0 0
Jagodzianki z Kruszonką – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jagodzianki z Kruszonką – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyczne jagodzianki z kruszonką. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i puszyste. jagodzianki długo pozostają świeże i pyszne.

Drożdżówki można upiec z czarnych jagód leśnych, lub z borówek amerykańskich.

Polecam 🙂

 

Jagodzianki z Kruszonką

 

Jagodzianki z Kruszonką

  • 400 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 200 ml. ciepłego mleka (25-28 st.C)
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • zapach cytrynowy
  • szczypta soli
  • 500-600 g jagód
  • 1 jajko+1 łyżka wody

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 80 g mąki
  • 70 g cukru
  • zapach cytrynowy
(Visited 4 586 times, 36 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie zaczynu

Do dzbanuszka z ciepłym mlekiem pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki mąki. Zamieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na ok. 10 min do wyrośnięcia.

2
Done

Przygotowanie ciasta:

W misie miksera umieścić pozostałą mąkę i cukier, sól, wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko. Wyrabiać przy pomocy haka do ciasta. Wyrabiamy na średnich obrotach.
Kiedy składniki się połączą dodać zapach i rozpuszczone masło, kontynuować wyrabiani ok. 7-8 min. Powstanie lepkie i dość luźne ciasto.
Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1 godz.

3
Done

Kiedy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę:

Mąkę, masło, cukier i zapach, rękami rozcierać do chwili, kiedy powstaną okruchy. Odstawić, można do lodówki.

4
Done

Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść.
Uformować kulę i podzielić ją na ok. 10 kawałków. Z każdego, małego kawałka ciasta uformować kulkę, ciasto będzie bardzo klejące dlatego można podsypywać je niewielką ilością mąki.
Nie używajmy zbyt dużo mąki, dzięki temu, że ciasto jest tak luźne jagodzianki będą bardzo delikatne i puszyste.

5
Done

Przygotowanie jagodzianek:

Z kulek ciasta formujemy placek, ciasto jest bardzo delikatne dlatego najłatwiej będzie uformować je z pomocą miseczki.
Niewielką miseczkę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto i wylepić nim boki naczynia, do środka włożyć 1-2 łyżki jagód, następnie dokładnie zlepić ciasto. Lekko oprószyć mąką, wyjąć z naczynia, a nadmiar mąki oczyścić pędzlem.

Jagodzianki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,

6
Done

Kiedy wszystkie jagodzianki są gotowe, smarujemy je jajkiem wymieszanym z 1 łyżką wody.
Następnie każdą jagodziankę posypujemy kruszonką.

7
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół

Jagodzianki pieczemy ok. 20 min. do chwili kiedy będą złoto brązowe.

Studzimy je na kuchennej kratce.

Smacznego :)

8
Done

Dorota

Makaron z Tuńczykiem
previous
Makaron z Tuńczykiem – przepis z filmem
Sałata z Polędwicą
next
Sałata z Polędwiczkami Wieprzowymi w Rozmarynie 
Makaron z Tuńczykiem
previous
Makaron z Tuńczykiem – przepis z filmem
Sałata z Polędwicą
next
Sałata z Polędwiczkami Wieprzowymi w Rozmarynie 

6 komentarzy Ukryj

Jedynie wypieki z przepisów Pani Doroty mi wychodzą! To jakiś ewenement, bo najczęściej moje próby z innych blogów kończą się porażką. Jagodzianki wyszły mi obłędne! Słodkie, delikatne , no pycha. Mimo, iż użyłam drożdży w proszku i musiałam jagodzianki dużo dłużej trzymać w piekarniku (ten zbój mnie oszukuje chyba z temperaturą). Zdecydowanie polecam ten przepis, jak i inne z bloga. Dziękuję!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię