Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Mój ukochany ryż smażony z jajkiem. To błyskawiczne i pyszne danie. Jeśli macie ugotowany ryż w lodówce to przygotowanie zajmie Wam dosłownie 10 min.
Ryż jednodniowy
Czyli taki który ugotowaliśmy jednego dnia, noc spędził w lodówce, a danie przygotowujemy dani następnego.
,,Stary” ryż jest zawsze lepszy do przygotowania ryżu smażonego niż ryż świeżo ugotowany, ponieważ starszy ryż jest zwykle bardziej suchy, co pomaga zapobiegać zlepianiu się ryżu i jego papkowatości. Ryż jednodniowy nadaje również smażonemu ryżowi przyjemną, ciągnącą się konsystencję.
Używam jedynie ryżu kupowanego w internecie, nigdy tego z plastikowych torebek.
Ryż kupowany w dużych opakowaniach jest znacznie smaczniejszy, nie rozgotowuje się w czasie gotowania.
Moim ulubionych ryżem jest ryż Tilda, ale każdy inny kupiony w specjalistycznych sklepach będzie równie dobry.
Dobry, prawdziwy ryż zjadziecie również tutaj KLIK
Jajka
Jajka smażone sprawiają, że ryż jest bardziej aromatyczny, wilgotny i po prostu smaczniejszy.
Groszek i marchewka
Te dwa warzywa są po prostu ikoną smażonego ryżu.
Możesz po prostu użyć zamrożonej paczki mieszanki groszku i marchwi lub użyć świeżego groszku i pokroić własną marchewkę.
Możesz go również pominąć, jeśli nie jesteś fanem groszku i marchwi.
Wino ryżowe
Wino ryżowe nadaje smażonemu ryżowi wyjątkowy aromat.
Jest to podstawowy produkt chińskiej spiżarni i gorąco polecam go do smażonego ryżu.
Wino ryżowe kupiłam w internecie, jedna butelka wystarczyła mi na pond rok, a dość często gotuję dania chińskie.
Sos sojowy i sos ostrygowy
Te dwie przyprawy stanowią główną przyprawę do smażonego ryżu.
Obydwa dodają umami na swój własny sposób i nadają ryżowi smak.
Olej sezamowy i zielony szczypior lub dymka
Są to opcjonalne dodatki i aromaty. Wszystkie dodają dodatkowego akcentu temu prostemu ryżowi smażonemu na jajkach, ale można je również pominąć.
Ryż Smażony z Jajkiem
Składniki:
-
4 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
-
2 jajka
-
1 cebula
-
2 łyżki wina ryżowego
-
1/4 szk sosu sojowego
-
2 łyżki sosu ostrygowego
-
ok. 1 łyżki sosu sezamowego
-
2 cebulki dymki lub 2 kawałki grubego szczypioru
-
1 średnia marchewka
-
1/2 szk groszku mrożonego
-
można użyć mieszanki mrożonej marchewki z groszkiem, użyłabym 1 szklanki gotowej mieszanki.
Przepisy na dania z
RYŻ-em
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Ryż gotuję zgodnie z zasadą 1 x2 czyli, 1 szklanka suchego ryżu, 2 szklanki wody. W średnim garnuszku zagotowuję wodę, dodaję ok. 1/2 łyżeczki soli. Odkrywam garnek i mieszam gorący ryż, aby uwolnić parę. Odstawiam. Najlepszy ryż do smażenia to taki jednodniowy, dobrze wystudzony. |
2
Done
|
Na dużej patelni smażę jajecznicę z jajek. Zdejmuję z patelni i odkładam na bok. |
3
Done
|
Na sporej patelni na oleju podsmażam cebulę, do zeszklenia. Następnie wsypuję ryż i jajecznicę, mieszam dokładnie. Dodaję przyprawy sos sojowy, wino ryżowe, sos ostrygowy i olej sezamowy, mieszam dokładnie, podsmażam całość pod przykryciem 5 min. |
4
Done
|
Na koniec ryż posypuję posiekaną dymką lub szczypiorem. Podaję na gorąco jako dodatek do mięs, lub jako samodzielne danie. |
5
Done
|