Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Co zrobić, kiedy rano temperatura mrozi kałuże? Kiedy cała rodzina zostaje w domu we wtorkowy poranek? Kiedy co godzinę ktoś przychodzi sprawdzić, czy obiad już się gotuje, deser jest zaplanowany, a drugie śniadanie stoi na stole 🙂
Mówiąc krótko i szczerze, w naszym domu panuje czyste szaleństwo.
Tadek ma szkole online, mój mąż pracuje również on linę i tylko ja staram się nie zmieniać niczego w mojej pracy, czyli znaleźć dla siebie miejsce w kuchni.
Dzisiaj postanowiłam upiec coś pachnącego, słodkiego oczywiście tez, ale najważniejszy był zapach.
Polecam 🙂
Bułeczki Cynamonowe – Cynnamon Rolls
Składniki:
- 0,5 szklanki ciepłego mleka (ok. 150 ml.) (25-28st.C)
- 30 g świeżych drożdży
- 375 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- skórka otarta z małej cytryny
Cukier cynamonowy:
- 50 – 60 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki cynamonu (10g)
Krem
- 50 g miękkiego masła
- ok. 150 g maskarpone
- 60 g cukru pudru
Steps
1 Done | Przygotowanie zaczynu:Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać. |
2 Done | Do misy miksera wsypać mąkę, dodać pozostały cukier, skórkę cytrynową zetrzeć na drobnej tarce, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyłączyć mikser, przykryć misę z ciastem i odstawić w cieĻe i nieprzewiewne miejsce na ok. 60 min. |
3 Done | Cukier cynamonowy:Cukier, cukier wanilinowy i cynamon połączyć i dokładnie wymieszać. Odstawić. |
4 Done | Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Ciasto posypujemy równą warstwą cukru cynamonowego. Końcówki rulonu odcinamy, a następnie kroimy rulon na możliwie równe kawałki, ok. 9-12-15 kawałków. Grubość zależy od nas, u mnie 15, ale może być oczywiście mniej, a wtedy bułeczki będą grubsze i bardziej puszyste po upieczeniu. |
5 Done | Formę wykładamy papierem do pieczenia, u mnie |
6 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 185 st.C. grzałki góra/dółW czasie kiedy nagrzewa się piekarnik przygotowujemy krem z serka mascarpone. Masło (powinno być bardzo miękkie) miksujemy na wysokich obrotach tak długo, aż będzie puszyste i prawie białe. Dodajemy do masła serek maskarpone i ponownie miksujemy bardzo dokładnie. |
7 Done | Bułeczki odkrywamy i smarujemy roztopionym masłem. Wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy 25-30 min (w zależności od grubości, ja piekłam 25 min.). Upieczone wyjmujemy i odstawiamy n a2-3 min., a następnie jeszcze gorące smarujemy kremem. krem się rozpuści i wsiąknie w bułeczki. Smacznego :) |
8 Done |