Klasyczne jagodzianki z kruszonką. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i puszyste. jagodzianki długo pozostają świeże i pyszne.
Drożdżówki można upiec z czarnych jagód leśnych, lub z borówek amerykańskich.
Przepisy na wypieki z JAGODAMI

SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 200 ml. ciepłego mleka (25-28 st.C)
- 75 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- zapach cytrynowy
- szczypta soli
- 500-600 g jagód
- 1 jajko+1 łyżka wody
- Kruszonka:
- 50 g masła
- 80 g mąki
- 70 g cukru
- zapach cytrynowy
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE ZACZYNU
Do dzbanuszka z ciepłym mlekiem pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki mąki. Zamieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na ok. 10 min do wyrośnięcia.
KIEDY CIASTO WYRASTA PRZYGOTOWUJĘ KRUSZONKĘ
Mąkę, masło, cukier i zapach, rękami rozcierać do chwili, kiedy powstaną okruchy. Odstawić, można do lodówki.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
W misie miksera umieścić pozostałą mąkę i cukier, sól, wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko. Wyrabiać przy pomocy haka do ciasta. Wyrabiamy na średnich obrotach.
Kiedy składniki się połączą dodać zapach i rozpuszczone masło, kontynuować wyrabiani ok. 7-8 min. Powstanie lepkie i dość luźne ciasto.
Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść.
Uformować kulę i podzielić ją na ok. 10 kawałków. Z każdego, małego kawałka ciasta uformować kulkę, ciasto będzie bardzo klejące dlatego można podsypywać je niewielką ilością mąki.
Nie używajmy zbyt dużo mąki, dzięki temu, że ciasto jest tak luźne jagodzianki będą bardzo delikatne i puszyste.
PRZYGOTOWANIE JAGODZIANEK
Z kulek ciasta formujemy placek, ciasto jest bardzo delikatne dlatego najłatwiej będzie uformować je z pomocą miseczki.
Niewielką miseczkę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto i wylepić nim boki naczynia, do środka włożyć 1-2 łyżki jagód, następnie dokładnie zlepić ciasto. Lekko oprószyć mąką, wyjąć z naczynia, a nadmiar mąki oczyścić pędzlem.
Jagodzianki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kiedy wszystkie jagodzianki są gotowe, smarujemy je jajkiem wymieszanym z 1 łyżką wody.
Następnie każdą jagodziankę posypujemy kruszonką.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 180 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Jagodzianki pieczemy ok. 20 min. do chwili kiedy będą złoto brązowe.
Studzimy je na kuchennej kratce.
10 komentarzy
Upiekłam, super wyszły, zamiast cukru dodałam połowę ksylitol reszta bez zmian. Przepyszne
Bardzo, bardzo pyszne i mięciukie bułeczki kie
Bardzo się cieszę, ja też je uwielbiam 🙂
Mniam, jak one pysznie wyglądają
Jedynie wypieki z przepisów Pani Doroty mi wychodzą! To jakiś ewenement, bo najczęściej moje próby z innych blogów kończą się porażką. Jagodzianki wyszły mi obłędne! Słodkie, delikatne , no pycha. Mimo, iż użyłam drożdży w proszku i musiałam jagodzianki dużo dłużej trzymać w piekarniku (ten zbój mnie oszukuje chyba z temperaturą). Zdecydowanie polecam ten przepis, jak i inne z bloga. Dziękuję!
Bardzo mi miło czytać takie wiadomości 😀 Dziękuję i ogromnie się cieszę 🙂
Czy moge mrozic te jagodzianki? Jesli tak, to w jaki sposob? A za przepis pieknie dziekuje. Wyszly obledne♥️
Można je zamrozić po całkowitym wystudzeniu, bez lukru i bez posypywania cukrem pudrem. Zimne jagodzianki wkładamy do torebki do mrożenia, najlepiej też ,,usunąć” powietrze. Lub włożyć do plastikowego pojemnika, przełożyć je papierem do pieczenia, żeby się z sobą nie skleiły. Odmrażamy wyjmując z zamrażarki i zostawiając w temperaturze pokojowej na 1 godz. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st.C, na ok. 10 min, ale w czasie odświeżania trzeba sprawdzać i znaleźć odpowiedni czas podpiekania 🙂
Piekłam dzis z Pani przepisu przepyszne, z całego serca polecam bardzo pyszne wyszły. Na pewno bede robic z tego przepisu i zachęcam.
Bardzo się cieszę 🙂