• Home
  • Indyk
  • Pierś z Indyka w Sosie z Kaparów i Suszonych Pomidorów
0 0
Pierś z Indyka w Sosie z Kaparów i Suszonych Pomidorów

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierś z Indyka w Sosie z Kaparów i Suszonych Pomidorów

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Indyk w sosie z kaparami i suszonymi pomidorami.
Niezwykle łatwy i dość szybki do przygotowania. Danie które nadaje się doskonale na codzienny rodzinny obiad, ale i na świąteczne przyjęcie.

Doskonale się go odgrzewa i przechowuje. Zrobicie go raz, a potem stanie się Twoim daniem popisowym, obiecuję.

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, który zachwyci domowników i gości, ten przepis to doskonały wybór.

 

 

 

 

 

Przepisy na dania z Indyka 

 

 

Moja ulubiona pierś z INDYKA

Indyk to jedno z najzdrowszych mięs, które warto włączyć do swojej diety. Jest bogaty w białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu. Dzięki temu pieczona pierś z indyka to propozycja nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Delikatne mięso indyka świetnie komponuje się z aromatycznym sosem z kaparami i suszonymi pomidorami, tworząc danie pełne smaku, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Przepis na pieczoną pierś z indyka jest prosty, a efekty – zachwycające. Wystarczy odpowiednio doprawić mięso, upiec je na złocisty kolor, a następnie podać z wyrazistym sosem, który podkreśli naturalny smak indyka. Tak przygotowany obiad to gwarancja sukcesu na każdej rodzinnej uroczystości.

 

Dlaczego właśnie INDYK?

Dlaczego warto wybrać pieczonego indyka? Poza jego wartościami odżywczymi, indyk jest również łatwy w przygotowaniu i świetnie sprawdza się w różnorodnych przepisach. Możesz go podawać z ulubionymi dodatkami, a sos z kaparami i suszonymi pomidorami nada mu wyjątkowego charakteru, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

 

Sięgnij po ten przepis na pieczoną pierś z indyka i przekonaj się, jak wspaniale może smakować zdrowy obiad! Idealny na święta, wyjątkowe okazje, a także na codzienny, pełnowartościowy posiłek, który zadowoli całą rodzinę.

 

 

Kanał Kuchnia Doroty 

 

 

 

Pierś z Indyka w Sosie
z Kaparów i Suszonych Pomidorów

 

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka

  • 1 łyżka masła

 

Marynata: 

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej

  • 0,5 łyż płatków chili (lub sproszkowanej chili)

  • ok. 1/4 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 duży ząbek czosnku posiekany drobno

 

Sos:

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • ok. 0,5 szkl. mleka

  • 1 szkl bulionu warzywnego

  • 2 łyżki posiekanych kaprów

  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

  • 1 łyżka natki pietruszki

  • sól, pieprz, 2 ziarna ziela i 1 listek laurowy

 

 

 

(Visited 364 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka myją i osuszam.

Przygotowuję marynatę do mięsa.
W dużej misce łączę wszystkie składniki marynaty, mieszam dokładnie. Powstanie gęsta pasta.

Pierś wkładam do marynaty i obtaczam ją bardzo dokładnie.
Miskę z mięsem przykrywam i wstawiam do lodówki na noc, lub przynajmniej na 2-3h.

2
Done

Piekarnik rozgrzewam do 185 st.C. z termoobiegiem

Z lodówki wyjmuję zamarynowane mięso.
Na patelni rozgrzewam 1-2 łyżki oleju i kiedy jest bardzo gorący obsmażam indyka ze wszystkich stron.
Dobrze jeśli mięso jest zrumienione.

Obsmażoną pierś przekładam do rękawa do pieczenia, wkładam 1 łyżkę masła, wrzątkiem (ok. 0,5 szkl) opłukuję naczynie po marynacie, wlewam do rękawa.

Rękaw zamykam dokładnie, nacinam kilka małych otworków (dzięki temu rękaw nie pęknie w czasie pieczenia).

Wstawiam do piekarnika na 1 h. po upieczeniu wyłączam piekarnik i zostawiam na 5-8 min.
Następnie wyjmuję pierś z piekarnika.

3
Done

Sos z Kaparów i Suszonych Pomidorów

4
Done

Przygotowanie sosu:

W średnim garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam aż się połączą i na malutkim ogniu podsmażam 2 min.
Wlewam partiami mleko i od razu energicznie mieszam, bo sos bardzo szybko gęstnieje.

Ogień powinien być średni, a nie duży, żeby nie spalić sosu.

Podgrzewam sos i kiedy dodam już całe mleko zaczynam dodawać bulion, mieszam (mieszanie jest ważne).
Doprawiam solą, pieprzem, wrzucam liść i ziele angielskie, drobno posiekane kapary i suszone pomidory, mieszam i podgrzewam 6-7 min.

5
Done

Z piekarnika wyjmuję mięso, rozcinam rękaw. ❗️ Ostrożnie w środku jest bardzo gorące powietrze.

Mięso wyjmuję i odkładam, przykrywam folią aluminiową i wkładam do wyłączonego piekarnika, żeby nie stygło.

Sos z rękawa wlewam do garnka z sosem, mieszam i podgrzewam przez chwilę. Próbuję i ew. doprawiam, ale raczej nie jest to konieczne.

6
Done

Indyka kroję w średniej grubości plastry i polewam sosem. Podaję z ziemniakami, kopytkami, pieczonymi ziemniakami lub kaszą.
Polecam gorąco to cudowne, aromatyczne danie.

Smacznego ❗️

Dorota

Paluszki Rybne
previous
Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku
next
Ryż Smażony z Jajkiem
Paluszki Rybne
previous
Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku
next
Ryż Smażony z Jajkiem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here