Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Polędwiczki wieprzowe w rozmarynie to absolutnie błyskawiczne danie. Czas przygotowania i smażenia, zajmie nie więcej niż 20 min.
Można przygotować ją na grillu tradycyjnym, wtedy kawałki mięsa należy nakłuwać na patyczki do szaszłyków.
Ale można je zrobić również na patelni grillowej.
Polecam, to jedno z aszych ulubionych dań grillowych.
Więcej pomysłów na potrawy z grilla znajdziecie w magazynie ,,Czas na grillowanie”
POLĘDWICZKI W ROZMARYNIE
Składniki dla 2 dorosłych osób:
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki suszonego i 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
- 1 ząbek czosnku (mały)
- Pieprz
- Sól
Sposób przygotowania:
W szklanym naczyniu przygotować marynatę do mięsa. Połączyć, oliwę z rozmarynem, pieprzem solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Polędwicę oczyścić ze ścięgien, pokroić na ukośnie, 2 cm kawałki. Lekko rozklepać nożem.
Polędwicę dokładnie obtoczyć w marynacie, można pozostawić mięso na kilka godzin lub całą noc, ale nie jest to konieczne.
Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą płaską.
Na gorącą patelnię, kładziemy kawałki mięsa i smażyć po ok. 2-3 min., z każdej strony. Zbyt długo smażone polędwica, robi się twarda i niesmaczna, dlatego smażymy mięso krótko w wysokiej temperaturze.
Podajemy od razu, gorące polędwiczki ze świeżą bagietką, pieczonymi ziemniakami lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
6 komentarzy Ukryj
fantastyczne zdjęcia i bardzo apetyczne mięsko
Czasem robię podobna polędwiczkę. Śliczne zdjęcia, apetyczne.
uwielbiam polędwiczki, za to jak smakują i za to, że trudno zepsuć danie z nich wykonane.
polędwiczki i rozmaryn, ahhh brzmi pysznie !
Zapach świeżego rozmarynu rozkłada mnie na łopatki. prosty, szybki przepis na pyszne zawsze udane mięso. Dziękuję.
Pychotka! Nawet mi, bardzo początkującej kucharce wyszło świetnie! 🙂