done | Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. |
5 Done | Piec ciasto przez 15 - 18 min do zrumienienia, powinno być całkowicie upieczone. |
6 Done | W międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 min. |
7 Done | Na przestudzoną tartę wyłożyć lemon curd, posypać jagodami a na wierzch wyłożyć pianę z białek. |
8 Done |
7 komentarzy Ukryj
smakowitości! pięknie wygląda!
Karmelitko dziękuję 🙂
mam jagody w lodówce, a ten przepis wydaje się być idealny do wykorzystania ich 🙂
Bardzo polecam, to prawdziwe pyszności 🙂
Świetna ta tarta! *.*
Wygląda smakowicie!
Ale smakowicie wygląda! 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 porywam przepis na ciasto na tartę 🙂