Pyszne jesienne ciasto. Pachnie jabłkami i cynamonem, długo zachowuje świeżość.
Doskonałe ze szklanką mleka lub filiżanką kawy na śniadanie lub podwieczorek.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki ciepłego mleka (25-28st.C)
- 30 g świeżych drożdży
- 375 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- Ponadto:
- 2 średnie jabłka (ok. 500 g)
- 3-4 śliwki (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
przygotowanie
Zaczyn:
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać.
Naczynie przykryć o odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 min.
CIASTO:
Do misy miksera wsypać mąkę, dodać pozostały cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto przy pomocy haka, na średnich obrotach przez 2-3 min. Następnie wlać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać ok. 5-6 min, do chwili kiedy ciasto będzie gładkie.
Wyłączyć mikser, przykryć misę z ciastem i odstawić w cieĻe i nieprzewiewne miejsce na ok. 60 min.
Ciasto powinno podwoić objętość.
OWOCE:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski.
Śliwki, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Włożyć do miski z jabłkami.
Do owoców dodać cukier brązowy i cynamon, dokładnie wymieszać. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę.
Rozwałkować na prostokąt (u mnie ok. 30x20 cm.). Na ciasto wyłożyć owoce, wyrównać.
Ciasto pociąć na 5-6 równych pasów. Każdy z pasków zwinąć w rulon, włożyć do foremki.
Foremka lub keksówka posmarowana masłem i oprószona tartą bułką (u mnie 15x25 cm, może być nieco większa).
Ciasto przykryć i odstawić na czas nagrzewania piekarnika.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Ciasto piec 35-40 min, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzić na kuchennej kratce. Kiedy przestygnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przed podaniem można polukrować.