0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kapuśniak z Fasolą – Pyszny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kapuśniak z Fasolą – Pyszny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny i sycący Kapuśniak z Fasolą, to właściwie zupa, ale możemy ją potraktować jak danie jednogarnkowe. Jest gęsta, aromatyczna i kwaśna. Doskonale smakuje odgrzewana, najsmaczniejsza jest w dzień po ugotowaniu. Można ją zamrozić, można przechowywać w lodówce do 3 dni, jeśli oczywiście nie zjecie jej szybciej.

Ten kapuśniak to tradycyjna polska zupa, jadali ją polscy chłopi bo dodawała siły i cudownie rozgrzewała. Po dużej porcji kapuśniaku z fasolą, poczujecie się doskonale i nawet nie ma zbyt wielu skutków ubocznych po fasoli i kapuście. Ja do kapuśniaku z fasolą dodaję sporo majeranku, a to on łagodzi wzdęcia.

Ważne, ziemniaki i wszystkie warzywa muszą trafić do zupy przed dodaniem kapusty w kwaśnej wodzie warzywa się nie dogotowują i zostają twarde. Ta sama zasada obowiązuje przy wszystkich kwaśnych potrawach, przy ogórkowej również.

Polecam, kapuśniak jest pyszny 🙂

 

zupa

Kapuśniak z Fasolą

Składniki na ok. 6 l. zupy

  • ok. 200-300 g szpondru wołowego
  • 1-2 podudzia z kurczaka
  • 200 g wędzonego boczku chudego
  • 3 średnie listki laurowe
  • 7-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4-5 ziaren Ziela Angielskiego
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/2 pora
  • kawałek selera (ok. 1/4 średniego)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 – 250 g namoczonej przez noc fasoli Jaś
  • ok. 250 g kapusty kiszonej
  • 3 łyżki majeranku

Sposób przygotowania kapuśniaku z fasolą:

Wieczorem do dużej miski włożyć fasolę, zalać ją zimną wodę, tak aby woda sięgała ok 5-6 cm ponad fasolę. Odstawić na noc do nasiąknięcia.

Do dużego garnka włożyć mięso wołowe, kurczaka i boczek zalać zimną wodą do wysokości ok. 2/3 garnka. Zagotować, kiedy na wodzie pojawią się szumowiny, dokładnie zebrać je łyżką i wyrzucić. Do garnka dodać przyprawy, ziele, liście laurowe, pieprz i sól. Zagotować, zmniejszyć płomień pod garnkiem, przykryć i gotować ok. 30 min.

W międzyczasie obrać warzywa i pokroić w średnią kostkę (marchewkę, pietruszkę, pora,
i ziemniaki). Ziemniaki odłożyć do osobnej miseczki z wodą, dodajemy je pod koniec gotowania,
ale przed kapustą.

Do garnka z mięsem wrzucić fasolę i gotować 10 min, następnie dodać pozostałe warzywa (bez ziemniaków), gotować ok. 10 min, sprawdzić widelcem, kiedy marchewka jest średnio twarda wrzucić do garnka ziemniaki, gotować kolejne 10 min. Wsypać majeranek, zamieszać,

Wyjąć z garnka wędzony boczek i kurczaka (zupa cały czas gotuje się na małym ogniu). Boczek pokroić w niewielką kostkę i dodać do zupy (tłuszcz wyrzucić, będzie mięciutki i łatwo odzieli
się od mięsa, kurczaka odłożyć).

Kapustę kiszoną pokroić z grubsza, dodać do zupy, kiedy ziemniaki są już miękkie. Zamieszać całość
i gotować jeszcze ok. 5-7 min. na małym ogniu pod przykryciem.
Wyłączyć gaz pod zupą i zostawić na 10 min pod przykryciem.

Podawać posypaną natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego 🙂

  • kapusniak-z-fasola
  • Domowy Kapuśniak z Fasolą
(Visited 2 008 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Kurczak Garam Masala
Ciastka Owsiane
next
Ciastka Owsiane z Bakaliami
previous
Kurczak Garam Masala
Ciastka Owsiane
next
Ciastka Owsiane z Bakaliami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię