0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Bułeczki Cynamonowe – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bułeczki Cynamonowe – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Co zrobić, kiedy rano temperatura mrozi kałuże? Kiedy cała rodzina zostaje w domu we wtorkowy poranek? Kiedy co godzinę ktoś przychodzi sprawdzić, czy obiad już się gotuje, deser jest zaplanowany, a drugie śniadanie stoi na stole 🙂

Mówiąc krótko i szczerze, w naszym domu panuje czyste szaleństwo.

Tadek ma szkole online, mój mąż pracuje również on linę i tylko ja staram się nie zmieniać niczego w mojej pracy, czyli znaleźć dla siebie miejsce w kuchni.

Dzisiaj postanowiłam upiec coś pachnącego, słodkiego oczywiście tez, ale najważniejszy był zapach.

 

Polecam 🙂

 

Bułeczki Cynamonowe z Kremem

 

Bułeczki Cynamonowe – Cynnamon Rolls

Składniki:

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka (ok. 150 ml.) (25-28st.C)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 375 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • skórka otarta z małej cytryny

Cukier cynamonowy:

  • 50 – 60 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki cynamonu (10g)

Krem

  • 50 g miękkiego masła
  • ok. 150 g maskarpone
  • 60 g cukru pudru
(Visited 1 286 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie zaczynu:

Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać.
Naczynie przykryć o odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 min.

2
Done

Do misy miksera wsypać mąkę, dodać pozostały cukier, skórkę cytrynową zetrzeć na drobnej tarce, jajka i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiać ciasto przy pomocy haka, na średnich obrotach przez 2-3 min. Następnie wlać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać ok. 5-6 min, do chwili kiedy ciasto będzie gładkie.

Wyłączyć mikser, przykryć misę z ciastem i odstawić w cieĻe i nieprzewiewne miejsce na ok. 60 min.
Ciasto powinno podwoić objętość.

3
Done

Cukier cynamonowy:

Cukier, cukier wanilinowy i cynamon połączyć i dokładnie wymieszać. Odstawić.

4
Done

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat.
Rozwałkować na prostokąt (u mnie ok. 35x25 cm.).
Ciasto można lekko rozciągnąć rękami.

Ciasto posypujemy równą warstwą cukru cynamonowego.
Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku.
Rulon powinien być zwinięty dokładnie, ale niezbyt ścisło.

Końcówki rulonu odcinamy, a następnie kroimy rulon na możliwie równe kawałki, ok. 9-12-15 kawałków. Grubość zależy od nas, u mnie 15, ale może być oczywiście mniej, a wtedy bułeczki będą grubsze i bardziej puszyste po upieczeniu.

5
Done

Formę wykładamy papierem do pieczenia, u mnie
Kawałki ciasta układamy w odstępach (ciasto w czasie pieczenia bardzo rośnie).
Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 mi do podrośnięcia.

6
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 185 st.C. grzałki góra/dół

W czasie kiedy nagrzewa się piekarnik przygotowujemy krem z serka mascarpone.

Masło (powinno być bardzo miękkie) miksujemy na wysokich obrotach tak długo, aż będzie puszyste i prawie białe. Dodajemy do masła serek maskarpone i ponownie miksujemy bardzo dokładnie.
na koniec wsypujemy cukier i znowu miksujemy, obroty powinny być wysokie. Od czasu do czasu wyłączamy mikser i czyścimy ścianki misy.
Miksujemy krem do chwili kiedy będzie bardzo puszysty. Odstawiamy.

7
Done

Bułeczki odkrywamy i smarujemy roztopionym masłem.

Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy 25-30 min (w zależności od grubości, ja piekłam 25 min.).

Upieczone wyjmujemy i odstawiamy n a2-3 min., a następnie jeszcze gorące smarujemy kremem. krem się rozpuści i wsiąknie w bułeczki.
Po 20 min, wyjmujemy je z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Można podawać lekko ciepłe.

Smacznego :)

8
Done

Dorota

Golonka z Chrupiącą skórką
previous
Golonka Pieczona z chrupiącą skórką
next
Polędwiczki Wieprzowe w Rozmarynie
Golonka z Chrupiącą skórką
previous
Golonka Pieczona z chrupiącą skórką
next
Polędwiczki Wieprzowe w Rozmarynie

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię