0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kebab z Kurczaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kebab z Kurczaka

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

 

Pyszny domowy kebab z kurczaka. Do przygotowania kebabu można użyć innych części kurczaka, np. podudzi bez kości i skóry. My najbardziej lubimy jednak piersi.

Jako stojak do nakłuwania mięsa wykorzystałam ziemniak i Wam również polecam go zamiast cebuli. Z cebulą mam nie najlepsze wspomnienia, bo w trakcie pieczenia cebula bardzo mięknie i  istnieje obawa,
że cała konstrukcja się przewróci. Ziemniak i to duży na pewno wytrzyma taką konstrukcję z ok. kilograma mięsa.

Kebab można podawać z domowymi frytkami, lub zawinięty w domową tortillę lub chlebek nuun.

Jako dodatek doskonale smakuje sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól i pieprz) prosty, łatwy i pyszny dodatek do kebabów.

Polecam 🙂

Kebab z Kurczaka

Domowy Kebab z Kurczaka

Składniki:

  • ok. 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 duży ziemniak
  • 3 patyczki do szaszłyków (drewniane)

Na marynatę:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) (7,5 g)
  • 1,5 łyżeczka mielonej kolendry (7,5)
  • 1 łyżeczka chili (5g)
  • 1 łyżka papryki słodkiej (10g)
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu (5g)
  • 1 łyżeczka czosnku (5g)
  • 2 łyżeczki soli (10g)
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (50 g)
(Visited 260 times, 8 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie marynaty:

W misce łączymy jogurt grecki, oliwę i wszystkie przyprawy z listy, dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

2
Done

Kurczaka myjemy, oczyszczamy.
Piersi kroimy na pół, a grubsze części kroimy na cieńsze kawałki, w poprzek.
Każdy kawałek lekko rozklepujemy tłuczkiem.

Mięso obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 1-2 godz, lub na całą noc do lodówki.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 185 st.C. z termoobiegiem

Z ziemniaka zrobimy podstawę do kebaba. Powinien być maksymalnie duży.
Ziemniaka przekrawamy wzdłuż, ale najlepiej tak, aby jedna część miała 2/3, a druga 1/3 grubości.
W tę większą połowę wbijamy 3 patyczki do szaszłyków, kolcami do góry. Chyba, że mamy specjalny stojak z kolcem wtedy używamy go do przygotowania kebaba.

4
Done

Na ,,stojak" z ziemniaka nadziewamy plastry mięsa, jeden na drugi, dość ścisło.
Po wykorzystaniu całego mięsa, pozostałą marynatą smarujemy kebab.
Wierzch mięsa można przykryć kawałkiem foli aluminiowej, aby zbyt szybko się nie przypalił.

Kebab wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60-70 min., w połowie pieczenia zdejmujemy folię.

Kebab wyjmujemy i odstawiamy na 5 min, żeby przestygł, następnie okrawamy ostrym nożem.
Podajemy z dodatkiem np. sosu czosnkowego, lub innych ulubionych dodatków.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Drożdżowe Dynie – Dyniowe Bułeczki
Kapuśniak z Fasolą
next
Zupa Kapuśniak z Fasolą – Pyszny
previous
Drożdżowe Dynie – Dyniowe Bułeczki
Kapuśniak z Fasolą
next
Zupa Kapuśniak z Fasolą – Pyszny

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię