0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto Drożdżowe z Jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Drożdżowe z Jabłkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Pyszne jesienne ciasto. Pachnie jabłkami i cynamonem, długo zachowuje świeżość.

Doskonałe ze szklanką mleka lub filiżanką kawy na śniadanie lub podwieczorek.

Polecam 🙂

 

Drożdżówka z Jabłkami

 

Drożdżowe z Jabłkami

Składniki:

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka (25-28st.C)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 375 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka

Ponadto:

  • 2 średnie jabłka (ok. 500 g)
  • 3-4 śliwki (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
(Visited 116 times, 6 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Zaczyn:
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać.
Naczynie przykryć o odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 min.

2
Done

Ciasto:

Do misy miksera wsypać mąkę, dodać pozostały cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto przy pomocy haka, na średnich obrotach przez 2-3 min. Następnie wlać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać ok. 5-6 min, do chwili kiedy ciasto będzie gładkie.

Wyłączyć mikser, przykryć misę z ciastem i odstawić w cieĻe i nieprzewiewne miejsce na ok. 60 min.
Ciasto powinno podwoić objętość.

3
Done

Owoce:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski.
Śliwki, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Włożyć do miski z jabłkami.
Do owoców dodać cukier brązowy i cynamon, dokładnie wymieszać. Odstawić.

4
Done

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę.
Rozwałkować na prostokąt (u mnie ok. 30x20 cm.). Na ciasto wyłożyć owoce, wyrównać.
Ciasto pociąć na 5-6 równych pasów. Każdy z pasków zwinąć w rulon, włożyć do foremki.

Foremka lub keksówka posmarowana masłem i oprószona tartą bułką (u mnie 15x25 cm, może być nieco większa).

Ciasto przykryć i odstawić na czas nagrzewania piekarnika.

5
Done

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.

Ciasto piec 35-40 min, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto studzić na kuchennej kratce. Kiedy przestygnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Przed podaniem można polukrować.
Smacznego :)

6
Done

Dorota

Kapuśniak z Fasolą
previous
Zupa Kapuśniak z Fasolą – Pyszny
Golonka z Chrupiącą skórką
next
Golonka Pieczona z chrupiącą skórką
Kapuśniak z Fasolą
previous
Zupa Kapuśniak z Fasolą – Pyszny
Golonka z Chrupiącą skórką
next
Golonka Pieczona z chrupiącą skórką

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię