Puszyste, delikatne i pachnące cynamonem. Bułeczki, które cudownym zapachem wypełnią cały dom, będzie je robić bardzo często, zapewniam.
Co zrobić, kiedy rano temperatura mrozi kałuże? Kiedy cała rodzina zostaje w domu we wtorkowy poranek?
Kiedy co godzinę ktoś przychodzi sprawdzić, czy obiad już się gotuje, deser jest zaplanowany, a drugie śniadanie stoi na stole 🙂
Mówiąc krótko i szczerze, w naszym domu panuje czyste szaleństwo.
Tadek ma szkole online, mój mąż pracuje również on linę i tylko ja staram się nie zmieniać niczego w mojej pracy, czyli znaleźć dla siebie miejsce w kuchni.
Dzisiaj postanowiłam upiec coś pachnącego, słodkiego oczywiście tez, ale najważniejszy był zapach.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki ciepłego mleka (ok. 150 ml.) (25-28st.C)
- 30 g świeżych drożdży
- 375 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- skórka otarta z małej cytryny
- Cukier cynamonowy:
- 50 - 60 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki cynamonu (10g)
- Krem
- 50 g miękkiego masła
- ok. 150 g mascarpone
- 60 g cukru pudru
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE ZACZYNU:
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać.
Naczynie przykryć o odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 min.
Do misy miksera wsypać mąkę, dodać pozostały cukier, skórkę cytrynową zetrzeć na drobnej tarce, jajka i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiać ciasto przy pomocy haka, na średnich obrotach przez 2-3 min. Następnie wlać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać ok. 5-6 min, do chwili kiedy ciasto będzie gładkie.
Wyłączyć mikser, przykryć misę z ciastem i odstawić w cieĻe i nieprzewiewne miejsce na ok. 60 min.
Ciasto powinno podwoić objętość.
CUKIER CYNAMONOWY:
Cukier, cukier wanilinowy i cynamon połączyć i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat.
Rozwałkować na prostokąt (u mnie ok. 35x25 cm.).
Ciasto można lekko rozciągnąć rękami.
Ciasto posypujemy równą warstwą cukru cynamonowego.
Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku.
Rulon powinien być zwinięty dokładnie, ale niezbyt ścisło.
Końcówki rulonu odcinamy, a następnie kroimy rulon na możliwie równe kawałki, ok. 9-12-15 kawałków.
Grubość zależy od nas, u mnie 15, ale może być oczywiście mniej, a wtedy bułeczki będą grubsze i bardziej puszyste po upieczeniu.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, u mnie
Kawałki ciasta układamy w odstępach (ciasto w czasie pieczenia bardzo rośnie).
Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 mi do podrośnięcia.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 185 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
W czasie kiedy nagrzewa się piekarnik przygotowujemy krem z serka mascarpone.
Masło (powinno być bardzo miękkie) miksujemy na wysokich obrotach tak długo, aż będzie puszyste i prawie białe. Dodajemy do masła serek mascarpone i ponownie miksujemy bardzo dokładnie.
Na koniec wsypujemy cukier i znowu miksujemy, obroty powinny być wysokie. Od czasu do czasu wyłączamy mikser i czyścimy ścianki misy.
Miksujemy krem do chwili kiedy będzie bardzo puszysty. Odstawiamy.
Bułeczki odkrywamy i smarujemy roztopionym masłem.
Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy 25-30 min (w zależności od grubości, ja piekłam 25 min.).
Upieczone wyjmujemy i odstawiamy na 2-3 min., a następnie jeszcze gorące smarujemy kremem. krem się rozpuści i wsiąknie w bułeczki.
Po 20 min, wyjmujemy je z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Można podawać lekko ciepłe.