Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczne jagodzianki z kruszonką. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i puszyste. jagodzianki długo pozostają świeże i pyszne.
Drożdżówki można upiec z czarnych jagód leśnych, lub z borówek amerykańskich.
Polecam 🙂
Przepisy na wypieki z JAGODAMI
Jagodzianki z Kruszonką
Składniki:
-
400 g mąki pszennej
-
110 g cukru
-
20 g drożdży świeżych
-
200 ml. ciepłego mleka (25-28 st.C)
-
75 g rozpuszczonego masła
-
1 jajko + 1 żółtko
-
zapach cytrynowy
-
szczypta soli
-
500-600 g jagód
-
1 jajko+1 łyżka wody
Kruszonka:
-
50 g masła
-
80 g mąki
-
70 g cukru
-
zapach cytrynowy
Steps
1
Done
|
Przygotowanie zaczynuDo dzbanuszka z ciepłym mlekiem pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki mąki. Zamieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na ok. 10 min do wyrośnięcia. |
2
Done
|
Przygotowanie ciasta:W misie miksera umieścić pozostałą mąkę i cukier, sól, wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko. Wyrabiać przy pomocy haka do ciasta. Wyrabiamy na średnich obrotach. |
3
Done
|
Kiedy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę:Mąkę, masło, cukier i zapach, rękami rozcierać do chwili, kiedy powstaną okruchy. Odstawić, można do lodówki. |
4
Done
|
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść. |
5
Done
|
Przygotowanie jagodzianek:Z kulek ciasta formujemy placek, ciasto jest bardzo delikatne dlatego najłatwiej będzie uformować je z pomocą miseczki. Jagodzianki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, |
6
Done
|
|
7
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dółJagodzianki pieczemy ok. 20 min. do chwili kiedy będą złoto brązowe. Studzimy je na kuchennej kratce. Smacznego :) |
8
Done
|
10 komentarzy Ukryj
Upiekłam, super wyszły, zamiast cukru dodałam połowę ksylitol reszta bez zmian. Przepyszne
Bardzo, bardzo pyszne i mięciukie bułeczki kie
Bardzo się cieszę, ja też je uwielbiam 🙂
Mniam, jak one pysznie wyglądają
Jedynie wypieki z przepisów Pani Doroty mi wychodzą! To jakiś ewenement, bo najczęściej moje próby z innych blogów kończą się porażką. Jagodzianki wyszły mi obłędne! Słodkie, delikatne , no pycha. Mimo, iż użyłam drożdży w proszku i musiałam jagodzianki dużo dłużej trzymać w piekarniku (ten zbój mnie oszukuje chyba z temperaturą). Zdecydowanie polecam ten przepis, jak i inne z bloga. Dziękuję!
Bardzo mi miło czytać takie wiadomości 😀 Dziękuję i ogromnie się cieszę 🙂
Czy moge mrozic te jagodzianki? Jesli tak, to w jaki sposob? A za przepis pieknie dziekuje. Wyszly obledne♥️
Można je zamrozić po całkowitym wystudzeniu, bez lukru i bez posypywania cukrem pudrem. Zimne jagodzianki wkładamy do torebki do mrożenia, najlepiej też ,,usunąć” powietrze. Lub włożyć do plastikowego pojemnika, przełożyć je papierem do pieczenia, żeby się z sobą nie skleiły. Odmrażamy wyjmując z zamrażarki i zostawiając w temperaturze pokojowej na 1 godz. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.C, na ok. 10 min, ale w czasie odświeżania trzeba sprawdzać i znaleźć odpowiedni czas podpiekania 🙂
Piekłam dzis z Pani przepisu przepyszne, z całego serca polecam bardzo pyszne wyszły. Na pewno bede robic z tego przepisu i zachęcam.
Bardzo się cieszę 🙂