Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny i sycący Kapuśniak z Fasolą, to właściwie zupa, ale możemy ją potraktować jak danie jednogarnkowe. Jest gęsta, aromatyczna i kwaśna. Doskonale smakuje odgrzewana, najsmaczniejsza jest w dzień po ugotowaniu. Można ją zamrozić, można przechowywać w lodówce do 3 dni, jeśli oczywiście nie zjecie jej szybciej.
Ten kapuśniak to tradycyjna polska zupa, jadali ją polscy chłopi bo dodawała siły i cudownie rozgrzewała. Po dużej porcji kapuśniaku z fasolą, poczujecie się doskonale i nawet nie ma zbyt wielu skutków ubocznych po fasoli i kapuście. Ja do kapuśniaku z fasolą dodaję sporo majeranku, a to on łagodzi wzdęcia.
Ważne, ziemniaki i wszystkie warzywa muszą trafić do zupy przed dodaniem kapusty w kwaśnej wodzie warzywa się nie dogotowują i zostają twarde. Ta sama zasada obowiązuje przy wszystkich kwaśnych potrawach, przy ogórkowej również.
Polecam, kapuśniak jest pyszny 🙂
Kapuśniak z Fasolą
Składniki na ok. 6 l. zupy
- ok. 200-300 g szpondru wołowego
- 1-2 podudzia z kurczaka
- 200 g wędzonego boczku chudego
- 3 średnie listki laurowe
- 7-8 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 4-5 ziaren Ziela Angielskiego
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1/2 pora
- kawałek selera (ok. 1/4 średniego)
- 3 średnie ziemniaki
- 200 – 250 g namoczonej przez noc fasoli Jaś
- ok. 250 g kapusty kiszonej
- 3 łyżki majeranku
Sposób przygotowania kapuśniaku z fasolą:
Wieczorem do dużej miski włożyć fasolę, zalać ją zimną wodę, tak aby woda sięgała ok 5-6 cm ponad fasolę. Odstawić na noc do nasiąknięcia.
Do dużego garnka włożyć mięso wołowe, kurczaka i boczek zalać zimną wodą do wysokości ok. 2/3 garnka. Zagotować, kiedy na wodzie pojawią się szumowiny, dokładnie zebrać je łyżką i wyrzucić. Do garnka dodać przyprawy, ziele, liście laurowe, pieprz i sól. Zagotować, zmniejszyć płomień pod garnkiem, przykryć i gotować ok. 30 min.
W międzyczasie obrać warzywa i pokroić w średnią kostkę (marchewkę, pietruszkę, pora,
i ziemniaki). Ziemniaki odłożyć do osobnej miseczki z wodą, dodajemy je pod koniec gotowania,
ale przed kapustą.
Do garnka z mięsem wrzucić fasolę i gotować 10 min, następnie dodać pozostałe warzywa (bez ziemniaków), gotować ok. 10 min, sprawdzić widelcem, kiedy marchewka jest średnio twarda wrzucić do garnka ziemniaki, gotować kolejne 10 min. Wsypać majeranek, zamieszać,
Wyjąć z garnka wędzony boczek i kurczaka (zupa cały czas gotuje się na małym ogniu). Boczek pokroić w niewielką kostkę i dodać do zupy (tłuszcz wyrzucić, będzie mięciutki i łatwo odzieli
się od mięsa, kurczaka odłożyć).
Kapustę kiszoną pokroić z grubsza, dodać do zupy, kiedy ziemniaki są już miękkie. Zamieszać całość
i gotować jeszcze ok. 5-7 min. na małym ogniu pod przykryciem.
Wyłączyć gaz pod zupą i zostawić na 10 min pod przykryciem.
Podawać posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Dosłownie perfekcyjna zupa:) Uwielbiam ją! Muszę przetestować ten majeranek, bo nie miałam pojęcia, że ma takie działanie;)