Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna, rozpływająca się w ustach pieczona GOLONKA. Skórka w tym przepisie jest pięknie przyrumieniona i chrupiąca.
Golonka Pieczona
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe (ok. 600 g)
Na solankę:
- 3 l. wrzątku
- 300 g soli
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 9 ziaren pieprzu czarnego
- 1 duży ząbek czosnku
Ponadto:
- 2 łyżki musztardy Dijone
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 średnia cebula
- ok 1 szklanki bulionu
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania solanki:W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, liści laurowych, pieprzem i zielem angielskim. Gotować pod przykryciem 5-7 min. Wystudzić solankę. |
2
Done
|
Golonki umyć, skórę nakłuć ostrym końcem noża. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 185 st.C. z termoobiegiemGolonkę wyjąć z solanki, osuszyć. Posmarować musztardą Dijone. |
4
Done
|
Golonki piec 2,5 godz. Upieczone golonki wyjąć i na 5 min odstawić, żeby odpoczęła. Podajemy z dodatkiem pieczywa i musztardy. |
5
Done
|