Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny domowy kebab z kurczaka. Do przygotowania kebabu można użyć innych części kurczaka, np. podudzi bez kości i skóry. My najbardziej lubimy jednak piersi.
Jako stojak do nakłuwania mięsa wykorzystałam ziemniak i Wam również polecam go zamiast cebuli. Z cebulą mam nie najlepsze wspomnienia, bo w trakcie pieczenia cebula bardzo mięknie i istnieje obawa,
że cała konstrukcja się przewróci. Ziemniak i to duży na pewno wytrzyma taką konstrukcję z ok. kilograma mięsa.
Kebab można podawać z domowymi frytkami, lub zawinięty w domową tortillę lub chlebek nuun.
Jako dodatek doskonale smakuje sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól i pieprz) prosty, łatwy i pyszny dodatek do kebabów.
Polecam 🙂
Domowy Kebab z Kurczaka
Składniki:
- ok. 1 kg piersi z kurczaka
- 1 duży ziemniak
- 3 patyczki do szaszłyków (drewniane)
Na marynatę:
- 250 g jogurtu greckiego
- 1,5 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) (7,5 g)
- 1,5 łyżeczka mielonej kolendry (7,5)
- 1 łyżeczka chili (5g)
- 1 łyżka papryki słodkiej (10g)
- 1 szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu (5g)
- 1 łyżeczka czosnku (5g)
- 2 łyżeczki soli (10g)
- sok z 0,5 cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (50 g)
Steps
1
Done
|
Przygotowanie marynaty: |
2
Done
|
Kurczaka myjemy, oczyszczamy. Mięso obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 1-2 godz, lub na całą noc do lodówki. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 185 st.C. z termoobiegiemZ ziemniaka zrobimy podstawę do kebaba. Powinien być maksymalnie duży. |
4
Done
|
Na ,,stojak" z ziemniaka nadziewamy plastry mięsa, jeden na drugi, dość ścisło. Kebab wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60-70 min., w połowie pieczenia zdejmujemy folię. Kebab wyjmujemy i odstawiamy na 5 min, żeby przestygł, następnie okrawamy ostrym nożem. Smacznego :) |
5
Done
|