• Home
  • Filmy
  • Golonka Pieczona z chrupiącą skórką
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Golonka Pieczona z chrupiącą skórką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Golonka Pieczona z chrupiącą skórką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Pyszna, rozpływająca się w ustach pieczona GOLONKA. Skórka w tym przepisie jest pięknie przyrumieniona i chrupiąca.

 

Golonka Pieczona

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe (ok. 600 g)

Na solankę:

  • 3 l. wrzątku
  • 300 g soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 9 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 duży ząbek czosnku

Ponadto:

  • 2 łyżki musztardy Dijone
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 średnia cebula
  • ok 1 szklanki bulionu
(Visited 200 times, 43 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania solanki:

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, liści laurowych, pieprzem i zielem angielskim. Gotować pod przykryciem 5-7 min. Wystudzić solankę.
Można również zagotować przprawy w mniejszej ilości wody, a następnie uzupełnić wodą zimną, żeyb nie czekać długo na wystudzenie solanki.

2
Done

Golonki umyć, skórę nakłuć ostrym końcem noża.
Golonki włożyć do ziemnej solanki, przykryć, odstawić na noc do lodówki.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 185 st.C. z termoobiegiem

Golonkę wyjąć z solanki, osuszyć. Posmarować musztardą Dijone.
W naczyniu żaroodpornym lub brytfance na dno położyć pokrojoną w plastry cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, na wierzch położyć golonki, zalać bulionem tak, aby sięgał do 3-5 cm. Naczynie szczelnie przykryć przykrywą lub folią aluminiową.

4
Done

Golonki piec 2,5 godz.
Na 30 min przed końcem odkryć naczynie i piec mięso odkryte, dzięki temu skóra ładnie się zrumieni i będzie chrupiąca.

Upieczone golonki wyjąć i na 5 min odstawić, żeby odpoczęła.

Podajemy z dodatkiem pieczywa i musztardy.
Smacznego :)

5
Done

Dorota

Ciasto Drożdżowe
previous
Ciasto Drożdżowe z Jabłkami
Ciasto Drożdżowe
previous
Ciasto Drożdżowe z Jabłkami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię