Ciasto maślane z maślanym lukrem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto maślane z maślanym lukrem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Bardzo maślane ciasto, a na dodatek maślany lukier. Ciasto jest wilgotne i sycące o intensywnym maślanym smaku. Dodatek kwaśnych malin naprawdę doskonale pasuje do bardzo słodkiego lukru.

    Taki lukier robiłam po raz pierwszy i zrobię jeszcze nie raz, do muffinów lub cytrynowego ciasta.
    Przygotowujemy go na chwilę przed wyjęciem ciasta z piekarnika. Nakładamy na jeszcze gorące ciasto, dzięki temu rozpływa się po całej powierzchni równą warstwą.

    Ja piekłam ciasto maślane w niewielkiej, prostokątnej foremce do tart, ale można upiec je w większej, np. kwadratowej , wtedy będzie nieco cieńsze i łatwiej będzie można rozprowadzić na nim lukier maślany.

    To ciasto przygotowuje się błyskawicznie, nie trzeba używać miksera, wystarczą kuchenna rózga i drewniana łyżka. Ciasto pięknie rośnie i nie ma obawy, że opadnie.

    Polecam nie tylko z lukrem maślanym, ale np. z kremem czekoladowym lub posmarowane tylko konfiturami.
    Pyszne na śniadanie lub podwieczorek 🙂

     

     

    Ciasto Maślane z Lukrem Maślanym

    Składniki:

    • 115 g masła roztopionego
    • 1/2 szklanki wody (zimnej)
    • 1/4 szklanki jogurtu greckiego lub śmietany
    • 1 szklanka cukru
    • cukier wanilinowy lub kilka kropli zapachu waniliowego
    • 1 jajko (L)
    • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
    • szczypta soli

    Na lukier maślany:

    • ok. 60 g (1/2 szkl.) masła roztopionego
    • 2 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki mleka 
    • zapach waniliowy 

    Do przybrania:

    • Maliny 
    • Płatki migdałowe 

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

    W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Odstawić.

    W dużej misce wymieszać roztopione masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jogurt i jajko, dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą.

    Do masy maślanej wsypać mąkę i drewnianą łyżką wymieszać, aż powstanie gładkie, lśniące ciasto.

    Ciasto przelać do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką (u mnie 35 cm x 14 cm, ale może być większa).

    Piec ok. 20-25 min do ,,suchego patyczka”.  Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni po ok. 20 min można zmniejszyć temperaturę pieczenia do 150 st.C.

    Pod koniec pieczenia ciasta przygotowujemy lukier maślany.

    Przygotowanie lukru:

    W misce wymieszać masło z cukrem pudrem, mlekiem i zapachem waniliowym. Mieszać do całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Odstawić, ale nie na zbyt długo.

    Wyjąć ciasto i na jeszcze gorącym rozsmarować lukier. Zostawić do wystygnięcia i zastygnięcia lukru.

    Przybrać malinami i płatkami migdałowymi.

    Smacznego 🙂

     

     

     

     

    (Visited 793 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Weekendowe Menu nr.9 – na pierwszy dzień lata i wakacji
    Weekendowe Menu
    next
    Menu na Weekend cz. 10 – Letnie Pyszności
    previous
    Weekendowe Menu nr.9 – na pierwszy dzień lata i wakacji
    Weekendowe Menu
    next
    Menu na Weekend cz. 10 – Letnie Pyszności

    5 komentarzy Ukryj

    Ciasto zrobiłam. Jest dość ciężkie i dość tłuste. Ale smak ma rzeczywiście maślany. Polewy nie robiłam bo ciasto i tak jest słodkie. Mimo wszystko nie żałuję, że wypróbowałam ten przepis.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię