Mój ukochany ryż smażony z jajkiem. To błyskawiczne i pyszne danie. Jeśli macie ugotowany ryż w lodówce to przygotowanie zajmie Wam dosłownie 10 min.
Ryż jednodniowy
Czyli taki który ugotowaliśmy jednego dnia, noc spędził w lodówce, a danie przygotowujemy dani następnego.
,,Stary” ryż jest zawsze lepszy do przygotowania ryżu smażonego niż ryż świeżo ugotowany, ponieważ starszy ryż jest zwykle bardziej suchy, co pomaga zapobiegać zlepianiu się ryżu i jego papkowatości. Ryż jednodniowy nadaje również smażonemu ryżowi przyjemną, ciągnącą się konsystencję.
Używam jedynie ryżu kupowanego w internecie, nigdy tego z plastikowych torebek.
Ryż kupowany w dużych opakowaniach jest znacznie smaczniejszy, nie rozgotowuje się w czasie gotowania.
Moim ulubionych ryżem jest ryż Tilda, ale każdy inny kupiony w specjalistycznych sklepach będzie równie dobry.
Dobry, prawdziwy ryż zjadziecie również tutaj KLIK
Jajka
Jajka smażone sprawiają, że ryż jest bardziej aromatyczny, wilgotny i po prostu smaczniejszy.
Groszek i marchewka
Te dwa warzywa są po prostu ikoną smażonego ryżu.
Możesz po prostu użyć zamrożonej paczki mieszanki groszku i marchwi lub użyć świeżego groszku i pokroić własną marchewkę.
Możesz go również pominąć, jeśli nie jesteś fanem groszku i marchwi.
Wino ryżowe
Wino ryżowe nadaje smażonemu ryżowi wyjątkowy aromat.
Jest to podstawowy produkt chińskiej spiżarni i gorąco polecam go do smażonego ryżu.
Wino ryżowe kupiłam w internecie, jedna butelka wystarczyła mi na pond rok, a dość często gotuję dania chińskie.
Sos sojowy i sos ostrygowy
Te dwie przyprawy stanowią główną przyprawę do smażonego ryżu.
Obydwa dodają umami na swój własny sposób i nadają ryżowi smak.
Olej sezamowy i zielony szczypior lub dymka
Są to opcjonalne dodatki i aromaty. Wszystkie dodają dodatkowego akcentu temu prostemu ryżowi smażonemu na jajkach, ale można je również pominąć.

SKŁADNIKI
- 4 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1/4 szk sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- ok. 1 łyżki sosu sezamowego
- 2 cebulki dymki lub 2 kawałki grubego szczypioru
- 1 średnia marchewka
- 1/2 szk groszku mrożonego
- można użyć mieszanki mrożonej marchewki z groszkiem, użyłabym 1 szklanki gotowej mieszanki.
przygotowanie
Ryż gotuję zgodnie z zasadą 1 x2 czyli, 1 szklanka suchego ryżu, 2 szklanki wody.
Suchy ryż płuczę do chwili kiedy woda będzie czysta. (Wodą po płukaniu ryżu podlewam kwiaty domowe, bardzo to lubią.)
W średnim garnuszku zagotowuję wodę, dodaję ok. 1/2 łyżeczki soli.
Do gotującej wody wsypuję opłukany ryż. Gotuję na małym ogniu 22-24 min.
Odkrywam garnek i mieszam gorący ryż, aby uwolnić parę. Odstawiam.
Najlepszy ryż do smażenia to taki jednodniowy, dobrze wystudzony.
Na dużej patelni smażę jajecznicę z jajek. Zdejmuję z patelni i odkładam na bok.
Marchewkę kroję w małą kostkę.
Cebulę w kostkę.
Na sporej patelni na oleju podsmażam cebulę, do zeszklenia.
Dodaję marchewkę i groszek, smażę przez 15 min na małym ogniu pod przykryciem.
Następnie wsypuję ryż i jajecznicę, mieszam dokładnie.
Dodaję przyprawy sos sojowy, wino ryżowe, sos ostrygowy i olej sezamowy, mieszam dokładnie, podsmażam całość pod przykryciem 5 min.
Na koniec ryż posypuję posiekaną dymką lub szczypiorem.
Podaję na gorąco jako dodatek do mięs, lub jako samodzielne danie.
Przepisy na dania z RYŻ-em